Coronavirus in Duitsland

1 december 2021

LET OP! De regels en maatregelen veranderen momenteel zo snel dat we dit helaas niet meer kunnen bijhouden op deze pagina. Kijk bij de FAQ op de website van het Duitsland Instituut Amsterdam voor de meest actuele informatie.


Het coronavirus heeft het afgelopen anderhalf jaar een grote invloed gehad op het openbare leven, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Duitse Universitäten en Fachhochschulen hebben diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk in te perken. In dit artikel houden we je op de hoogte van de veranderingen bij Duitse universiteiten en hogescholen.

Het Wintersemester


In de meeste deelstaten zijn de colleges tijdens het wintersemester 2021/2022 weer grotendeels offline of tenminste in een hybride vorm. Werkcolleges kunnen dan bijvoorbeeld offline plaatsvinden, grote hoorcolleges eventueel voorlopig nog steeds online. In hoeverre offline onderwijs mogelijk is, hangt van de verschillende deelstaten en hogescholen af. In vrijwel alle gevallen zullen Covid-19 maatregelen blijven bestaan, zoals het dragen van een mondkapje. In Beieren is het bijvoorbeeld ook verplicht bij het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter het mondkapje tijdens het gehele college te dragen. De1,5 meter afstandsregel of de 3-G-Regel (Geimpft, Genesen, Getestet) zal in de meeste gevallen gelden.

Hieronder staat voor elke Duitse deelstaat de link met de meest actuele informatie over de coronaregels in het hoger onderwijs. Daarnaast adviseren we je te kijken naar de informatie die jouw hogeschool of universiteit zelf bekend maakt, aangezien dit soms afwijkt van het algemene beleid van de deelstaat. Soms hebben de afzonderlijke instellingen ook al meer informatie beschikbaar dan de algemene website van de deelstaat.


 


De website My German University heeft een handige lijst waarin voor alle hogeronderwijsinstellingen naar de juiste pagina met informatie rondom het coronavirus wordt verwezen. 

Op deze pagina van de website van de HRK (Hochschulenrektorenkonferenz) vind je ook een overzicht met alle benodigde websites per deelstaat om meer informatie over de Corona-maatregelen voor Hochschulen te lezen.

Reisadvies 

Nederland geldt voor Duitsland vanaf zondag 21 november weer als hoogrisicogebied. Dat betekent in principe dat er een quarantaineplicht is. Gevaccineerden en genezenen zijn van quarantaine vrijgesteld vanaf het moment dat ze een vaccinatiebewijs hebben overhandigd. Doe dit dus voor vertrek, via Einreiseanmeldung.de. Niet-gevaccineerden moeten tien dagen in quarantaine en kunnen die na vijf dagen beëindigen met een test. Ook kinderen moeten in quarantaine. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet te testen, voor hen eindigt de quarantaine automatisch na de vijfde dag. Er gelden verschillende uitzonderingen op de aanmeld- en quarantaineplicht. Bijvoorbeeld voor 'klein grensverkeer' (kort verblijf over de grens), familiebezoek en voor grenspendelaars. Ook studenten die over de grens studeren en minstens een keer per week naar Nederland terugkeren hoeven niet in quarantaine. Die moeten desgevraagd wel een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. (Geactualiseerd 19-11-2021Lees alle uitzonderingen in de Einreiseverordnung.

Kijk voor meer informatie op de website van het Duitsland Instituut bij de veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

Houd er ook rekening meer dat organisaties en bedrijven in Duitsland (bijvoorbeeld restaurants) om een recente coronatest of vaccinatiebewijs kunnen vragen. Dit is per deelstaat geregeld en kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in een regio. Sinds dit najaar geldt in alle deelstaten de 2G- regel of is deze regeling gepland. Dan is een test niet voldoende en mogen alleen gevaccineerden en genezenen worden toegelaten. Soms geldt 2G+, dan moeten ook gevaccineerden een test doen.

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode geel (het was sinds 6 juli groen). Dat betekent dat reizigers uit Duitsland vanaf maandag 6 september in Nederland een coronabewijs moeten kunnen laten zien: een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder een coronabewijs naar Nederland terugreizen. Reizigers die met het vliegtuig naar Nederland komen, moeten een gezondheidsverklaring invullen en bij zich houden. Lees het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl

Voor de grensstreek gelden uitzonderingen: mensen die minder dan 12 uur in Duitsland zijn geweest en mensen die vanuit Duitsland minder dan 12 uur in Nederland blijven, hebben geen coronabewijs nodig (reizigers die met het vliegtuig arriveren moeten wel altijd een gezondheidsverklaring invullen). Ook grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig voor inreizen in Nederland. Zij moeten wel kunnen aantonen dat ze onder die categorie vallen. Lees meer over coronamaatregelen en reizen in de grensstreek

Open dagen en inschrijven


Er worden weer offline open dagen georganiseerd, zoals in Heidelberg.Veel open dagen vinden echter ook nog online plaats. Wil jij je goed oriënteren op verschillende studies? Neem dan een kijkje bij dit overzicht van digitale voorlichtingsevenementen. Veel hogeronderwijsinstellingen proberen op een creatieve manier hun studieaanbod onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld met virtuele rondleidingen, digitaal proefstuderen of webinars. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de online 'Studieorientierungswochen' van de Technische Hochschule Köln. De eerstvolgende versie hiervan gaat begin van het jaar 2022 van staart. Daarnaast kun je bij veel universiteiten en hogescholen persoonlijk digitaal advies krijgen, bijvoorbeeld via chatsessies, videobellen of Whatsapp. Zo hoef je niet naar Duitsland af te reizen om meer te weten te komen over de opleidingen waar jij interesse in hebt. 

Introductieactiviteiten


Aan het begin van het wintersemester 2020/2021 was er helaas geen mogelijkheid voor de normale introductieweken voor nieuwe studenten, maar er werd wel rekening gehouden met de eerstejaarsstudenten. Bij veel instellingen hadden de vakken voor eerstejaarsstudenten voorrang om fysiek gegeven te worden. Daarnaast probeerden Duitse hogeronderwijsinstellingen op een digitale manier de eerstejaarsstudenten kennis te laten maken met de instelling. Een voorbeeld hiervan is de online ‘Info-tage’  van de Hochschule Mittweida. Op deze manier kun je er wel achter komen wat er allemaal te doen is bij jouw Fachhochschule of Universität. Houd de communicatie op de website en social-media kanalen in de gaten voor wat jouw onderwijsinstelling doet voor eerstejaarsstudenten in corona-tijden. Via social media geven hogeronderwijsinstellingen je tips, hoe je, ook nu, andere mensen kan leren kennen, zoals de Universiteit Bielefeld.

Voor het wintersemester 2021/2022 is het wel weer gedeeltelijk mogelijk om introductieactiviteiten te bezoeken. Veel hogescholen, zoals de Universiteit van Keulen, organiseren weer oriëntatieweken voor eerstejaarsstudenten. Ook hier geldt: Houd de communicatie op de website en social-media kanalen in de gaten voor wat jouw onderwijsinstelling doet voor eerstejaarsstudenten.


Financiële hulp voor noodlijdende studenten


Studenten in Duitsland konden vanaf 16 juni 2020 bij de overheid aankloppen voor corona-noodhulp van maximaal 500 euro per maand. De maatregel was bedoeld voor studenten die tijdens de coronacrisis hun bijbaan hebben verloren en in financiële nood zijn geraakt. De hulp geldt voor studenten uit binnen- en buitenland, onafhankelijk van leeftijd en studiejaar. De corona-noodhulp werd aan het eind van de maand september opgeschort, maar vanaf november weer ingesteld. Door de sluiting van bijvoorbeeld horeca of culturele instellingen, in verband met de gedeeltelijke lockdown, werd aangenomen dat de financiële situatie van studenten in november weer zou verslechteren, wat kan leiden tot pandemische noodsituaties. Op de website, die hierboven genoemd wordt, kan je ook vinden welke voorwaarden er gelden voor deze corona-noodhulp en wat je nodig hebt om deze aan te vragen.

Vanaf 1 oktober is het niet meer mogelijk om corona-noodhulp aan te vragen. Alleen aanvragen t/m 30 september werden nog in behandeling genomen. Studenten kunnen nog gebruik maken van andere langdurige studiefinancieringen in Duitsland, die financiële steun verlenen aan studenten die aan een Duitse universiteit zijn ingeschreven, zoals de KfW-Studienkredit en BAföG. Alternatief kunnen Nederlandse studenten ondersteuning ontvangen van de Nederlandse overheid via DUO. Lees hier meer.

Hoger onderwijs sinds begin van de coronacrisis


Vanwege de contactbeperkende maatregelen kon er bij de meeste onderwijsinstellingen vanaf het zomersemester 2020 geen fysiek onderwijs meer worden aangeboden. Op 6 mei 2020 had de Duitse regering samen met de deelstaten besloten (pdf) dat de deelstaten zelf de verantwoording nemen in het versoepelen van de maatregelen, onder andere op het gebied van hoger onderwijs.


DIA-Stipendiaat Waldo studeerde in het zomersemester 2020 in Berlijn. Lees hier over zijn ervaringen.

Voor het wintersemester 2020/2021 werden in eerste instantie versoepelingen doorgevoert, onder de voorwaarde dat de hygiëne- en afstandsmaatregelen van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) in acht werden genomen. Universiteiten en hogescholen communiceerden daarbij zelf hoe ze deze maatregelen precies zullen invullen. Helaas moesten veel versoepelingen weer worden teruggedraaig door de strenge lockdown in het najaar 2020. Voor de instellingen in het hoger onderwijs gold dat deze gesloten werden voor publiek en alleen nog geopend voor werknemers voor essentieel werk, met als gevolg veel digitaal onderwijs. De precieze richtlijnen werden per deelstaat bepaald.

 

Vragen en antwoorden


Op deze pagina van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) kun je zowel Engels- als Duitstalige informatie vinden over de maatregelen rondom het coronavirus voor internationale studenten, inclusief een lijst met handige links naar informatie die door de overheid wordt verstrekt. In dit persbericht vind je meer informatie over hoe de DAAD omgaat met de situatie, bijvoorbeeld wat betreft hun studiebeurzen. 

DAAD Brussel heeft een pagina waar wordt uitgelegd wat de effecten zijn van het virus op onderwijs en onderzoek in de Europese Unie. Hier wordt onder andere ingegaan op het Erasmus+ programma.

Voor Nederlandstalige updates over de situatie in Duitsland kun je de website van het Duitsland Instituut raadplegen, waaronder de pagina met veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

Houd voor de meest recente updates van jouw universiteit of hogeschool de desbetreffende website en sociale media-kanalen goed in de gaten. Vooral op Instagram en Twitter worden regelmatig updates geplaatst.

Heb je specifieke vragen over de praktische gevolgen van het coronavirus voor jouw verblijf in Duitsland? Dan kan je het beste de universiteit of Fachhochschule benaderen waar je gaat studeren. Het juiste aanspreekpunt daarvoor is het  ‘international office’. In deze database van de DAAD vind je de juiste contactgegevens (zoek de betreffende studie en kijk onder het kopje “Kontakt”). Indien je met reisrestricties te maken krijgt als je terug naar Nederland wilt, kun je het beste contact opnemen met het 'international office' van jouw Nederlandse instelling voor advies. Hier kun je ook terecht voor vragen over de noodzaak tot uit- of afstel van een buitenlandverblijf.

Daarnaast kun je natuurlijk contact opnemen met ons, de Duitslanddesk, via duitslanddesk-dia@uva.nl en wij zullen proberen je zo goed mogelijk te helpen.


top