1. Hoe werkt het Duitse onderwijssysteem?

Duitsland kent Universitäten, hetzelfde als Nederlandse universiteiten, en Fachhochschulen, die erg op Nederlandse hogescholen lijken. Met je VWO-diploma kun je aan een Duitse universiteit studeren. Heb je de havo gedaan, dan kun je naar Fachhochschule. Duitsland heeft een bachelor-mastersysteem. In tegenstelling tot Nederland duren masters bijna altijd twee jaar. Meer informatie over het Duitse onderwijssysteem.

2. Hoe vind ik een passende studie?

Met meer dan 20.000 studies in Duitsland kan het lastig kiezen zijn. Gelukkig is er een aantal opleidingenzoekers die je de weg in het grote aanbod wijzen. Heb je een aantal interessante opleidingen gevonden, ga dan eens langs op een open dag, vergelijk ze aan de hand van rankings of praat eens met een Studienberater, een medewerker van de universiteit de scholieren en studenten helpt met kiezen. Meer informatie over studiekeuze in Duitsland.

3. Hoe verloopt de toelating tot studies in Duitsland?

Ongeveer de helft van Duitse opleidingen hebben een Numerus Clausus (NC), een beperkt aantal plekken. Zijn er meer aanmeldingen dan plekken, dan wordt er geselecteerd. Dit gebeurt meestal op basis van cijfergemiddelde maar sommige opleidingen hanteren alternatieve selectiemethodes. Heeft een opleiding geen NC, dan kun je je direct inschrijven als je aan alle toelatingseisen voldoet. Meer informatie over aanmelding en inschrijving voor een studie.

4. Hoe goed moet mijn Duits zijn?

De meeste Duitstalige opleidingen verwachten van hun studenten dat ze Duits op niveau C1 volgens het Europees referentiekader beheersen. Enkele opleidingen eisen niveau C2 of soms maar B2. Je niveau kun je aantonen door vooraf een taaltest zoals de TestDaF af te leggen. Soms is het ook mogelijk pas na aanmelding voor een studie een test af te leggen, de DSH. Meer weten? Hier vind je alle informatie over taaleisen.

5. Kan ik mijn Nederlandse studiefinanciering meenemen?

Je kunt Nederlandse studiefinanciering ontvangen als je in Duitsland studeert. Er gelden wel een aantal extra eisen, zoals dat je minstens drie van de zes jaar voor het begin van je studie in Nederland moet hebben gewoond. In plaats van een studentenreisproduct kun je een maandelijkse ov-vergoeding krijgen. Je studielening moet je na je studie terugbetalen. Meer informatie over kosten en stufi als je gaat studeren in Duitsland.

6. Welke beurzen bestaan er allemaal voor studenten die naar Duitsland gaan?

Er zijn veel verschillende studiebeurzen en het is niet altijd eenvoudig er eentje te vinden waar jij voor in aanmerking komt. Er bestaan Nederlandse en Duitse beurzen, voor een gehele studie in Duitsland of voor een uitwisseling en voor bachelor- of masterstudenten. Meer informatie over hoe je een beurs vindt. 

7. Hoe vind ik een kamer in Duitsland?

Veel Duitse studenten huren een kamer in een WG (Wohngemeinschaft) of een Studentenwohnheim. WG’s zijn gedeelde appartementen. WG-kamers vind je via websites zoals wg-gesucht.de maar vaak ook via-via. Studentenwohnheime zijn officiële studentenhuisvesting van het Studentenwerk. De kamers worden door het Studentenwerk vergeven. Vaak wordt er met een wachtlijst gewerkt. Meer informatie over het vinden van een kamer is hier te vinden.

8. Hoe zit het met mijn ziektekostenverzekering als ik in Duitsland ga studeren?

Via verdragen is afgesproken dat Nederlanders die in Duitsland studeren in de meeste gevallen hun Nederlandse ziektekostenverzekering (en zorgtoeslag) kunnen houden. Met een European Health Insurance Card krijg je alle noodzakelijke medische kosten in Duitsland vergoed. Wil je in Duitsland als student een bijbaan hebben? Dan gelden er andere regelingen. In de meeste gevallen dien je dan in Duitsland een verzekering af te sluiten. Meer informatie over je recht op een Nederlandse zorgverzekering tijdens je verblijf in Duitsland vind je op de website van de Rijksoverheid en Zorginstituut Nederland, of natuurlijk op de website van jouw eigen zorgverzekering.


top