Coronavirus in Duitsland

7 september 2021

Het coronavirus heeft het afgelopen anderhalf jaar een grote invloed gehad op het openbare leven, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Duitse Universitäten en Fachhochschulen hebben diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk in te perken. In dit artikel houden we je op de hoogte van de veranderingen bij Duitse universiteiten en hogescholen.

Plannen voor het wintersemester


In de meeste deelstaten is het plan dat het wintersemester 2021/2022 weer grotendeels offline plaatsvindt. Dit geldt vooral voor werkcolleges. Grote hoorcolleges vinden eventueel voorlopig nog steeds online plaats. In hoeverre offline onderwijs mogelijk is, hangt van de verschillende deelstaten en hogescholen af. Zo wil Beieren het opengaan van de hogescholen en andere instellingen bijvoorbeeld van de infectiegraad afhankelijk maken.  In vrijwel alle gevallenzullen  Covid-19 maatregelen blijven bestaan, zoals het dragen van een mondkapje. Ook zal in de meeste gevallen of de 1,5 meter afstandsregel of de 3-G-Regel (Geimpft, Genesen, Getestet) gelden. 

Hieronder staat voor elke Duitse deelstaat de link met de meest actuele informatie over de coronaregels in het hoger onderwijs. Daarnaast adviseren we je te kijken naar de informatie die jouw hogeschool of universiteit zelf bekend maakt, aangezien dit soms afwijkt van het algemene beleid van de deelstaat. Soms hebben de afzonderlijke instellingen ook al meer informatie beschikbaar dan de algemene website van de deelstaat.

De website My German University heeft een handige lijst waarin voor alle hogeronderwijsinstellingen naar de juiste pagina met informatie rondom het coronavirus wordt verwezen. 

Op deze pagina van de website van de HRK (Hochschulenrektorenkonferenz) vind je ook een overzicht met alle benodigde websites per deelstaat om meer informatie over de Corona-maatregelen voor Hochschulen te lezen.

Reisadvies 


Sinds 8 augustus is Nederland voor Duitsland geen hoogrisicogebied meer. Wel moeten alle reizigers die ouder dan 12 jaar zijn, een coronabewijs kunnen laten zien als ze naar Duitsland reizen. Dat kan een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een bewijs van eerdere Covid19-besmetting zijn (3G-Regel). Reizigers uit Nederland hoeven dan niet meer in quarantaine na aankomst in Duitsland. Volgens de website van de deelstaat Noordrijn-Westfalen vervalt de testplicht voor het zogenoemde klein grensverkeer, voor reizigers die minder dan 24 uur de grens oversteken. Kijk voor meer informatie op de website van het Duitsland Instituut bij de veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

Houd er ook rekening meer dat organisaties en bedrijven in Duitsland (bijvoorbeeld restaurants) om een recente coronatest of vaccinatiebewijs kunnen vragen. Dit is per deelstaat geregeld en kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in een regio.

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode geel (het was sinds 6 juli groen). Dat betekent dat reizigers uit Duitsland vanaf maandag 6 september in Nederland een coronabewijs moeten kunnen laten zien: een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder een coronabewijs naar Nederland terugreizen. Reizigers die met het vliegtuig naar Nederland komen, moeten een gezondheidsverklaring invullen en bij zich houden. Lees het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl

Voor de grensstreek gelden uitzonderingen: mensen die minder dan 12 uur in Duitsland zijn geweest en mensen die vanuit Duitsland minder dan 12 uur in Nederland blijven, hebben geen coronabewijs nodig (reizigers die met het vliegtuig arriveren moeten wel altijd een gezondheidsverklaring invullen). Ook grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig voor inreizen in Nederland. Zij moeten wel kunnen aantonen dat ze onder die categorie vallen. Lees meer over coronamaatregelen en reizen in de grensstreek

Open dagen en inschrijven


Alle grootschalige open dagen van Duitse hogescholen en universiteiten zijn geannuleerd. Wil jij je toch goed oriënteren op verschillende studies? Neem dan een kijkje bij dit overzicht van digitale voorlichtingsevenementen. Veel hogeronderwijsinstellingen proberen op een creatieve manier hun studieaanbod onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld met virtuele rondleidingen, digitaal proefstuderen of webinars. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de online 'Studieorientierungswochen' van de Technische Hochschule Köln. De eerstvolgende versie hiervan begint op 13 januari 2021. Daarnaast kun je bij veel universiteiten en hogescholen persoonlijk digitaal advies krijgen, bijvoorbeeld via chatsessies, videobellen of Whatsapp. Zo hoef je niet naar Duitsland af te reizen om meer te weten te komen over de opleidingen waar jij interesse in hebt. 

Introductieactiviteiten


Aan het begin van het wintersemester 2020/2021 was er helaas geen mogelijkheid voor de normale introductieweken voor nieuwe studenten, maar er werd wel rekening gehouden met de eerstejaarsstudenten. Bij veel instellingen hadden de vakken voor eerstejaarsstudenten voorrang om fysiek gegeven te worden. Daarnaast probeerden Duitse hogeronderwijsinstellingen op een digitale manier de eerstejaarsstudenten kennis te laten maken met de instelling. Een voorbeeld hiervan is de online ‘Info-tage’  van de Hochschule Mittweida. Op deze manier kun je er wel achter komen wat er allemaal te doen is bij jouw Fachhochschule of Universität. Houd de communicatie op de website en social-media kanalen in de gaten voor wat jouw onderwijsinstelling doet voor eerstejaarsstudenten in corona-tijden. Via social media geven hogeronderwijsinstellingen je tips, hoe je, ook nu, andere mensen kan leren kennen, zoals de Universiteit Bielefeld.

Hoger onderwijs sinds begin van de coronacrisis


Vanwege de contactbeperkende maatregelen kon er bij de meeste onderwijsinstellingen vanaf het zomersemester 2020 geen fysiek onderwijs meer worden aangeboden. Op 6 mei 2020 had de Duitse regering samen met de deelstaten besloten (pdf) dat de deelstaten zelf de verantwoording nemen in het versoepelen van de maatregelen, onder andere op het gebied van hoger onderwijs.


DIA-Stipendiaat Waldo studeerde in het zomersemester 2020 in Berlijn. Lees hier over zijn ervaringen.

Voor het wintersemester 2020/2021 werden in eerste instantie versoepelingen doorgevoert, onder de voorwaarde dat de hygiëne- en afstandsmaatregelen van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) in acht werden genomen. Universiteiten en hogescholen communiceerden daarbij zelf hoe ze deze maatregelen precies zullen invullen. Helaas moesten veel versoepelingen weer worden teruggedraaig door de strenge lockdown in het najaar 2020. Voor de instellingen in het hoger onderwijs gold dat deze gesloten werden voor publiek en alleen nog geopend voor werknemers voor essentieel werk, met als gevolg veel digitaal onderwijs. De precieze richtlijnen werden per deelstaat bepaald.

Financiële hulp voor noodlijdende studenten


Studenten in Duitsland konden vanaf 16 juni 2020 bij de overheid aankloppen voor corona-noodhulp van maximaal 500 euro per maand. De maatregel was bedoeld voor studenten die tijdens de coronacrisis hun bijbaan hebben verloren en in financiële nood zijn geraakt. De hulp geldt voor studenten uit binnen- en buitenland, onafhankelijk van leeftijd en studiejaar. De corona-noodhulp werd aan het eind van de maand september opgeschort, maar vanaf november weer ingesteld. Door de sluiting van bijvoorbeeld horeca of culturele instellingen, in verband met de gedeeltelijke lockdown, werd aangenomen dat de financiële situatie van studenten in november weer zou verslechteren, wat kan leiden tot pandemische noodsituaties. Op de website, die hierboven genoemd wordt, kan je ook vinden welke voorwaarden er gelden voor deze corona-noodhulp en wat je nodig hebt om deze aan te vragen. Universiteiten en andere instellingen hebben een infographic gemaakt om toe te lichten hoe de aanvraag werkt. Zo ook in dit artikel van de Technische Universiteit Freiburg.  Voor het wintersemester 2021/2022 heeft de overheid nog geen extra informatie over financiele ondersteuning bekend gemaakt.

Andere bekende studiefinancieringen in Duitsland, die financiële steun verlenen aan studenten die aan een Duitse universiteit zijn ingeschreven, zijn de KfW-Studienkredit en BAföG. Alternatief kunnen Nederlandse studenten ondersteuning ontvangen van de Nederlandse overheid via DUO. Lees hier meer.

Vragen en antwoorden


Op deze pagina van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) kun je zowel Engels- als Duitstalige informatie vinden over de maatregelen rondom het coronavirus voor internationale studenten, inclusief een lijst met handige links naar informatie die door de overheid wordt verstrekt. In dit persbericht vind je meer informatie over hoe de DAAD omgaat met de situatie, bijvoorbeeld wat betreft hun studiebeurzen. 

DAAD Brussel heeft een pagina waar wordt uitgelegd wat de effecten zijn van het virus op onderwijs en onderzoek in de Europese Unie. Hier wordt onder andere ingegaan op het Erasmus+ programma.

Voor Nederlandstalige updates over de situatie in Duitsland kun je de website van het Duitsland Instituut raadplegen, waaronder de pagina met veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

Houd voor de meest recente updates van jouw universiteit of hogeschool de desbetreffende website en sociale media-kanalen goed in de gaten. Vooral op Instagram en Twitter worden regelmatig updates geplaatst.

Heb je specifieke vragen over de praktische gevolgen van het coronavirus voor jouw verblijf in Duitsland? Dan kan je het beste de universiteit of Fachhochschule benaderen waar je gaat studeren. Het juiste aanspreekpunt daarvoor is het  ‘international office’. In deze database van de DAAD vind je de juiste contactgegevens (zoek de betreffende studie en kijk onder het kopje “Kontakt”). Indien je met reisrestricties te maken krijgt als je terug naar Nederland wilt, kun je het beste contact opnemen met het 'international office' van jouw Nederlandse instelling voor advies. Hier kun je ook terecht voor vragen over de noodzaak tot uit- of afstel van een buitenlandverblijf.

Daarnaast kun je natuurlijk contact opnemen met ons, de Duitslanddesk, via duitslanddesk-dia@uva.nl en wij zullen proberen je zo goed mogelijk te helpen.


top