© Universität Jena, FSU/Günther
© Universität Jena, FSU/Günther

Hoe vind ik een kamer?

Hoe makkelijk het is woonruimte te vinden in Duitsland verschilt van stad tot stad, net als de huurprijzen. Sommige steden, met name München, Frankfurt en Hamburg, staan bekend als duur. In de wat kleinere steden kun je meestal wat makkelijker en voordeliger een kamer vinden. Toch geldt altijd: begin op tijd met zoeken, anders bestaat het risico dat je bij het begin van je studie nog niets gevonden hebt. Twee opties voor woonruimte zijn verreweg het populairst onder studenten: een WG of een Studentenwohnheim. In ieder geval handig is deze lijst met veel gebruikte afkortingen in Duitse advertenties voor kamers. Let op: de genoemde huurprijs kan de Kaltmiete (kale huur) zijn of Warmmiete (huur inclusief extra kosten voor stroom, water en verwarming).

WG

WG staat voor Wohngemeinschaft. Meerdere studenten huren op de particuliere woningmarkt een appartement dat ze samen delen. Normaal gesproken heeft iedereen een eigen kamer en worden keuken, badkamer en soms ook een huiskamer gedeeld. In WG’s wonen vaak iets minder mensen dan in veel Nederlandse studentenhuizen, 2 tot 4 personen is gebruikelijk. De site wg-gesucht.de heeft het grootste aanbod aan kamers in WG’s in alle Duitse steden. Andere sites zijn studenten-wg.de en easywg.de. Bijna alle Duitse studentensteden hebben ook speciale Facebookgroepen waar onder andere kamers worden aangeboden. Bijvoorbeeld Wohnen in Freiburg.

Studentenwohnheim

Dit is officiële studentenhuisvesting, aangeboden door het Studierendenwerk van je universiteit of hogeschool. Kamers zijn hier meestal goedkoper dan in een WG en bovendien gemeubileerd, maar je kunt je huisgenoten met wie je keuken en badkamer deelt niet zelf uitkiezen. Er komen overigens ook steeds vaker studio’s met eigen keuken en badkamer bij. Studentenwohnheime liggen vaak dicht bij de universiteit, maar daarom soms ook iets verder van het centrum. Een kamer in een Studentenwohnheim regel je via het lokale Studierendenwerk. De DAAD heeft op zijn website een handige tool, waarmee je in elke Duitse studentenstad alle Studentenwohnheime kunt vinden.

Andere opties

Er zijn natuurlijk ook nog andere opties om woonruimte te vinden. Zo kun je in je eentje iets huren, al is dat vaak niet goedkoop. Een andere, goedkopere optie is Wohnen für Hilfe, actief in 18 Duitse steden, waarbij studenten bij senioren inwonen. In plaats van huur te betalen, doe je een aantal uur per maand klusjes in huis of in de tuin, of onderneemt activiteiten met je huisgenoot. Antikraak-wonen is in Duitsland niet zo wijdverbreid als in Nederland, maar bestaat wel. Antikraak-bewoners worden in Duitsland Hauswächter genoemd. Camelot is één van de bedrijven die antikraak-wonen aanbiedt in verschillende Duitse steden. Er zijn meer aanbieders, vaak actief in een enkele stad. Er is meestal wel een wachtlijst voor antikraak-woonruimte.

Dure en goedkope steden

De kosten van huisvesting kunnen per stad nogal verschillen. De duurste steden zijn München, met relatief grote afstand gevolgd door Frankfurt am Main en Ingolstadt. In goedkope steden zoals bijvoorbeeld Leipzig, Bochum of Oldenburg betaal je bijna de helft. Vaak zijn steden in het oosten van Duitsland goedkoper dan steden in het westen. 


top