Nieuw onderzoek naar kamerprijzen in Nederland en Duitsland

18 mei 2016

Op kamers gaan in Nederland was nog nooit zo duur, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) over huurprijzen van studentenkamers. De LSVb deed onderzoek in 17 Nederlandse steden onder ruim 2.500 studenten en publiceerde gisteren de resultaten. Ook in Duitsland stijgen de huren, blijkt uit recente cijfers (januari 2016), maar de gemiddelde prijs van een studentenkamer ligt er een stuk lager dan in Nederland.  

De Nederlandse student betaalt momenteel gemiddeld (kaal) 323 euro per maand voor een kamer. Volgens de LSVb is de huur van bijna driekwart van de studenten hoger dan eigenlijk is toegestaan. In Amsterdam is dit teveel met het 138 euro het hoogst. Alleen in Enschede en Wageningen zijn de huurprijzen niet hoger dan wettelijk is toegestaan. Met deze online test kun je checken of je te veel betaalt voor je kamer.

In Duitsland ziet de situatie er anders uit. Hier zijn kamers gemiddeld een stuk goedkoper, vooral in het oosten van Duitsland. Zo betaal je in Amsterdam per maand gemiddeld 414 euro en in Utrecht 341 euro, terwijl je in Berlijn maar 279 euro kwijt bent en in Leipzig 219 euro. Natuurlijk zijn er ook de dure Duitse steden zoals München (493 euro), Frankfurt am Main (421 euro) en Stuttgart (391 euro). Daartegenover staan Duitse studentensteden waar je maar ongeveer 200 euro per maand aan huur betaalt, zoals Chemnitz (197 euro) en Cottbus (201 euro). Hier vind je een overzicht van de gemiddelde huurprijzen in Duitse studentensteden.

Kijk hier voor meer informatie over het vinden van een kamer in Duitsland en meer informatie over de kosten van een studie in Duitsland


top