Aantal Duitse studies met toelatingsbeperking daalt licht

23 juni 2016
Duitsland heeft volgend studiejaar (2016/2017) iets minder studies met Numerus Clausus (NC). Alsnog is bijna de helft van de studies niet onbeperkt toegankelijk: 41,5%. Dit blijkt uit de Numerus-clausus-check van het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE). Bij een NC is een beperkt aantal studieplekken beschikbaar en moeten aanstaande studenten zich eerst bewerben voor een studieplek. Het belangrijkste criterium hierbij is vaak de cijferlijst van het eindexamen. 
 
Het CHE maakte ook bekend in welke deelstaten je het makkelijkst aan een studie kunt beginnen. Dat is in Mecklenburg-Voorpommeren, Thüringen en Rijnland-Palts, waar minder dan 30 procent van de studies een NC heeft. Het moeilijkst gaat dat in Hamburg en Bremen waar respectievelijk 72,3 procent en 60,8 procent van de studies een toelatingsbeperking hebben. 
 
Wat betreft studierichting is het moeilijker om aan Rechten en economische en sociaalwetenschappelijke studies te beginnen met gemiddeld 53 procent beperkte studies, dan aan taal- en cultuurwetenschappen, met slechts 32 procent van de studies met een NC. Bekijk hieronder de NC's per deelstaat en per studigebied. Meer weten? Unispiegel heeft het volledige overzicht.
 
Als je als Nederlandse student een volledige studie in Duitsland wilt gaan volgen, moet je goed weten hoe je rekening houdt met een eventuele NC. In de studiedatabase van de DAAD kun je zien welke studies een NC hebben. Kijk ook bij onze pagina "Hoe schrijf ik me in voor een studie?" voor meer informatie over de NC.
 
 


top