Berlijn en München behoren tot beste studentensteden

22 februari 2017

Berlijn en München zijn twee van de beste studentensteden ter wereld, volgens de nieuwe ranking van Times Higher Education (THE). Berlijn eindigt in de lijst op een gedeelde derde plaats en München is terug te vinden op een gedeelde plaats vier. De lijst is opgesteld op basis van het aantal universiteiten in de stad dat in de top 100 van de algemene jaarlijkse ranking van universiteiten van THE staat. 

In Berlijn vind je top 100-universiteiten Humboldt-Universität zu Berlin (57), Freie Universität Berlin (75) en Technische Universität Berlin (82). In München kun je studeren aan de uitstekende LMU München (30) en de Technische Universität München (46).

De onderwijsinstellingen worden door THE op basis van verschillende criteria beoordeeld, waaronder onderwijs, onderzoek, invloed en innovatiepotentieel. De evaluatiecriteria worden zo transparant mogelijk opgesteld en worden internationaal gezien als belangrijke indicator voor de kwaliteit van een universiteit. Toch bestaat er ook kritiek wat betreft de beroodelingen, vooral wat Duitse onderwijsinstellingen aangaat. Zo zijn bijvoorbeeld de Max-Planck Instituten en de Fraunhoferinstituten uitgesloten van de ranking, beide bekend als excellente onderzoeksinstituten.
 
Dit soort rankings zijn dus zeker interessant, maar zouden niet de enige maatstaf voor een studiekeuze moeten zijn, kijk bijvoorbeeld bij onze tips voor een goede studiekeuze in Duitsland


top