Berlijn: de insider tips van Valentine

Ervaringsbericht van Valentine Versteegen, die een half jaar aan de HTW Berlin studeerde

HTW Berlin, Campus Wilhelminenhof © HTW Berlin/Alexander Rentsch

Berlijn

Ervaar hetzelfde wat ik heb ervaren: leven in een stad die nooit slaapt, studenten leren kennen from all over the world, uit je dak gaan op de dansvloer tijdens het zoveelste feestje georganiseerd door Erasmus en niet te vergeten Bier en Wurst. Berlijn, een echte studentenstad met meer dan 140 verschillende culturen en met uitgaansmogelijkheden waar je ‘u’ tegen zegt.

Huisvesting

Belangrijk is om op tijd op zoek te gaan naar huisvesting. Ik heb ervoor gekozen om zelf op zoek te gaan naar een appartement. De plekken die werden toegewezen door de hogeschool leken mij te ver weg. Daarnaast waren het studio’s en geen gedeelde appartementen – ik was op zoek naar direct contact. Ik vond uiteindelijk een geschikte kamer via Easyliving. Easyliving biedt appartementen voor één, twee of drie personen. Via social media kwam ik in contact met een Spaans meisje; met haar heb ik een halfjaar samengewoond. Ik heb er zelf voor gekozen om dicht bij mijn school te wonen. Daarnaast had ik op loopafstand een Aldi, Lidl en Kaisers (vergelijkbaar met een Nederlandse Albert Heijn). Op 8 minuten loopafstand was een tram en U-Bahn (metro) te vinden. Later kwam ik erachter dat er veel mooiere appartementen bestaan, maar de appartementen waar ik zat, in de Sewanstraße, hebben als voordeel dat er allemaal uitwisselingsstudenten zitten: iedereen zit in hetzelfde schuitje en is op zoek naar contacten. Ik heb geen dag alleen thuis gezeten.

Inschrijven bij de gemeente

Bij aankomst in Berlijn moest ik mij inschrijven als Berliner. Van tevoren moet je echter een Duitse bankrekening hebben afgesloten. Zowel de Postbank als het Bürgeramt (stadsdeelkantoor) waren gelukkig op loopafstand van mijn appartement. Verder moest ik een contract afsluiten voor telefonie en internet, maar dat ging heel makkelijk.

Financiële aspecten

Tijdens een verblijf in het buitenland is het vanzelfsprekend dat je zoveel mogelijk wilt bezichtigen. Het is belangrijk dat je hiervoor een extra zakcentje achter de hand hebt. Mijn inkomsten waren de studiefinanciering voor uitwonende studenten en een vergoeding voor de OV-chipkaart plus het DIA-Stipendium. Voornamelijk door het laatste heb ik optimaal kunnen genieten van mijn periode in Berlijn. Dit waren mijn uitgaven:

Huur: 266 euro
Telefoon: 15 euro
Internet: 25 euro
Boodschappen: 120 euro
Uitgaan, uitstapjes: 200 euro

Uiteraard kun je je leven in het buitenland zo duur maken als je zelf wilt. Ik heb ervoor gekozen om zoveel mogelijk te bezichtigen. Ik leefde naar het geld wat ik maandelijks kreeg. Als ik daar overheen zou gaan, dan had ik spaargeld achter de hand. Ik wilde achteraf niet hoeven zeggen “had ik dit toch maar gedaan”.Culturele verschillen

Met 3,5 miljoen inwoners en een mix van diverse culturen waren de verschillen met Nederland erg groot. Een stad als Berlijn kennen wij in Nederland niet. Het grootste verschil met een ‘grote’ stad in Nederland is naar mijn mening leeftijd: Berlijn trekt alternatieve mensen aan – alternatieve jonge mensen. Mensen in Berlijn zijn anders dan de mensen in Nederland. Gedurende de dag zijn ze niet zo communicatief. In tegenstelling tot ’s avonds: na een aantal borreltjes blijken gesprekken vanuit hun kant opeens veel makkelijker te gaan. Het accepteren van verschillende culturen dan wel stijlen is soms lastig. Sommige clubs kom je als uitwisselingsstudent niet binnen – juist vanwege het feit dat veel buitenlandse studenten vaak te formeel of netjes zijn gekleed. Over het algemeen heb ik ervaren dat de Berlijners niet zo vriendelijk zijn als verwacht.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer is zeer goed geregeld. Als student had ik recht op een Semesterticket. Met dit ticket kon ik gedurende de hele week gratis reizen. Zowel met de bus, S-Bahn (sneltrein), tram als U-Bahn (metro). Overal zijn (overzichts)kaarten van het openbaar vervoer beschikbaar, waarmee zelfs ik als buitenlander makkelijk uit de voeten kon. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je 24 uur van het openbaar vervoer gebruikmaken.

Tip: mensen die controles uitvoeren zijn gekleed in normale kleding. Als je zeker wilt weten dat het controleurs zijn, vraag om een bevestiging (een soort identiteitskaart). Mocht je zonder ticket reizen, dan ontvang je een boete van 40 euro. Zonde, want je reist al onbeperkt voor maar 7 euro per dag.

Uitstapjes

Berlijn, een stad met oneindig veel activiteiten. Denk hierbij aan de Berlijnse Muur, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Alexanderplatz, Potsdamer Platz, Hackescher Markt, de Reichstag, het Joods Museum, het Sony Center, de Gendarmenmarkt, East Side Gallery en nog veel meer. Voor een student-vriendelijke prijs zit je zo in Potsdam, Hamburg of een andere stad.

Uitgaan

Berghain, Tresor, Watergate, Soda, Matrix – clubs in Berlijn zijn onvergetelijk. Ben je gek op House en Techno (deep house/ tech house), dan zit je goed in Berlijn. Mijn voorkeur gaat uit naar top 30, dan wel Spaanse muziek, reggaeton etc. Ook hier zijn clubs voor te vinden. De meeste clubs zijn gevestigd in oude, sfeervolle gebouwen. Underground-feestjes zijn niet weg te denken uit de stad. In Berlijn vind je zelfs vijf of zes clubs die doorlopend geopend zijn van vrijdagavond tot maandagochtend 8 à 9 uur. In de zomer zijn er verschillende parken die je kunt bezoeken. Denk hierbij op zondag aan Mauerpark, waar dan een van de grootste vlooienmarkten van Berlijn plaatsvindt.

Studenten in Berlijn © Valentine VersteegenHet leven in het algemeen

Het leven in Berlijn verschilt niet heel extreem van het leven in Nederland. Duitsland heeft dezelfde munteenheid en de manier van leven lijkt in veel opzichten wel op wat ik gewend was. Daarnaast vind je in Berlijn veel winkels die in Nederland ook zitten. Ik zat zelf in de winter in Berlijn. In de winter moet je denken aan temperaturen die dalen tot -15 graden, zo’n -24 graden qua gevoelstemperatuur. Probeer altijd Duits te spreken en doe je best om anderen te begrijpen. Eerder wordt er geen conversatie met je aangegaan.

Mijn laatste tip: kijk eens op de site http://www.abandonedberlin.com.


top