Foto DIA
Foto DIA

"In Nederland bestaat er geen theateropleiding die theorie met praktijk verbindt”

Interview met Lisanne van Aert die in het zomersemester van 2015 een semester in Gießen studeerde.

 

Waarom koos je ervoor om tijdens je studie een semester in Duitsland en in het bijzonder in Gießen te studeren?

Ik denk niet dat ik direct voor Duitsland of voor Gießen heb gekozen. Ik had er aanvankelijk nog niet eens over gedacht om naar het buitenland te gaan. Ik wist alleen dat ik heel graag de theateropleiding wilde volgen die aan de Justus Liebig Universität in Gießen werd aangeboden. In Nederland bestaat er geen theateropleiding die de theorie met de praktijk verbindt en dat is wat de opleiding daar zo uniek maakt. In Nederland doe ik echt een praktische kunstopleiding: Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar word ik opgeleid tot (theater)schrijver. In Gießen volgde ik de universitaire opleiding Angewandte Theaterwissenschaft met veel theorie, maar er wordt ook gemaakt.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Ik heb veel zelf moeten regelen, omdat de hogeschool in Utrecht in de veronderstelling was dat er geen samenwerkingsverband bestond tussen hen en de universiteit in Gießen. Ik heb er echt voor moeten knokken. Door veel contact met de opleiding in Gießen is het mij uiteindelijk toch gelukt om mijn wens te verwezenlijken. Ik kreeg van de universiteit een kamer aangeboden, maar die vond ik verschrikkelijk: een grote studentenflat waar mensen weinig contact hadden met elkaar. Ik heb toen via wg-gesucht.de een nieuwe kamer gevonden. Dat was erg gemakkelijk omdat Gießen een kleine en niet erg bekende stad is zoals Berlijn of München. Bovendien hadden mensen veel interesse in mij als ‘exotische’ Nederlander. Zo heb ik een leuke kamer gevonden met erg leuke mensen.

Wat viel je op aan het onderwijs aan de universiteit in Gießen?

De opleiding was erg klein en voelde daardoor persoonlijk en hecht. Er worden per jaar maar 20 à 30 mensen toegelaten. Het viel mij op dat de vakken die ik volgde allemaal werkcolleges waren. Hierdoor had ik veel contact met mijn medestudenten en docenten. Je krijgt vooral theorievakken, die gaan over theater, zoals theatergeschiedenis en dramaturgie, maar ook over andere onderwerpen. Ik deed bijvoorbeeld ook een vak over de geschiedenis van fotojournalistiek en het gemedialiseerde lichaam. Daarnaast is er dus ook ruimte voor praktijkvakken, hier maak je echt performances. Ik heb bijvoorbeeld samen met twee andere studenten een multimediale performance gemaakt, die we ook een keer gespeeld hebben.

Kon je je goed redden met je Duits?

Hoewel ik aanvankelijk niet zo heel goed Duits kende, heb ik alle vakken wel in het Duits gedaan. Ter voorbereiding heb ik bij aankomst een taalcursus gevolgd. Op het gebied van spreken, lezen en luisteren ben ik enorm vooruit gegaan. De grammatica is nog wel een groot gokspel, maar ik heb dit helemaal niet als een probleem ervaren. Ik ervaarde juist dat men mijn inzet ontzettend kon waarderen en uiteindelijk begrepen we elkaar altijd.

Hoe heb je je verblijf bekostigd?

Het was ontzettend fijn om naast m’n studiefinanciering ook het DIA-Stipendium te mogen ontvangen. Gießen is een hele goedkope stad. Ik betaalde slechts 210 euro voor mijn kamer. Zo was het erg gemakkelijk om rond te komen.

Ben je van plan om in de toekomst terug te gaan naar Duitsland?

Ik heb nog geen concrete plannen, maar het is zeker wel een droom om iets te doen met het Duitse theater. Ik vind het Duitse theaterlandschap ontzettend spannend en leuk!


top