Dirk
Dirk

"Iedereen in Münster is aardig en behulpzaam"

Dirk studeerde een semester Rechtswissenschaft aan de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster

Studeren aan de Westfälische Wilhelms-Universität

De rechtenfaculteit van Münster is één van de beste in Duitsland. Het studeren aan deze faculteit is mij goed bevallen, al moet ik zeggen dat het niveau zeer hoog was. Naast Engelse vakken die speciaal voor de internationale studenten werden gegeven heb ik ook veel colleges in het Duits gevolgd. Doordat Duits mijn tweede moedertaal is, kon ik deze colleges moeiteloos volgen. Van andere Erasmusstudenten weet ik dat zij vaak niet alles begrepen: dit kwam dan bijvoorbeeld omdat de professor te snel praatte. Toch kan ik het volgen van Duitse colleges alleen maar aanraden, al is het maar om het onderwijs in Duitsland een keer te ervaren. Bovendien zal je bij de Engelse vakken over het algemeen geen Duitse studenten tegenkomen.

Wat mij aan het onderwijs opviel is dat een rechtenstudie in Duitsland veel meer discipline en doorzettingsvermogen vereist. Daarnaast is de studie ook een stuk theoretischer dan in Nederland. Anders dan in Nederland word je eigenlijk niet opgeleid tot advocaat of bedrijfsjurist, maar moet de studie eerder gezien worden als een soort Vorbildung tot promovendus. Ook het feit dat tentamenvragen verplicht in de zogenaamde Gutachtenstil (vraag/antwoord-stijl) moeten worden beantwoord is een groot verschil. Gelukkig werd dit in de werkgroepen goed uitgelegd en hebben we hier veel mee geoefend.

 

De Aasee is het stadsmeer van Münster en onder studenten een zeer geliefde plek om te picknicken of barbecueën.
De Aasee is het stadsmeer van Münster en onder studenten een zeer geliefde plek om te picknicken of barbecueën.

Het studentenleven in Münster

Hoewel Münster voor mij een compleet nieuwe stad was, vond ik hier al snel mijn draai. Iedereen is ontzettend aardig en behulpzaam, in het bijzonder de medewerkers van de universiteit. Bovendien is Münster een echte studentenstad waardoor je je al snel thuis voelt. In mijn vrije tijd ben ik naar veel activiteiten van de ‘Erasmusverein Münster’ geweest. Deze club organiseert veel leuke activiteiten voor de internationale studenten in de stad. Iedere dinsdagavond vond er bijvoorbeeld een Stammtisch (wekelijkse borrel) plaats en in het weekend werden soms excursies georganiseerd, bijvoorbeeld naar Hamburg of het Roergebied. Ook buiten de georganiseerde activiteiten heb ik veel met andere Erasmusstudenten gedaan. Zo zijn we regelmatig met z’n allen naar het campuscafé geweest om naar de Duitse Bundesliga te kijken en hebben we na een drukke studiedag bij de Aasee afgesproken. Verder heb ik ook veel leuke dingen met mijn Duitse huisgenoten ondernomen, zoals samen koken, series kijken of naar feestjes gaan.

Een woonruimte vinden

Het vinden van een kamer was best moeilijk. Zoals bijna iedere studentenstad heeft ook Münster een groot tekort aan studentenkamers. Het Studierendenwerk verhuurt weliswaar veel kamers, maar de gemiddelde wachttijd is zes tot twaalf maanden. Ik kwam na negen maanden wachttijd nog altijd niet in aanmerking voor een kamer. Wel had ik in de tussentijd via WG-Gesucht op een groot aantal kamers gereageerd, maar na 40 reacties en enkele Skype-gesprekken had ik nog steeds geen kamer. Ik was erop ingesteld dat ik de eerste weken in Münster in een hostel zou doorbrengen, maar op de laatste dag voor mijn vertrek kreeg ik het heugelijke bericht dat één van de WG’s mij als hun nieuwe huisgenoot had gekozen!

De belangrijkste tip die ik kan meegeven is dan ook: begin op tijd met het zoeken naar een kamer want je kunt hier écht niet vroeg genoeg mee beginnen. Op YouTube staan veel handige filmpjes met tips voor ‘WG-Casting’, de Duitse variant van hospiteren.

In het Juridicum is de rechtenfaculteit van Münster gehuisvest.
In het Juridicum is de rechtenfaculteit van Münster gehuisvest.

Fietshoofdstad van Duitsland

Als echte Nederlander regelde ik bij aankomst meteen een fiets. Münster is de fietshoofdstad van Duitsland en iedereen heeft hier dan ook een fiets. Net als veel andere Erasmusstudenten heb ik ervoor gekozen om gedurende het semester een Swapfiets te huren. Mocht je langer in Münster verblijven, dan loont het wellicht om eens bij een Fahrradversteigerung (fietsenveilig) van het Fundbüro Münster te kijken.

De gebouwen van de WWU liggen over de hele stad verspreid. De colleges van rechten vinden allemaal in het centrum plaats en deze locaties zijn op loopafstand van elkaar verwijderd. Bovendien zijn de collegetijden meestal cum tempore (c.t.). Dat wil zeggen dat een college van 10 Uhr c.t. eigenlijk pas om 10.15 uur begint (dit in tegenstelling tot 10 Uhr s.t.). Er is dus altijd genoeg tijd om naar het volgende college te komen.

In plaats van collegegeld betalen Duitse studenten een Semesterbeitrag. Deze bijdrage is ook voor buitenlandse studenten verplicht en bedroeg in mijn jaar zo’n 300 euro per semester. Gelukkig zit daar het Semesterticket bij inbegrepen, waarmee je gedurende het hele semester gratis met het gehele openbaar vervoer in Noordrijn-Westfalen kunt reizen. Het mooie daarvan is dat je dus ook steden als Düsseldorf, Essen en Keulen gratis kunt bezoeken.

Alte Universitätsbibliothek
Alte Universitätsbibliothek

Ik kijk terug op een zeer leuke tijd in Münster en sluit het zeker niet uit om later in Duitsland te gaan wonen of werken.


top