Wetsvoorstel: makkelijker studeren in het buitenland

15 mei 2015

Het moet voor Nederlandse studenten goedkoper en gemakkelijker worden om in het buitenland te studeren. Dat is het doel van een nieuw wetsvoorstel door minister Jet Bussemaker van Onderwijs dat zij vandaag presenteerde. Volgens Bussemaker is het belangrijk voor studenten dat ze internationale ervaring opdoen: "Daardoor verwerven ze niet alleen kennis en vaardigheden, maar het is ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling en identiteitsvorming van de student."

Bussemaker wil financiële obstakels voor een studie in het buitenland wegnemen. Studenten die hun studie aan een universiteit of hogeschool in Nederland combineren met onderwijs bij een buitenlandse onderwijsinstelling, in het kader van een joint programmehoeven daarvoor straks geen dubbel collegegeld meer te betalen. Ook kunnen studenten geld krijgen uit een fonds om hen financieel te ondersteunen voor een studie in het buitenland. 

Verder staat in het wetsvoorstel dat de academische titel doctor gelijkgesteld moet worden aan de in het buitenland gebruikelijker variant doctor of philosophy (PhD), waardoor het aantrekkelijker wordt voor wetenschappers om internationaal samen te werken en te promoveren in Nederland. 

Lees hier meer over het wetsvoorstel.


top