Hoe duur is een kamer in Duitsland?

De prijs voor een studentenkamer in Duitsland verschilt sterk per stad.

Dat blijkt uit gegevens van de Duitse website Studenten-WG.de. In drie van de 64 onderzochte steden kun je nog met 250 euro een kamer betalen: in Magdeburg, Freiburg en Chemnitz. In acht steden ligt de gemiddelde kamerprijs rond de 400 euro per maand. Dit zijn tevens de steden met de meeste studenten.

Het duurst zijn de studentenkamers in München, waar ze gemiddeld 528 euro per maand kosten. Daarna volgen op grote afstand de steden Frankfurt (gemiddeld 484 euro), Hamburg (gemiddeld 444 euro), Berlijn (424 euro) en Keulen (gemiddeld 418 euro).

De lokale verschillen blijven groot. Hoewel een aantal steden iets goedkoper is geworden (bijvoorbeeld Hildesheim, Magdeburg, Ulm, Potsdam, Saarbrücken en Leipzig), blijft de huur in andere steden stijgen. De gemiddelde huurstijging (2016 versus 2017) is 3,4%.

Van de grote steden stijgen de huren vooral in Frankfurt am Main met een bovengemiddeld tempo van 10,5%. Maar ook Stuttgart staat voorop met een stijging van 6,6%. Verder waren er bijzonder hoge stijgingen in Konstanz, Kassel en Potsdam. De huur van een kamer in München is ‘’slechts’’ gestegen met 3,1%.

Benieuwd naar de hele lijst met de gemiddelde prijzen van kamers in Duitse steden? Neem dan eens een kijkje op deze website. Ter vergelijking kun je de gegevens van kamerprijzen en huurstijgingen uit 2015, 2012 en 2009 bekijken via deze link.

Wil je weten hoe je een kamer kunt vinden in Duitsland? Lees hierover op deze pagina.


top