Weer recordaantal Nederlandse studenten in Duitsland

3 november 2017

Studenten in een hoorcollege aan de Goethe-Universität Frankfurt


Er studeerden nog nooit zo veel Nederlanders in Duitsland. Het aantal Nederlandse studenten dat is ingeschreven aan Duitse universiteiten en Fachhochschulen (vergelijkbaar met Nederlands HBO) is in het wintersemester 2016/2017 gestegen naar 2.840. Een jaar geleden waren dit er 2.680 - een stijging van 6 procent. Het totale aantal internationale studenten steeg ten opzichte van vorig jaar vergelijkbaar, met 5 procent, naar 358.895.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Duitse Statistische Bundesamt. Je kunt het volledige rapport (pdf) online bekijken. De relevante cijfers over het aantal Nederlandse studenten staan op pagina 380 en verder. 

De afgelopen zes jaar is er een stijgende lijn te zien in het aantal studenten die kiezen voor de voordelen van het Duitse studentenleven. Dat zijn bijvoorbeeld de hoge kwaliteit van het onderwijs en veel keuzevrijheid. Bovendien hoef je in veel deelstaten geen collegegeld te betalen. In 10 jaar tijd is het aantal Nederlandse studenten dat in Duitsland studeert zelfs bijna verdubbeld. Er studeren nu studeren 96 procent meer Nederlanders in Duitsland dan in 2006/2007. top