Foto: Durkje Salman (studeerde in Berlijn)
Foto: Durkje Salman (studeerde in Berlijn)

Hoe vind ik de passende studie?

In Duitsland zijn er zo’n 400 hogeronderwijsinstellingen en de keuze aan opleidingen is dan ook bijzonder groot. Hoe vind je de weg in dit enorme aanbod? Hieronder hebben wij een aantal aanbevelingen op een rij gezet.

Het Duitse onderwijssysteem begrijpen

Het hoger onderwijs in Duitsland kent drie soorten onderwijsinstellingen: Universitäten, Fachhochschulen en Kunst- en Musikhochschulen. De Universitäten zijn net als Nederlandse universiteiten wetenschappelijke instellingen voor zowel onderwijs als onderzoek. Fachhochschulen zijn met Nederlandse hogescholen te vergelijken en bieden meer beroepsgerichte studies aan. Tenslotte zijn er nog Kunst- en Musikhochschulen waar je kunst- en conservatoriumopleidingen kunt volgen. Hier vind je meer informatie over het Duitse hoger onderwijs.

Je online oriënteren en informeren

Deze online studiekiezers en databases zullen je een beter overzicht geven en de keuze vergemakkelijken:

  • De website Hochschulkompass heeft een uitgebreide opleidingenzoeker met geavanceerde zoekfunctie en bovendien een overzicht van andere websites die handig zijn bij het maken van een studiekeuze.
  • De DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) heeft ook een handige online database met alle studies in Duitsland. Alle informatie wordt zowel in het Duits als het Engels aangeboden. Ga voor de Engelstalige studiekiezer naar study-in.de (ook handig voor beurzen, huisvesting en andere algemene informatie).
  • De website studienwahl.de geeft een beschrijving van de inhoud van alle opleidingen en een overzicht van waar je die kunt studeren. Bovendien vind je hier veel algemene tips en artikelen om beter een keuze te kunnen maken. 
  • Nog in de oriënterende fase? Op de website Was studiere ich? kun je met een uitgebreide online test erachter komen bij welke studie jouw interesses en ambities het best aansluiten. 
  • Een goede studiekeuzetest en studiezoekmachine voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen is StudiFinder.
  • Ook het weekblad Die Zeit heeft een handig zoekinstrument voor het vinden van de juiste studie. Je kunt de resultaten filteren op studierichting, deelstaat, studievorm etc.

Een open dag bezoeken

Een goede indruk van een onderwijsinstelling krijg je natuurlijk pas als je er een keer geweest bent. Bijvoorbeeld op een open dag. Op de website hochschulkompass.de vind je altijd een actueel overzicht van alle open dagen. Sommige universiteiten en Fachhochschulen bieden geïnteresseerden ook de kans een keer te komen proefstuderen om een studie in het echt te kunnen ervaren. Ook hiervan vind je een overzicht op hochschulkompass.de.

Studieadvies inwinnen

Alle onderwijsinstellingen hebben een Studienberatung, een studieadviesservice, die kan helpen bij de studiekeuze maar ook klaarstaat voor de beantwoording van praktische vragen, bijvoorbeeld over de aanmeldingsprocedure. Je kunt de Studienberatung bellen, e-mailen en vaak ook via Skype of Facebook bereiken. De contactgegevens van de Studienberatung vind je op de website van de betreffende onderwijsinstelling. Ook kun je contact opnemen met het Akademische Auslandsamt (AAA).

Rankings raadplegen

Rankings zijn de laatste jaren erg populair en worden vaak door de nieuwsmedia aangehaald. Toch moet je je bij je studiekeuze niet al te veel laten leiden door deze ranglijsten, die vaak maar een heel algemeen beeld schetsen.

Er zijn meerdere rankings die universiteiten wereldwijd met elkaar vergelijken. De bekendste zijn de rankings van Times Higher Education, QS en de Shanghai ranking van de Jiao Tong Universiteit Shanghai. De waarde van zo’n ranking voor de keuze van een opleiding is beperkt, omdat vooral onderzoek meetelt en slechts in mindere mate het onderwijs. In de praktijk kunnen kwaliteitsverschillen per vakgebied binnen een onderwijsinstelling erg groot zijn. De genoemde organisaties hebben echter soms ook ranglijsten voor bepaalde vakgebieden, die meestal al iets meer zeggen.

Specifiek voor Duitsland zijn de CHE-rankings erg geliefd. Deze ranglijst vergelijkt opleidingen per vakgebied met elkaar. Belangrijk zijn hier zowel oordelen van studenten als statistische gegevens, zoals het aantal citaties per publicatie of de hoeveelheid studenten per docent. De rankings zijn na gratis registratie via de website van weekblad Die Zeit te raadplegen.

Het tijdschrift Wirtschaftwoche heeft zijn eigen ranking voor technische en natuurwetenschappelijke vakken en voor rechten en economie. De ranglijst is gebaseerd op het oordeel van werkgevers over de universiteiten waar ze het liefst hun personeel vandaan halen. De ranking richt zich dus op de waarde die diploma’s op de arbeidsmarkt hebben.

Wat voor onderzoek wordt waar gedaan?

Wanneer je overweegt na je studie door te gaan in de wetenschap of het om een andere reden belangrijk vindt te weten waarnaar onderzoek wordt gedaan op de plek waar jij gaat studeren, is er de GERiT: German Research Institutions. Deze geeft een overzicht van de onderzoeksgebieden van alle onderzoeksinstituten en universitaire faculteiten in heel Duitsland, inclusief links naar de websites van de desbetreffende onderzoeksgroepen.


top