Steeds meer Nederlandse studenten naar het buitenland

16 februari 2017

Studeren en stage lopen in het buitenland worden steeds populairder onder Nederlandse studenten, zo blijkt uit een analyse van Nuffic. Zo heeft 24 procent van de in 2013/2014 afgestudeerde Nederlandse studenten ervaring opgedaan in een ander land. Dit is een stijging van 2 procent vergeleken met het jaar ervoor: een recordaantal.

Deze stijging zie je terug in het aantal Nederlandse Erasmusstudenten, dat de afgelopen 10 jaar verdubbeld is – van 6.000 naar 12.000. Bijna de helft van de studenten met buitenlandervaring maakt gebruik van Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport dat dit jaar haar 30-jarige bestaan viert.

Daarnaast volgen bijna 13.700 studenten uit Nederland een volledige bachelor- of masterstudie in het buitenland, 2 procent van alle Nederlandse studenten. Om zo’n verblijf mogelijk te maken, kunnen studenten sinds 2007 hun Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland, mits de studie van voldoende kwaliteit is. Studentenorganisaties ISO, LSVB en NWS pleiten voor een verdere flexibilisering van het collegekrediet en studievoorschot om de stap naar een buitenlandse studie nog gemakkelijker te maken.

Duitsland is één van de populairste bestemmingen (794 studenten), na België (3.450), Groot-Brittannië (3.285) en de Verenigde Staten (1.900), hieronder in een overzicht te zien. Lees meer over de studentenmobiliteit tussen Nederland en Duitsland.


Populairste bestemmingen voor Nederlandse studenten.

Kijk voor alle nieuwste cijfers op de website van Nuffic.


top