Opnieuw recordaantal Nederlandse studenten in Duitsland

29 september 2016

Het aantal Nederlandse studenten ingeschreven aan Duitse universiteiten en Fachhochschulen (vergelijkbaar met Nederlands HBO) was nog nooit zo hoog als het afgelopen studiejaar. In het wintersemester 2015/2016 studeerden maar liefst 2.680 studenten uit Nederland in Duitsland, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Statistische Bundesamt. Dit is een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, ook al een recordaantal toen van 2.405. Hiermee wordt de stijgende lijn doorgezet die in het studiejaar 2010/2011 begon.

Dat het Duitse studentenleven aantrekkelijk is voor internationale studenten uit alle landen bleek vorig jaar al, toen een recordaantal internationale studenten naar Duitsland kwam. De Duitse universiteiten bieden hoge kwaliteit, veel keuzevrijheid en kennen geen collegegeld. Voor Nederlandse studenten is het bovendien zeer gunstig om kennis van de Duitse taal en cultuur te hebben op de toekomstige arbeidsmarkt. Duitsland is onze grootste handelspartner.

Bekijk hieronder de ontwikkeling van het aantal Nederlandse studenten dat in Duitsland studeert sinds eind jaren 90 en de details van het studiejaar 2015/2016.

Lees het rapport hier (pdf), de relevante cijfers zijn te vinden vanaf pagina 396. 

Meer weten?


top