Ga je in Duitsland studeren? Of wil je om een andere reden je Duits verbeteren? Dat kan via allerlei manieren online, heel vaak ook gratis! Hieronder hebben we 10 manieren op een rijtje gezet. Van apps tot podcasts, van Tiktok tot tandempartners. 

1. Deutsche Welle

De omroep Deutsche Welle heeft een groot gedeelte van haar website gewijd aan het leren van de Duitse taal. Je vindt er een heleboel interessante teksten en filmpjes om Duits te oefenen op verschillende niveaus. Hier vind je een overzicht over de gratis taalcursussen die DW aanbiedt. Ook kun je op de site terecht voor een uitleg over de grammatica en korte tekstenpodcasts en filmpjes over Duitsland en actuele, interessante onderwerpen. Je krijgt er altijd korte grammaticaoefeningen bij waardoor je speels met de taal bezig bent: leer bijvoorbeeld alvast een aantal Duitse (studenten)steden kennen en beantwoord er vragen over: heb je alles goed begrepen?

Daarnaast zijn er dagelijks filmpjes met langzaam gesproken Nachrichten (nieuws) en kun je op nog veel andere interactieve of verrassende manieren met de taal bezig zijn - wat dacht je bijvoorbeeld van een telenovela om Duits te leren of een online-laboratorium met uitleg over de Duitse samenleving? Neem vooral een kijkje op de site en ontdekt wat er bij jou past.

2. Goethe-Institut

Naast cursussen op hun diverse locaties kan het Goethe-Institut je ook online helpen met je Duits. Meld je bijvoorbeeld aan voor de online community Deutsch für Dich, waar je interactieve leerspelletjes kunt doen en via groepen in contact kunt komen met anderen die Duits leren. Ook een echte aanrader is de website Step into German, waar je onder andere moderne Duitstalige muziek inclusief songtekst kunt luisteren en er vragen over kunt beantwoorden. Zo kun je makkelijk controleren of je alles goed hebt begrepen en heb je snel een Erfolgerlebnis. Daarnaast zijn er ook filmtips, weetjes over de Bundesliga, informatie over actuele Duitse onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Duitse kijk op duurzaamheid, en kun je luisteren naar podcasts (zie ook hoofdstuk Podcasts op deze site) zoals Tune into Germany - uiteraard in het Duits, maar goed te begrijpen.

Kijk hier voor een overzicht (in het Nederlands) van alle services van het Goethe-Institut waarmee je gratis Duits kunt oefenen. Het Goethe-Institut heeft samen met o.a. ARD Alpha de gratis app Ankommen ontwikkeld, speciaal voor mensen die net aankomen in Duitsland en onder andere de taal willen oefenen.

Woon je trouwens in de buurt van Amsterdam of kom je daar weleens? Ga dan zeker een keer langs bij het Nederlandse Goethe-Institut en neem deel aan boeiende evenementen of breng een rustige dag in de grote Duitstalige bibliotheek door.

3. Apps

Duits oefenen terwijl je op de bus staat te wachten of in de rij bij de supermarkt: dat kan direct op je smartphone. De meest bekende app om vreemde talen, waaronder Duits, te leren is Duolingo (ook te gebruiken via de website). Met deze service kun je je eigen dagelijkse doel vaststellen: hoeveel minuten wil je met Duits bezig zijn? Vervolgens krijg je elke dag in themablokken korte opdrachtjes in de vorm van open- en meerkeuzevragen waarbij je moet vertalen, luisteren, en zelfs spreken. Je wordt beloond voor het aantal dagen dat je het volhoudt. Omdat de app zo populair is, vind je bij vrijwel elke vraag toevoegingen van andere Duitslerenden of Muttersprachler die de test vóór jou deden. Wel jammer: je kunt Duits alleen leren met Engels als basistaal, nog niet vanuit het Nederlands. Dat kan wel met apps als Duits leren - 11000 woorden of Duits leren voor beginners, maar hier is de content weer iets beperkter.

Wil je liever gelijk Duitse uitleg bij wat je leert tijdens een complete taalcursus, maar dan helemaal gratis en op je mobiel? Ga dan voor de app van de Volkshochschule (de Duitse volksuniversiteit); hier kun je voor elk niveau een gratis cursus downloaden met heldere uitleg, leuke opdrachtjes en handige links. Zeker een aanrader!

Wil je dagelijks oefenen met de Duitse grammatica of je Duits gewoon weer een beetje opfrissen? Met Duitse grammatica compleet kies je of voor een bepaald niveau dat je wilt bereiken of je traint een door jou gekozen grammatica-onderwerp intensief. Kijk ook eens naar de der die das App om de lidwoorden te leren of oefen de vervoeging van Duitse bijvoeglijk naamwoorden. Om je woordenschat te verbreden kun je de WRTS app downloaden of je maakt met ANKIdroid eigen kaartjes aan om zo individueel mogelijk je woordenschat en grammatica te verbeteren. Verder vind je ook handige apps van het Goethe-Institut (bijvoorbeeld het al eerder genoemde Ankommen) of van de Deutsche Welle.

Dit is natuurlijk slechts een kleine selectie: zoek gewoon eens in de App Store naar "German" of "Duits" en kijk wat het beste bij je past. 

4. Blogs over de Duitse taal

Als je meer Duits wilt lezen en tegelijkertijd de Duitse cultuur wilt leren kennen, raden we je aan eens te kijken naar blogs over de Duitse taal. Een goede Nederlandstalige website met veel mogelijkheden om te oefenen met alle aspecten van de taal is Duits.de. Deze site is speciaal gericht op Nederlanders met een sectie voor leerlingen en een sectie voor docenten Duits. Ook nubeterduits.nl is specifiek voor Nederlanders ontwikkeld - hier worden grammaticaonderwerpen en de uitspraak besproken. Je kunt je ook een dagelijkse herinnering per mail aanvragen om elke dag een kleine vijf minuten met de taal bezig te gaan.

Daarnaast zijn er veel Duitstalige blogs. Op deutschlernerblog vind je bijvoorbeeld veel Duitse uitdrukkingen en spreekwoorden maar ook online oefeningen en de serie 'Deutsch lernen mit Cartoons'. Handig: je kunt precies aangeven welk niveau jij hebt en geschikt materiaal vinden. Ook op deutschperfekt.com kun je gericht naar niveaus op zoek naar leuke artikelen, spelletjes of luister- en leesoefeningen. Een leuk weetje: de site hoort bij de grote Duitse krant 'Die Zeit' en je kunt er - naast gratis te oefenen op de site – het bijhorende magazine abonneren met allemaal korte tekstjes en interessante onderwerpen over de Duitse cultuur, politiek en samenleving.

Vind je het leuker om uitleg in het Engels te krijgen en in te duiken in communities van Duitslerenden vanuit de hele wereld? Kijk dan bijvoorbeeld op blogs als Your Daily German: daar wordt dagelijks een Duits woord uitgebreid toegelicht en je krijgt veel uitleg over grammatica en oefeningen om te downloaden. En kijk ook eens naar German with Antrim voor gratis taallessen die elke keer met een bijhorend filmpje worden verrijkt.

Geen blog in engere zin, maar zeker ook handig: op forvo kun je woorden voor je laten uitspreken, als je er zelf niet uitkomt met woorden als Streichholzschächtelchen.

Als je het trouwens leuker vindt om iets indirecter met de taal te werken en je geïnteresseerd bent in reizen en ontdekken, kijk dan ook naar de vele reisblogs over Duitse steden en streken. Ga je in Duitsland of met Duitsers werken? Bekijk dan de blog over zakelijk Duits.

Dit is maar een kleine selectie van het enorme aanbod, hier vind je nog veel meer blogs die je helpen Duits te leren.

5. Radio en muziek luisteren

Een van de makkelijkste manieren om met Duits bezig te blijven als je niet veel tijd hebt, is het gratis online luisteren naar Duitse radiozenders. Zet ze aan op de achtergrond en vrijwel ongemerkt verbetert je Duits. Ook voor beginners een erg makkelijke en geschikte methode om steeds meer te wennen aan het Duits - je zult je verbazen erover hoe snel je de klanken leert en de eerste woordjes begrijpt!

Vind je het vervelend dan nog niet alles van de reguliere uitzendingen te begrijpen? Probeer dan eens Ohrenbär (rbb): hier luister je naar verhalen voor kinderen die vaak een stuk gemakkelijker te begrijpen zijn. Is je Duits al op een hoger niveau? Dan kunnen we je de ARD-audiothek aanraden. Hier worden alle audio-opnames uit de verschillende radiozenders van de Duitse publieke omroep verzameld - aangevuld met luisterboeken en informatieve reportages, interviews en podcasts. Daar zit dus voor iedereen iets boeiends tussen! (Meer info's over podcasts vind je trouwens in het volgende hoofdstuk.)

Naast gesprekken op de radio zijn ook de Duitse liedjes zelf een goede manier om met de taal bezig te zijn! Heb je al een favoriet Duitstalige nummer? Kijk anders vooral op portalen als spotify naar de actuele Duitse top 100, de Charts, of playlists die passen bij wat je leuk vindt. Organisaties zoals het Goethe-Institut of sites als Lyricsgaps bieden verder leuke mogelijkheden om door middel van liedjes met de grammatica of de woordjes aan de slag te gaan. Je zult zien hoe snel het luisteren naar Duitse muziek je motiveert om de tekst eindelijk fatsoenlijk mee te kunnen zingen en te begrijpen!

6. Podcasts

Wil je tijdens de afwas of in de trein naar school of werk met Duits bezig zijn? Dan is een podcast perfect voor jou. Er zijn veel verschillende formats: sommige podcasts behandelen de Duitse taal zelf en bespreken hoe je de taal het beste kunt leren, met andere podcasts ben je indirecter met de taal bezig. Weer andere verbinden dat door pas na het eigenlijke onderwerp de toegepaste grammatica te bespreken.

Een voorbeeld voor de laatste categorie is de podcast German Stories. Eén keer per week wordt hier een nieuwe aflevering van 15 tot 20 minuten geüpload waarin je Paul bij zijn dagelijks leven in München volgt. In elke aflevering wordt de nieuwe grammatica uitvoerig besproken en krijg je uitleg en een vertaling erbij – in het Engels.

Ook op DeutschTraining.org vind je een podcast waarin de presentatoren interessante onderwerpen uit de Duitse samenleving bespreken: soms hebben ze het over feestdagen of verduurzaming van de economie, soms over geschiedenis of over wat Duitser graag doen in de zomervakantie. Ook gaan ze in op verschillende moeilijkheden tijdens speciale uitspraak-afleveringen. Bij elke aflevering hoort een kennis-quiz en heb je de mogelijkheid om de net geleerde woordjes te oefenen.

Maar de bekendste podcast om Duits te leren is een blijft EasyGerman: in de inmiddels honderden afleveringen (en bijhorende YouTube-filmpjes, zie ook video's op deze site) leer je meer over Duitsland en de Duitsers door interviews op straat over alledaagse kwesties (wat is nu echt een typisch Duits ontbijt? En blijven de Duitsers werkelijk allemaal wachten, tot het stoplicht groen wordt?). Ook komen vragen aan bod over de grammatica en het leren van een taal op zich. Zeker een aanrader!

Speaking of Berlin biedt interessante, authentieke verhalen over Berlijn - verteld door echte Berlinerinnen und Berliner en met uitleg in het Engels, terwijl Deutsch lernen durch hören je laat meeluisteren met goed te volgen gesprekken over alledaagse onderwerpen - hier leer je bijvoorbeeld makkelijk hoe je een tafel in een Duits restaurant kunt reserveren.

Een iets intensievere begeleiding bieden Expertly: Learn German en Coffee Break German - allebei vermakelijke podcasts over Duits en de Duitsers gecombineerd met heldere grammatica-uitleg en gesprekken over actuele Duitse onderwerpen. Extra leuk: in Coffee Break German zijn soms mensen uit Oostenrijk en Zwitserland te gast en kun je naar hun Hochdeutsch of juist dialect luisteren.

Vind je dialecten op zich interessant of zou je daar meer over willen weten, is de Dialektatlas van de Deutsche Welle (zie ook ons hoofdstuk Deutsche Welle) iets voor jou. Bij de Deutsche Welle zijn nog veel meer leuke podcasts over alledaags Duits, het woord van de week en nog veel meer – bekijk het overzicht dat we voor jou hebben samengesteld. Ben je meer geïnteresseerd in bredere onderwerpen uit heel Duitsland, maar is het niveau van veel inhoudelijke podcasts nog net iets te hoog voor je? Dan is SlowGerman dé tip voor jou: dit formaat houdt wat de titel belooft en biedt je interessante feiten over de Duitse samenleving en geschiedenis, telkens met ondertiteling erbij als je dat wilt.

Bovendien staan Spotify, ApplePodcasts en alle andere portalen vol met "echte" Duitse podcasts, gemaakt voor Duitse luisteraars. Ga dus vooral op zoek naar onderwerpen die je leuk vindt en luister vervolgens naar je favoriete reportages, talkshows, comedy, TrueCrime-verhalen of wetenschapsnieuws, maar dan in het Duits! Trouwens: een overzicht over de Nederlandstalige, boeiende maatschappelijke en/of culturele podcasts van het Duitsland Instituut vind je hier – allemaal aanraders!

7. Vind een tandempartner

Een van de beste en leukste manieren om een nieuwe taal te leren is door samen te werken met een tandempartner: een persoon die jouw doeltaal als moedertaal heeft en juist jouw moedertaal wil leren. Er zijn een heleboel Duitsers die graag Nederlands willen leren. Door samen af te spreken, te skypen of te chatten oefen je je Duits, maar kijk je ook opeens heel anders naar de Nederlandse taal. Op deze website kun je bijvoorbeeld een partner vinden met wie je online of persoonlijk Duits kunt oefenen. Specifiek op zoek naar Duits-Nederlandse tandems zijn de mensen op deze site - let wel op, sommige posts zijn al iets ouder, maar er zijn ook nog veel actieve leden! Ook de tandembeurs van de VHS, de Duitse Volkshochschule (vergelijkbaar met de Nederlandse volksuniversiteit) is een mogelijkheid om een tandempartner te vinden.

Daarnaast bieden veel universiteiten en Fachhochschulen vergelijkbare platforms aan en kun je tandempartners vinden via groepen op Facebook, soms ook specifiek voor jouw (doel-)stad.

Ook met gratis apps kun je met andere mensen in contact komen om Duits te oefenen; TANDEM.net en speaky.com zijn aanraders. En vind nog veel meer tips en handige links voor het vinden van een tandempartner.

8. Video’s

Kijk je graag tv of Youtube-filmpjes online? Doe dat eens in het Duits. Zo heeft de online Mediathek van ARD en ZDF een heleboel interessant en actueel materiaal en een livestream. Of kijk eens naar Euromaxx van Deutsche Welle of Yabla (handig: met Duitse en Engelse ondertiteling). Daar vind je ook Duitse televisieseries en gratis taalcursussen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om jouw favoriete serie in het Duits te kijken - populaire sitcoms zijn bijvoorbeeld bijna allemaal nagesynchroniseerd. Als je iets origineel Duits wilt kijken, kun je deze lijst met de beste Duitstalige series op Netflix raadplegen.

Op YouTube kun je ook genoeg video's over Duitsland en de Duitse taal vinden - bijna te veel zelfs! Daarom is dit overzicht door Youtuber "Learn German with Herr Antrim" een aanrader om t zien wat bij jouw wensen past (ook het eigen kanaal van Herrn Antrim bevat leuke filmpjes met goede uitleg over Duitse taal en cultuur, ook al zijn ze in het Engels).

Met de populaire filmpjes van Get Germanized is Duits leren zeker ook niet saai. Wekelijks zijn er nieuwe video’s van ca. 10 minuten met daarin Youtuber Vuko a.k.a. Meister Lehnsherr. De maffe video’s zijn grotendeels in het Engels, met daarin veel Duitse zinnen en woorden. Een ander leuke (wat serieuzere) Youtube-channel is Deutsch für Euch, waarop Katja beginners Duits leert via video’s van ca. 5 minuten. De video’s gaan over bijvoorbeeld het alfabet of gedag zeggen, maar ook over vloeken in het Duits. Een andere aanrader is Learn German with Anja waar de enthousiaste Anja je Duitse woordjes en grammatica leert via korte filmpjes (half Duits, half Engels). Ook Deutsch mit Maria of LerneDeutsch bieden veel uitleg over de Duitse taal, volledig in het Duits en gesorteerd op niveau, dus er zit zeker ook een passende video voor jou tussen!

De video's van EasyGerman (op hun eigen site of op YouTube te bekijken) zijn altijd een goede keuze om meer te weten te komen over de Duitse taal en de samenleving. Handig: de video's die twee keer per week verschijnen, hebben altijd Duitse en Engelse ondertiteling. (De makers produceren trouwens ook een leuke podcast, meer daarover onder Podcasts op deze site.)
In haar videoreeks Meet the Germans neemt de Engelse Rachel (die inmiddels in Keulen woont) een duik in Duitse tradities, gewoontes en de samenleving. Ze komt elke keer weer interessante, vaak grappige en verrassende gewoontes tegen. Zeker een aanrader, ook al zijn haar video’s Engelstalig.

Er zijn nog veel meer van zulke kanalen, dus ga vooral op zoek naar welke stijl en onderwerpen bij jou behoeftes passen!

9. Literatuur

Houd je van lezen? Doe dat dan eens in het Duits! Je zult je verbazen over hoe veel woordjes, formuleringen en regeltjes je leert, terwijl je je daar helemaal niet van bewust bent: het lezen in een vreemde taal is echt een aanrader voor de stimulering van je brein in het algemeen en voor je taalverwerving al helemaal.

Veel oudere Duitse literatuur kun je gratis (en legaal) downloaden via Project Gutenberg. Daar je naast non-fictie bijvoorbeeld Duitse toneelstukken, gedichten of kinderboeken. Die laatste kun je daar soms zelfs beluisteren. Daarnaast kun je natuurlijk ook een boek aanschaffen in een (web)winkel, zoals Buecher.de en Amazon.de of op duitseboeken.nl - een site over Duitse boeken, specifiek gericht op de Nederlandse lezer. Op de sites van de grotere uitgeverijen voor DaF-materiaal (DaF is kort voor Deutsch als Fremdsprache = Duits als vreemde taal) zoals Hueber en Klett kun je gericht zoeken naar literaire boeken om de taal te leren die je interessant vindt en die bij jouw taalvaardigheid passen. Daar kun je ze vervolgens ook bestellen. Of je gaat op zoek naar tweedehandsboeken (die vaak iets goedkoper zijn) - bijvoorbeeld via booklooker.de of op marktplaats.

En kijk vooral ook eens naar boekwinkels in Nederland met een Duitse selectie: vaak kan het personeel je goed helpen aan leuke boeken voor jouw niveau. Een overzicht van dit soort boekwinkels en een paar leestips vind je hier. Soms vind je daar of in de bibliotheek bij jou in de buurt ook een Duits leesclubje zoals het leescafé Duits in het Goethe-Institut Amsterdam. Zeker een aanrader als je het leuk vindt om in het Nederlands meer over Duitse boeken te horen is onze huiseigen podcast Die Vorleser door en met experts vanuit het Duitsland Instituut. Online vind je ook allemaal leuke Duitse luisterboeken (bijvoorbeeld op YouTube of Spotify).

Een leuk tussendoortje voor als je meer wilt weten over de belangstelling voor lezen en literatuur in Duitsland, is deze korte aflevering van het Deutschland-Labor over literatuur.

Wil je nog meer tips over hoe je Duitse literatuur thuis kunt beleven? Bekijk dan hier de kant-en-klare dagplanning van het initiatief Mach Mit met allemaal leuke tips, links en teksten over hoe je tijdens het schoonmaken, tandenpoetsen of gezellig op de bank op verschillende manieren bezig kunt zijn met Duitse literatuur.

10. Sociale media

Last but not least: sociale media. Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr enzovoort zijn uitermate geschikt om af en toe een Duits woord, uitdrukking, raadsel of artikel voorbij te laten komen, zonder er telkens actief naar op zoek te moeten gaan. Wij raden de volgende accounts aan, maar ga vooral ook een keer zelf op zoek naar wat het beste bij jou past:

Instagram: 

Facebook: 

Twitter: 

TikTok:

Pinterest: 

Reddit:

Tumblr: 

En meer!

Anderen gingen ons voor en verzamelden ook handige links om Duits te oefenen. Bekijk ze hieronder en klik door je talloze mogelijkheden!

 

Disclaimer: We werken met geen van de in dit artikel genoemde Content Creators samen of zijn in enige zin vergoed voor het noemen in deze lijst.

 


top