Avond van de Duitsland-alumni: waarom Duitsland?

15 september 2015

Op vrijdag 9 oktober organiseert de Duitslanddesk samen met het Alumniportal Deutschland de Avond van de Duitsland-alumni bij het Goethe-Institut in Amsterdam (Herengracht 470). Inspirerende sprekers uit verschillende vakgebieden gaan in op de vraag “Waarom Duitsland?” en vertellen hoe hun Duitslandervaring invloed heeft gehad op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarna kun je speeddaten met de sprekers en gratis carrière-advies krijgen. Dit allemaal onder het genot van verrassende hapjes en drankjes met live muziek.

De sprekers zijn onder andere:

Sander van Walsum (1957) studeerde geschiedenis in Utrecht. Hoewel hij zich veel met ‘Duitse thema’s’ bezighield studeerde hij af als Amerikanist. Hij was nadien achtereenvolgens redacteur van NRC Handelsblad, verslaggever van Elsevier, hoofdredacteur van het Utrechts Universiteitsblad en redacteur op verschillende redacties van de Volkskrant. Voor deze krant was hij van 2004 tot 2009 correspondent in Berlijn.

Karin Sommerer (1975) is Hoofd Marketing & Communicatie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij is geboren en getogen in Duitsland en woont sinds 2002 in Nederland. Haar verhuizing naar Nederland deed haar haar plan om als (radio) journaliste te werken bijstellen. Zij vond een nieuwe professionele uitdaging in de marketing & communicatie en werkt na jaren bij de Nederlandse televisie en de IT distributie sinds 2009 in de Amsterdamse culturele sector. Dit sluit optimaal aan bij haar studie Culturele Wetenschap (Universität Leipzig). Nu zet zij zich dagelijks in voor haar passie: en zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met kunst.

Hanco Jürgens (1966) is wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam en coördinator van de master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Jürgens houdt zich bezig met de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief. In 2014 publiceerde hij Na de val. Nederland na 1989. Hij was Nuffic stipendiaat aan het Leibniz-Institut für Europäische Geschichte in Mainz en Joost-van-den-Vondel Reisestipendiat in Hamburg.

Jerker Spits (1977) is germanist en senior beleidsmedewerker bij het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitstalige autobiografie. Hij schreef artikelen over Duitse literatuur in o.a. Trouw, Filosofie en Oxford German Studies. Ook publiceerde hij korte verhalen en essays in De Brakke Hond, De Gids en De Tweede Ronde. Hij recenseert Duitse literatuur voor athenaeum.nl en literaturkritik.de.

Iedereen die in Duitsland heeft gestudeerd, gewoond, gewerkt of anderszins geïnteresseerd is in Duitsland is van harte welkom! De avond duurt van 18:00 tot ca. 22:00 uur en deelname is gratis. De voertaal is zowel Nederlands als Duits. 

Foto credit: 

Jerker Spits © Boekhandel Scheltema

Hanco Jürgens © Rebke Klokke


UPDATE: Bekijk nu de foto's van de goed bezochte Avond van de Duitsland-alumni 2015.


top