Studeren in Duitsland speerpunt partijen grensregio’s in verkiezingsstrijd

17 maart 2015
Duitsland is onze belangrijkste handelspartner, kennis van deze taal en cultuur is van groot belang voor Nederland, met name in de grensregio’s. Voor studenten uit deze regio’s is het echter nog niet vanzelfsprekend om in Duitsland een studie te volgen. Nu zetten ook de politieke partijen in de grensstreken dit thema voor de provinciale staten verkiezingen op 18 maart op de agenda.

De partijen in de grensregio’s zien groot belang in de samenwerking met Duitsland op het gebied van studeren en werken. Zo schrijft D66 Gelderland in hun verkiezingsprogramma “Voor grote delen van Gelderland en ook Limburg en de noordelijke provincies, geldt dat Nederlanders in Duitsland (willen) werken [en] studeren.” Ook in Limburg komt het thema terug bij verschillende partijen: Groen Links Limburg zet het gemakkelijker maken van studeren in Duitsland op de tweede plek van hun lijst met standpunten en ook 50Plus Limburg wil zich gaan inzetten zodat er gemakkelijker kan worden “geleerd, gewerkt en gerecreëerd” met onze Duitse buren. Het CDA Limburg publiceert een interview met de Duitse parlementariër Marcus Optendrek die vertelt: “Limburgs toekomst ligt óók in Duitsland”.

De Duitslanddesk wil graag de studenten in de grensregio’s een laatste zetje geven omdat studeren in Duitsland voor deze studenten heel voor de hand ligt. Niet alleen met onze website en het DIA-Stipendium maar ook door voorlichting te geven en vragen van scholieren en studenten te beantwoorden. Momenteel studeren er 2.000 studenten uit heel Nederland in Duitsland. Duitse studenten vinden wat makkelijker hun weg naar Nederland: in totaal zijn 25.000 Duitse studenten nu ingeschreven op Nederlandse universiteiten en hogescholen. Om te informeren over studeren in Duitsland zijn we regelmatig vertegenwoordigd op bijeenkomsten in de grensregio. Op 23 april, de Dag van de Duitse Taal, organiseren we samen met Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg een evenement voor scholieren.

Links verkiezingsprogramma’s:


https://gelderland.d66.nl/publicaties/verkiezingsprogramma-2015-2019/

https://limburg.groenlinks.nl/verkiezingsprogramma-7

https://50pluslimburg.files.wordpress.com/2014/11/50plus-limburg-2014-12-13-verkiezings-programma.pdf

https://www.cda.nl/limburg/standpunten/


top