© Hochschule Rhein-Waal
© Hochschule Rhein-Waal

Kosten en studiefinanciering

Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo kent Duitsland geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten krijg je wel te maken met kosten). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag. Die ligt ergens tussen de 200 en 400 euro, afhankelijk van stad en deelstaat. Meegerekend zijn onder meer een bijdrage aan de AStA en het Studentenwerk, organisaties die studenten vertegenwoordigen en ondersteuning aanbieden. Vaak zijn in het bedrag ook de kosten voor het Semesterticket, een OV-abonnement voor de deelstaat waarin je studeert, inbegrepen. Via deze database van alle studies in Duitsland kun je precies vinden wat je per studie aan kosten hebt.

Samengevat: per jaar bespaar je in Duitsland gemiddeld 1.400 euro aan collegegeld in vergelijking met Nederland. Verder zijn de kosten van levensonderhoud doorgaans lager dan in Nederland. Dat geldt zowel voor je dagelijkse boodschappen als voor restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Wonen is in de meeste Duitse steden ook goedkoper dan in Nederland, al zijn er ook dure steden zoals München, Frankfurt am Main en Hamburg. Lees meer over de prijs van kamers in Duitsland. Al met al kan studeren in Duitsland echter duizenden euro’s goedkoper uitpakken dan wanneer je in Nederland zou studeren. Bekijk hier een uitgrebeid overzicht van de kosten voor een student in Duitsland. Je kunt bovendien je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen naar Duitsland.

Studiefinanciering

Als je een volledige studie in Duitsland volgt, kun je sinds 2007 je Nederlandse studiefinanciering meenemen naar Duitsland, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden: je mag geen studiefinanciering van de Duitse overheid ontvangen, je woonde van de afgelopen zes jaar drie jaar in Nederland of hebt een andere aantoonbare "band met Nederland" en de opleiding die je gaat volgen is van voldoende kwaliteit. Op de website van DUO vind je meer informatie over de precieze voorwaarden.

In plaats van een studentenreisproduct (OV) krijg je een OV-vergoeding van 120,96 euro per maand (stand: oktober 2023). Wil je toch een studentenreisproduct? Dan moet je dat zelf aangeven in het aanvraagformulier van de DUO.

Je mag je Nederlandse studiefinanciering meenemen naar Duitsland. Dat wil zeggen: de basisbeurs, eventuele aanvullende beurs en de ov-vergoeding. Als je al vanaf de eerste maand studiefinanciering wilt ontvangen, moet je deze op tijd aanvragen. Tussen de aanvraag en de eerste uitbetaling kunnen wel drie maanden zitten.

Meer informatie over studiefinanciering in het buitenland en de precieze voorwaarden vind je op de website van de DUO.

BAföG

Het ‘Bundesausbildungsförderungsgesetz’, afgekort als BAföG, is de Duitse vorm van studiefinanciering. De Duitse overheid ondersteunt hiermee scholieren en studenten met ouders die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. Meer informatie over BAföG vind je op de officiële BAföG website.

In bijzondere gevallen kunnen ook EU-burgers zonder Duitse nationaliteit aanspraak maken op BAföG. Er bestaat een drietal mogelijkheden:

  1. Je moet anderhalf jaar voor je aanvraag aaneengesloten ingeschreven staan bij een Duitse gemeente.
  2. Je moet een half jaar voor je aanvraag in Duitsland gewerkt hebben en dit werk moet inhoudelijk op je studie aansluiten.
  3. Je moet tien weken voor je aanvraag minimaal twaalf uur per week in Duitsland gewerkt hebben. Als je de studiefinanciering dan vervolgens ontvangt, moet je ook aan dit minimaal aantal uren blijven voldoen- anders verlies je het recht op de financiering.

Let op! Bij het ontvangen van BAföG vervalt je recht op Nederlandse studiefinanciering! Kijk dus goed wat voor jou voordeliger is. Houd er daarnaast rekening mee dat deze mogelijkheden sterk aan verandering onderhevig zijn en er veel uitzonderingen zijn. Bovendien worden alle aanvragen individueel beoordeeld. Ook het te ontvangen bedrag is afhankelijk van een groot aantal factoren. Neem daarom altijd eerst contact op met de BAföG-hotline. Alternatief kun je ook contact opnemen via het contactformulier op de website

Beurzen

Naast bovengenoemde studiefinanciering zijn er verschillende beursprogramma’s waar je een aanvraag voor kan indienen. Meer informatie over beurzen voor een studie of onderzoek in Duitsland.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt, moet je bijna altijd een begroting opstellen. Maar welke bedragen moet je daarop invullen? WilWeg heeft daar een handig overzicht voor.


top