"Er is veel persoonlijke aandacht van docenten"

Interview met Rick Tazelaar, in het collegejaar 2013-2014 student in Jena

Binnentuin universiteit, Jena © FaceMePLS

We spraken in 2016 nog eens met Rick over de eindfase van zijn studie in Jena: lees zijn laatste interview hier.
Waarom heb je ervoor gekozen in Jena te gaan studeren?

Ik volgde de Master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam en daarmee zijn we een keer op excursie geweest naar Jena. Dat beviel zo goed dat ik besloot er te studeren, ook omdat ik altijd al in mijn hoofd had om een keer naar Duitsland te gaan.

Hoe stond het met je Duits voor vertrek?

Ik heb van tevoren al cursussen gevolgd via het Goethe-Institut in Nederland, aangezien buitenlandse studenten eerst een taaltest op C1-niveau moeten doen om te worden toegelaten. Na overleg met de mastercoördinatrice heb ik de taaltest niet hoeven doen en ben ik op basis van een persoonlijk gesprek toegelaten, omdat ze vonden dat ik goed genoeg Duits sprak.

Was het lastig om woonruimte in Jena te vinden?

Eigenlijk niet. Ik ben heel gemakkelijk via via aan een kamer gekomen. Nu zit ik voor 230 euro per maand  op 12m² in een WG.

Hoe heb je dit alles gefinancierd?

Ik krijg een DIA-Stipendium van 600 euro per maand en daar speel ik maandelijks ongeveer quitte mee, als ik niet te uitbundig leef.

Hoe bevalt de studie in Jena?

Prima. Het niveau van de opleiding is hoog. De leeftijd van mijn Duitse medestudenten is ook hoger, waardoor ze vaak al meer kennis hebben opgedaan. Ze kunnen makkelijker interessante vragen opwerpen en zijn een stuk kritischer. Ook de docenten zijn uitstekend. Zo krijg ik onder andere college van Norbert Frei, dé historicus van Duitsland op dit moment, dus dat is wel leuk. Bovendien is er veel persoonlijke aandacht van docenten voor wat je doet en dat is best prettig.

Zijn er buiten je studie om nog leuke dingen te beleven in Jena?

Ja, het is een echte studentenstad, een kwart van de inwoners is student, dus er is altijd wel iets te beleven. Er zijn veel verenigingen, cafés en clubs waar je je hart kunt ophalen, zoals in de Wagnergasse of in de Quergasse de Havana-club, Casablanca of F-club. Verder zwem ik regelmatig en bezoek ik weleens een concert in het Volkshaus, waar ik vlakbij woon.

En blijf je in de toekomst ook in Jena?

Ik denk dat ik nog wel een paar jaar wil blijven. Ik wil namelijk promoveren in Jena en bovendien heb ik hier een vriendin.


top