Coronavirus in Duitsland

3 maart 2022

LET OP! De regels en maatregelen veranderen momenteel zo snel dat we dit helaas niet meer kunnen bijhouden op deze pagina. Kijk bij de FAQ op de website van het Duitsland Instituut Amsterdam voor de meest actuele informatie.


Het coronavirus heeft een grote invloed gehad op het openbare leven, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Duitse Universitäten en Fachhochschulen hebben diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk in te perken. In dit artikel houden we je op de hoogte van de veranderingen bij Duitse universiteiten en hogescholen.

Het Wintersemester

In de meeste deelstaten zijn de colleges tijdens het wintersemester 2021/2022 weer grotendeels offline of tenminste in een hybride vorm. Werkcolleges kunnen dan bijvoorbeeld offline plaatsvinden, grote hoorcolleges eventueel voorlopig nog steeds online. In hoeverre offline onderwijs mogelijk is, hangt van de verschillende deelstaten en hogescholen af. In vrijwel alle gevallen zullen Covid-19 maatregelen blijven bestaan, zoals het dragen van een mondkapje. In Beieren is het bijvoorbeeld ook verplicht bij het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter het mondkapje tijdens het gehele college te dragen. De1,5 meter afstandsregel of de 3-G-Regel (Geimpft, Genesen, Getestet) zal in de meeste gevallen gelden.

Hieronder staat voor elke Duitse deelstaat de link met de meest actuele informatie over de coronaregels in het hoger onderwijs. Daarnaast adviseren we je te kijken naar de informatie die jouw hogeschool of universiteit zelf bekend maakt, aangezien dit soms afwijkt van het algemene beleid van de deelstaat. Soms hebben de afzonderlijke instellingen ook al meer informatie beschikbaar dan de algemene website van de deelstaat.


 


De website My German University heeft een handige lijst waarin voor alle hogeronderwijsinstellingen naar de juiste pagina met informatie rondom het coronavirus wordt verwezen. 

Op deze pagina van de website van de HRK (Hochschulenrektorenkonferenz) vind je ook een overzicht met alle benodigde websites per deelstaat om meer informatie over de Corona-maatregelen voor Hochschulen te lezen.

Reisadvies 

Nederland geldt sinds donderdag 3 maart 2022 niet meer als hoogrisicogebied voor Duitsland. Dat betekent dat de aanmeld- en quarantaineplicht in vrijwel alle gevallen komt te vervallen. De Nachweispflicht blijft wel gelden: reizigers uit Nederland moeten vanaf 3 maart wel een vaccinatie-, herstel- of testbewijs bij zich hebben in Duitsland. Deze Nachweispflicht geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. 
 
Kijk voor meer informatie op de website van het Duitsland Instituut bij de veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

Houd er ook rekening meer dat organisaties en bedrijven in Duitsland (bijvoorbeeld restaurants) om een recente coronatest of vaccinatiebewijs kunnen vragen. Dit is per deelstaat geregeld en kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in een regio. Hierbij kan het gaan om 3G (alleen gevaccineerden, genezenen en geteste mensen hebben toegang) 2G (alleen gevaccineerden en genezenen hebben toegang) of 2G+ (alleen gevaccineerden en genezenen met een booster of een test hebben toegang).

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheisrisico's zijn. Reizigers vanuit Duitsland moeten in Nederland wel een coronabewijs kunnen laten zien. Lees bij nederlandwereldwijd.nl meer over het Nederlandse reisadvies voor Duitsland en bekijk hier de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Voor de grensstreek gelden uitzonderingen: mensen die minder dan 12 uur in Duitsland zijn geweest en mensen die vanuit Duitsland minder dan 12 uur in Nederland blijven, hebben geen coronabewijs nodig (reizigers die met het vliegtuig arriveren moeten wel altijd een gezondheidsverklaring invullen). Ook grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig voor inreizen in Nederland. Zij moeten wel kunnen aantonen dat ze onder die categorie vallen. Lees meer over coronamaatregelen en reizen in de grensstreek

Open dagen en inschrijven

Er worden weer offline open dagen georganiseerd, zoals in Heidelberg.Veel open dagen vinden echter ook nog online plaats. Wil jij je goed oriënteren op verschillende studies? Neem dan een kijkje bij dit overzicht van digitale voorlichtingsevenementen. Veel hogeronderwijsinstellingen proberen op een creatieve manier hun studieaanbod onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld met virtuele rondleidingen, digitaal proefstuderen of webinars. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de online 'Studieorientierungswochen' van de Technische Hochschule Köln. De eerstvolgende versie hiervan gaat begin van het jaar 2022 van staart. Daarnaast kun je bij veel universiteiten en hogescholen persoonlijk digitaal advies krijgen, bijvoorbeeld via chatsessies, videobellen of Whatsapp. Zo hoef je niet naar Duitsland af te reizen om meer te weten te komen over de opleidingen waar jij interesse in hebt. 

Introductieactiviteiten

Voor het wintersemester 2021/2022 is het wel weer gedeeltelijk mogelijk om introductieactiviteiten te bezoeken. Veel hogescholen, zoals de Universiteit van Keulen, organiseren weer oriëntatieweken voor eerstejaarsstudenten. Houd de communicatie op de website en social-media kanalen in de gaten voor wat jouw onderwijsinstelling doet voor eerstejaarsstudenten.

Hoger onderwijs sinds begin van de coronacrisis

Vanwege de contactbeperkende maatregelen kon er bij de meeste onderwijsinstellingen vanaf het zomersemester 2020 geen fysiek onderwijs meer worden aangeboden. Op 6 mei 2020 had de Duitse regering samen met de deelstaten besloten (pdf) dat de deelstaten zelf de verantwoording nemen in het versoepelen van de maatregelen, onder andere op het gebied van hoger onderwijs.


DIA-Stipendiaat Waldo studeerde in het zomersemester 2020 in Berlijn. Lees hier over zijn ervaringen.

Voor het wintersemester 2020/2021 werden in eerste instantie versoepelingen doorgevoert, onder de voorwaarde dat de hygiëne- en afstandsmaatregelen van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) in acht werden genomen. Universiteiten en hogescholen communiceerden daarbij zelf hoe ze deze maatregelen precies zullen invullen. Helaas moesten veel versoepelingen weer worden teruggedraaig door de strenge lockdown in het najaar 2020. Voor de instellingen in het hoger onderwijs gold dat deze gesloten werden voor publiek en alleen nog geopend voor werknemers voor essentieel werk, met als gevolg veel digitaal onderwijs. De precieze richtlijnen werden per deelstaat bepaald.

 

Vragen en antwoorden

Op deze pagina van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) kun je zowel Engels- als Duitstalige informatie vinden over de maatregelen rondom het coronavirus voor internationale studenten, inclusief een lijst met handige links naar informatie die door de overheid wordt verstrekt. In dit persbericht vind je meer informatie over hoe de DAAD omgaat met de situatie, bijvoorbeeld wat betreft hun studiebeurzen. 

DAAD Brussel heeft een pagina waar wordt uitgelegd wat de effecten zijn van het virus op onderwijs en onderzoek in de Europese Unie. Hier wordt onder andere ingegaan op het Erasmus+ programma.

Voor Nederlandstalige updates over de situatie in Duitsland kun je de website van het Duitsland Instituut raadplegen, waaronder de pagina met veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

Houd voor de meest recente updates van jouw universiteit of hogeschool de desbetreffende website en sociale media-kanalen goed in de gaten. Vooral op Instagram en Twitter worden regelmatig updates geplaatst.

Heb je specifieke vragen over de praktische gevolgen van het coronavirus voor jouw verblijf in Duitsland? Dan kan je het beste de universiteit of Fachhochschule benaderen waar je gaat studeren. Het juiste aanspreekpunt daarvoor is het  ‘international office’. In deze database van de DAAD vind je de juiste contactgegevens (zoek de betreffende studie en kijk onder het kopje “Kontakt”). Indien je met reisrestricties te maken krijgt als je terug naar Nederland wilt, kun je het beste contact opnemen met het 'international office' van jouw Nederlandse instelling voor advies. Hier kun je ook terecht voor vragen over de noodzaak tot uit- of afstel van een buitenlandverblijf.

Daarnaast kun je natuurlijk contact opnemen met ons, de Duitslanddesk, via duitslanddesk-dia@uva.nl en wij zullen proberen je zo goed mogelijk te helpen.


top