Leestips van de Duitslanddesk

'Duitsland' is het thema van de Boekenweek 2016. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit hebben de medewerkers van de Duitslanddesk hun favoriete Duitse boek gekozen dat ze aanbevelen aan studenten die Duits leren. Daarnaast hebben wij een aantal adressen in Nederland verzameld waar je Duitse literatuur kunt aanschaffen. 

Voor wie in Duitsland gaat studeren, kan het interessant zijn voor vertrek een paar werken uit de rijke Duitse literatuur te lezen. Vooral bij een studie in de geesteswetenschappen komt het van pas om alvast kennis te hebben gemaakt met dit belangrijke aspect van de Duitse cultuur. 
 
Dus zoek je nog een leuk, laagdrempelig boek om te lezen voor of tijdens je studie in Duitsland? Met deze zes tips kun je aan de slag. Veel leesplezier! 
 

Daniel Kehlmann - Die Vermessung der Welt

Aanbevolen door Britta Bendieck (hoofd Duitslanddesk)
Verschenen in 2005 - 304 pagina - Te koop voor ca. 10 euro

'Die Vermessung der Welt' van Daniel Kehlmann gaat over twee Duitse grootheden uit de achttiende eeuw: de wiskundige Karl Gauß en wetenschapper Alexander van Humboldt. Zij willen elk op hun manier de wereld opmeten. De een vanuit zijn studeerkamer thuis, de ander reist de wereld af. Beide wetenschappers drijft een onverzadigbare honger naar meetbare kennis. De Einzelgänger Gauß springt in zijn huwelijksnacht uit bed om een idee te noteren, terwijl Humboldt zichzelf onderwerpt aan proefondervindelijk onderzoek. Als ontdekkingsreiziger daalt hij bijvoorbeeld in Zuid-Amerika af in vulkanen, maar dan wel in uniform, dat hij ook aanhoudt als hij met veertig graden door het oerwoud reist. De fictieve Doppelbiographie is met zijn laconieke stijl een geestige parodie op het leven van de wetenschapper. Amusante, ontspannende, knappe lectuur, die door het consequente gebruik van de beschrijvende indirecte rede vooral geschikt is voor de iets gevorderde lezer. 

 

Friedrich Dürrenmatt - Die Physiker

Aanbevolen door Henning Radke (DAAD-Lektor bij de Duitslanddesk)
Verschenen in 1961 - 96 pagina's - Te koop voor ca. 8 euro

In dit boek staan drie patiënten van een psychiatrische instelling centraal: de eerste beweert dat hij Albert Einstein is, de tweede is ervan overtuigd Isaac Newton te zijn en de derde, Johann Wilhelm Möbuis, verklaart die Weltformel te hebben gevonden. Het verhaal opent met een moord die Einstein gepleegd heeft. Rechercheur Voß moet het incident onderzoeken en is met een moeilijke kwestie geconfronteerd: kun je een psychisch zieke man arresteren? De zaak dreigt ingewikkeld te worden als blijkt dat Newton er stiekem ook van overtuigd is Einstein te zijn. Wie heeft de moord gepleegd en waarom? De karakters van en interactie tussen de personages leveren groteske dialogen op totdat het verhaal plotseling een nieuwe wending neemt. Het blijkt dat de dingen radicaal anders zijn dan ze lijken. Niet alleen de hoofdpersonages maar ook de lezer komen in een emotioneel en moreel dilemma terecht. 

 

Uwe Timm - Die Entdeckung der Currywurst 

Aanbevolen door Marieke Hökberg (communicatiemedewerker)
Verschenen in 1993 - 187 pagina’s - Te koop voor ca. 12 euro

Wist je dat Lena Brücker uit Hamburg in de jaren veertig bij toeval de currywurst heeft ontdekt? In deze korte novelle van Uwe Timm krijgen we het hele verhaal te horen. Er spelen nogal wat verschillende mensen en dingen een rol bij het ontstaan van de beroemde worst: “ein Bootsmann der Marine, ein silbernes Reiterabzeichen, dreihundert Fehfelle, vierundzwanzig Festmeter Holz, eine whiskytrinkende Wurstfabrikantin…”. De currywurst zelf blijkt uiteindelijk helemaal niet het meest interessante aan het verhaal. Centraal staat hoe Lena in april 1945 de jonge Duitse marinier Hermann mee naar huis neemt, waarna hij bij haar ondergedoken blijft zitten. Hamburg capituleert vrij snel daarop, maar Lena wil Hermann niet kwijt... Hoewel het verhaal zich in een moeilijke periode in de Duitse geschiedenis afspeelt, zit het boek vol humor, een beetje romantiek en vooral pragmatisme. Maar het zet je ook aan tot nadenken, bijvoorbeeld over het verschil tussen oorlog en vrede, tussen goed en slecht. Uwe Timm schrijft niet te moeilijk dus dit korte boek is perfect voor beginners. Ook leuk: in 2006 is het verhaal verfilmd met Barbara Sukowa en Alexander Khuon in de hoofdrollen.

 

David Safier - Mieses Karma

Aanbevolen door Nikki Ruiken (stagiaire)
Verschenen in 2007 - 288 pagina’s - Te koop voor ca. 9 euro

De bestseller 'Mieses Karma' (vertaald in het Nederlands als ‘Kommer en Karma’) van de Duitse auteur David Safier vertelt op een uiterst humoristische en creatieve wijze het verhaal van een egocentrische jonge talkshowpresentatrice die na haar dood als een mier wordt gereïncarneerd. Bij het lezen van haar pogingen om goed karma op te bouwen om zo weer met haar gezin herenigd te kunnen worden, is het bijna onmogelijk om niet te gieren van het lachen. Voor de liefhebber is er ook een tweede deel: 'Mieses Karma Hoch 2'.

 

Thees Uhlmann - Sophia, Der Tod und Ich

Aanbevolen door Thomas Reijerkerk (stagiair)
Verschenen in 2015 - 320 pagina’s - Te koop voor ca. 19 euro

De debuutroman van de Duitse zanger Thees Uhlmann beschrijft het avontuur van een man die samen met zijn ex-vriendin Sophia en de dood op bezoek gaat bij zijn moeder en zoon. Wanneer de man op een dag zijn deur opendoet en de dood voor zijn deur staat, krijgt hij te horen dat hij nog maar drie minuten te leven heeft. In deze drie minuten mag hij doen wat hij wilt, afscheid nemen over de telefoon, in bed liggen om zijn dood tegemoet te gaan of een laatste maaltijd eten. In deze drie minuten komt er echter een gesprek tot stand waarin de man de dood weet te overtuigen om hem niet te laten sterven, maar samen zijn moeder en zoon op te zoeken op het Duitse eiland Juist. Het gevolg is een humoristische en absurde roadtrip door het noorden van Duitsland waarbij vragen langskomen als: moet de dood wel eens naar de wc? Maar ook levensvragen zoals wat nou eigenlijk echt belangrijk is in het leven.

 

Arthur Schnitzler - Fräulein Else

Aanbevolen door Romy van Stigt (stagiaire)
Verschenen in 1924 - 108 pagina’s - Te koop voor ca. 3 euro (Reclam)

Deze novelle is geschreven door de beroemde Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler, die rond 1900 leefde. Het verhaal is een volledige monoloog: je volgt Else’s gedachten terwijl ze een belangrijke keuze moet maken. Van haar vader moet ze een vriend van hem, Herr Dorsday, vragen om een grote som geld, zodat hun familie niet failliet gaat. Else weet echter niet of ze wel zo ver wil gaan als Herr Dorsday van haar vraagt… In dit boek wordt een universeel thema behandeld: de keuze tussen geld en eer. Het maakt het boek, ondanks dat het bijna 100 jaar oud is, nog steeds relevant.

 

Boekwinkels in Nederland met een selectie Duitstalige boeken

Randstad

Athenaeum, Amsterdam / Haarlem
Het Martyrium, Amsterdam 
Haagse Boekerij, Den Haag 
Boekhandel Donner, Rotterdam 
Van Stockum, Leiden (zeer uitgebreide webwinkel) 
 

Gelderland

Bucher Mammut, Bredevoort
 

Overijssel

 

Groningen

 

Limburg

De Tribune, Maastricht 
 

Noord-Brabant

 

Zeeland

De Drukkery, Middelburg en Vlissingen 

top