Foto DIA
Foto DIA

Julia Broere volgde een zomercursus aan de Interkulturelle Sommerakademie Rostock (ISAR) in 2018. Het onderwerp van de cursus was geslacht.

Wat hield de zomercursus in? 

De zomercursus in Rostock focuste zich twee weken lang op het onderwerp geslacht. In deze periode hadden we een uitgebreid programma met veel verschillende activiteiten. Zo deden we, naast het zitten in de schoolbanken, ook veel excursies. We zijn onder andere naar Ahrenshoop, Hamburg, Schwerin, Berlijn en Peenemünde geweest. In deze steden hebben we verschillende gebouwen bezocht of cursussen bijgewoond. We hebben gekeken naar de vrouwenrollen in de beeldende kunst van kunstmuseum Ahrenshoop en kregen een rondleiding door de Reeperbahn in Hamburg, dit is vergelijkbaar met de Wallen in Amsterdam. In Schwerin en Berlijn hadden we cursussen over het gelijkheidsbeleid tussen mannen en vrouwen op landelijk niveau. Verder hebben we nog gekeken naar de geslachtsrollen in de Tweede Wereldoorlog in het historisch-technische museum van Peenemünde en hebben tenslotte het voormalig vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück bezocht.

Hoe waren de zomercursus en het verblijf geregeld? 

De zomercursus was erg goed geregeld. De planning was duidelijk, maar soms wel erg druk. Daarom was het fijn dat er excursies tussendoor waren. Het verblijf en het eten en drinken waren goed geregeld. We sliepen met de groep in een hostel, waar we met een aantal op een kamer sliepen, erg gezellig! Ook kregen we hier elke ochtend een ontbijt en stond de lunch ’s middags klaar.  

Hoe ging het reizen?

Wat erg fijn was, was dat het reizen werd vergoed. Je kreeg een vergoeding op basis van het land waar je woonde. Sommige mensen kwamen bijvoorbeeld uit Rusland en kregen daarom een hogere vergoeding. Dat vond iedereen erg prettig.

In Rostock zelf hebben we voornamelijk gereisd met de tram of te voet. Alles was eigenlijk wel op loopafstand. Als we gezamenlijk op excursie gingen was er een bus geregeld, of we reisden met de trein.

Wie kwamen er op de zomercursus af? 

De groep was erg intercultureel, maar de meeste deelnemers kwamen wel voornamelijk uit Europese landen. Daarnaast waren de vrouwen in de meerderheid.

Ook waren de taalverschillen in de groep best groot. Je mocht je aanmelden als je B2 niveau Duits had, maar ik merkte toch dat sommige deelnemers veel verder gevorderd waren dan anderen of het minder spannend vonden om Duits te spreken dan andere mensen. Daarom was het fijn dat we vaak eerst in groepjes werkten voordat we het gezamenlijk voor de klas gingen presenteren.

Wat was het doel van de zomercursus?

Het onderwerp geslacht vanuit verschillende hoeken belichten. Zo keken we naar gender in verschillende landen (met nadruk op Duitsland) in literatuur, films, kunst, muziek, maar ook in wetenschap en gezondheid. Zo kwamen onderwerpen als vrouwen en liefdesverhoudingen in literatuur en films aan bod, maar ook de vraag: wat verstaan we onder mannelijkheid en hoe wordt dit vaak weergegeven in literatuur en films? We keken naar testosteron en andere verklaringen voor de genderkloof op het vlak van gezondheid. Bij muziek keken we bijvoorbeeld naar vrouwelijke dirigenten. Hierover discussieerden we en presenteerden we onze resultaten. Aan het einde van de cursus kregen we een deelnamecertificaat uitgereikt, dat 6 studiepunten waard was.

Hoe heb je de zomercursus ervaren? 

Ik vond de zomercursus een erg interessante ervaring, waarbij ik veel over het thema geslacht heb geleerd. Voorafgaand wist ik eigenlijk niet veel over dit onderwerp. Ik vond het intensief, twee weken elke dag over geslacht horen en discussiëren en daarom vond ik het wel erg leuk dat het elke keer vanuit een andere hoek werd benaderd, zoals wetenschappelijk of cultureel. Ik wist niet dat er zoveel manieren waren om naar dit onderwerp te kijken. Ook vond ik de excursies interessant en leerzaam omdat je dan een beter beeld kreeg. Ik vond vooral de Reeperbahn in Hamburg shockerend, net als het voormalig vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Dat concentratiekamp hield vooral vrouwen gevangen en werd ook voornamelijk bestuurd door vrouwen. Dat was wel een confronterend beeld.

Zou je een zomercursus andere mensen aanraden?

Jazeker, ik heb mijn zomercursus in Rostock als interessant en leerzaam ervaren. Er zijn een heleboel zomercursussen in Duitsland, dus daar zit waarschijnlijk voor iedereen wel wat bij. Bovendien wordt het vaak grotendeels of geheel vergoed door de DAAD. Je leert niet alleen over een bepaald onderwerp, je verbetert ook je Duitse taalkennis. De cursus was bij mij grotendeels in het Duits, op misschien twee lessen na, die waren dan in het Engels. We discussieerden en praatten meestal in het Duits omdat dit de taal was die iedereen van de groep kon spreken. Hierdoor heb ik toch mijn Duits wat kunnen verbeteren voordat ik op uitwisseling naar Wenen ging.


top