21 april 2016
21 april 2016

Interviewreeks: volg vijf Nederlandse studenten in Duitsland

Deel 1 - Voorbereiding

22 april 2016


In deze interviewreeks volgen wij vijf Nederlandse studenten en jonge onderzoekers die naar Duitsland zijn verhuisd om daar te studeren of onderzoek doen. Gedurende hun verblijf zullen ze hun ervaringen met ons delen. In het eerste deel van de reeks praten we met hen over de periode voor hun vertrek naar Duitsland.
 

Met de eerste zonnestralen gaan de gedachten van veel studenten misschien al uit naar de zomer en naar vakanties, maar in Duitsland is net het nieuwe zomersemester begonnen. Zo ook voor de Nederlandse Danny, Merel, Paulien, Steef en Richt die sinds kort over de grens studeren met het DIA-Stipendium. Voor hen breekt er een spannende, maar vooral heel erg leuke periode aan.

Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat je in Duitsland gaat doen?

Danny: Ik ben masterstudent Natuur- en Sterrenkunde in Nijmegen, 21 jaar. Afgelopen semester deed ik vakken Fysica in München. Nu ga ik voor een semester naar Hamburg om me daar te focussen op Nanofysica.

Steef: Ik ben 21 jaar en zit in mijn 3e jaar van de Bachelor Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Ik ga dit zomersemester met een Erasmusuitwisseling aan de Technische Universität in München studeren.

Richt: Ik ben 22 jaar en doe de master Scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Als laatste onderdeel van mijn master ga ik een half jaar lang een onderzoeksstage doen bij het Leibniz Institut für Katalyse in Rostock.

Merel: Ik ben 21 jaar en zit in mijn tweede jaar van de Bachelor Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ga dit zomersemester Duitse literatuur studeren aan de Humboldt Universität in Berlijn in het kader van een Erasmusuitwisseling.

Paulien: Ik ben 29 jaar en heb de master Nutrition & Health in Wageningen gedaan. Ik heb al vijf jaar als diëtiste gewerkt waar ik veel mensen met cachexie behandeld heb, een ernstige vorm van vermagering in het eindstadium van chronische ziekten. Dit heeft zo’n impact op mij gemaakt dat ik er onderzoek naar wilde doen, daarvoor ga ik naar Leipzig.

Waarom heb je voor Duitsland gekozen?

Steef: Ik weet niet hoe het komt maar ik heb toch altijd een onbewuste liefde gehad voor de Duitse taal! München trok mij door de hoog aangeschreven universiteit en de vele technische bedrijven die zich rondom de stad bevinden.

Merel: Aangezien ik Duits studeer was Duitsland een logische keuze voor mij. Het studeren in een Duitstalig gebied is onderdeel van mijn studieprogramma. Ik heb voor de Humboldt Universität gekozen omdat ik het vakkenaanbod het interessantst vond.

Danny: Ik heb al een half jaar in München gestudeerd. Nu ga ik op aanraden van mijn scriptiebegeleider naar Hamburg. Na een zeer geslaagd semester in München wist ik dat nog een half jaar in Duitsland zeker weer zou bevallen.

Paulien: Het leek mij leuk om een tijdje in Duitsland te wonen en kennis op te doen van de cultuur. Bovendien is mijn vriend Duits. De keuze voor Leipzig was snel gemaakt. De stad is op dit moment de snelst groeiende stad van Duitsland, het wordt ook wel Hypezig genoemd.

Richt: Tijdens mijn bachelor heb ik, net als Danny, ook al een semester in München gestudeerd. Daar wilde ik in eerste instantie weer studeren totdat ik zag dat er een zeer toonaangevend instituut is in Rostock in mijn vakgebied. Daarom heb ik daarvoor gekozen.

© HU Berlin, foto: Heike Zappe
© HU Berlin, foto: Heike Zappe

Hoe heb je je verblijf in Duitsland voorbereid?

Steef: Ik ben al in september van vorig jaar begonnen met voorbereiden door een avondcursus Duits te volgen via de Volksuniversiteit. Daarnaast heb ik de intensieve taalcursus van de Duitslanddesk bij het Goethe-Institut gevolgd. Hier leerden we vooral handige uitdrukkingen en oefenden we met situaties die zeker van pas gaan komen.

Danny: Dat klinkt als een goede voorbereiding. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit in Hamburg geweest! Ik heb al een semester in München gestudeerd, maar ik denk niet dat deze twee steden met elkaar te vergelijken zijn. 

Paulien: Ik ben wel al eens in Leipzig geweest. Ik vond het een hele gemoedelijke en alternatieve stad. Ik kon mij toen al goed voorstellen dat ik er zou wonen.

Richt: Ik ben voordat mijn stage begon een weekend naar Rostock geweest om kennis te maken met de stad. Ik heb geen cursus Duits gevolgd omdat ik al een semester in Duitsland heb gewoond. Wel heb ik ter voorbereiding veel naar de Duitse radio geluisterd en Duitse televisie gekeken. 

Heb je al een woning gevonden?

Steef: Het zoeken van een kamer in München is een hele klus die je niet moet onderschatten. Ondanks de vele Facebookpagina’s en websites lukte het mij niet om een kamer te vinden vanuit Nederland. Ik kende gelukkig al wat mensen die in München studeren. Ik heb hen om hulp gevraagd en zo mijn kamer gevonden. 

Danny: Ik heb al een woning. Die heb ik weten te regelen via Studierendenwerk Hamburg. Mijn advies is veel bellen en veel mailen! 

Paulien: Het vinden van een woning is bij mij juist erg gemakkelijk gegaan. Aangezien er in Leipzig veel panden leegstaan, is het heel gemakkelijk om vanuit Nederland een woning te vinden. Ik heb via Immobilien gezocht naar websites waar huurwoningen worden aangeboden. Ik heb in twee dagen tijd tien woningen bezocht en zo een goede keuze kunnen maken.

Richt: Ik heb een kamer gevonden via wg-gesucht.de. Het voordeel van een kleine stad als Rostock is dat een kamer vinden heel gemakkelijk is, dat was in München, zoals Steef omschreef, wel heel anders.

Merel: Ik heb uiteindelijk ook een kamer kunnen vinden via wg-gesucht.de: ik had zes kamerbezichtigingen in één weekend gepland.

Wat heb je geregeld voor je verblijf en wat moest je nog doen?

Danny: Met het regelen van een woning was 75 procent al geregeld. Ik moest voor mijn vertrek alleen de verhuizing naar Hamburg organiseren.

Merel: Ik vond het ook niet zo moeilijk om mijn verblijf in Berlijn te regelen, maar ik liep er wel tegenaan dat de Nederlandse en Duitse universiteit andere richtlijnen aanhouden. Zo is het op de Humboldt gebruikelijk sommige formulieren pas op 4 april te ondertekenen maar de Universiteit van Amsterdam wil deze al voor 1 april al hebben. Hier moest ik achteraan gaan.

Paulien: Ik moest juist nog best veel regelen. In Duitsland wordt niet zo veel digitaal geregeld, waardoor het soms wat langer duurt. Gelukkig werd ik wel heel goed geholpen.

Richt: Het invullen van de vele formulieren is opgevallen. Het instituut in Rostock stuurde ook alles via de post.

Waar denk je de beurs, het DIA-Stipendium, vooral voor nodig te hebben?

Steef: Voor mijn huur! Naast dat München een superstad is, is de stad helaas ook een van de duurste steden van Duitsland.

Danny: Door het DIA-Stipendium zal ik minder spaargeld hoeven te gebruiken om rond te komen. Verder wil ik binnenkort een keer naar Berlijn. Dankzij het DIA-Stipendium is dit mogelijk. De beurs maakt het een stuk gemakkelijker om in Duitsland te studeren.

Paulien: Ik reis voor mijn onderzoek een paar keer op en neer van Duitsland naar Nederland en weer terug. Soms ook voor een paar weken. Dan moet ik dubbele huur betalen en natuurlijk reiskosten. Het geld van mijn Stipendium gaat voor het grootste gedeelte hier aan op.

Richt: Het DIA-Stipendium biedt mij de financiële zekerheid om ten volle van het Duitse leven te genieten. Het maakt voor mij de hele Duitslandervaring compleet!

 

Ben je van plan een bijbaantje te nemen?

Merel: Ja, ik heb al een bijbaantje! Ik ga ijsjes verkopen op verschillende evenementen in Berlijn, dit heb ik via via gevonden.

Danny: Ik ben niet van plan een bijbaantje te nemen. Ik besteed mijn tijd liever aan mijn colleges en het leren kennen van nieuwe mensen. 

Paulien: Ik werk in mijn vrije tijd als freelance tekstschrijver en voedingsadviseur.

Richt: Daar heb ik naast mijn stage geen tijd voor. 

Waar kijk je tegenop?

Steef: Ik ben wel benieuwd naar de vakken, maar ik vind het ook erg spannend. Al mijn vakken zijn namelijk in het Duits. Het lijkt mij wel een uitdaging om nog intensiever met de Duitse taal bezig te zijn.

Danny: het feit dat ik zo lang weg ben van huis. Ik ben namelijk tussen mijn twee semesters in Duitsland maar kort in Nederland. Een jaar van huis is toch best lang.

Richt: Ik ben een beetje bang dat ik achterloop op de andere masterstudenten omdat het instituut zo goed bekend staat.

Waar kijk je naar uit?

Steef: Ik kijk er echt naar uit om andere uitwisselingsstudenten te leren kennen.

Danny: Een heerlijk Duits biertje drinken aan de rand van de Elbe op een heerlijke zomerdag is absoluut iets waar ik naar uitkijk! Ook ben ik benieuwd naar de verschillen tussen Noord- en Zuid-Duitsland.

Paulien: Er valt zo veel te ontdekken! Alleen al een bezoek aan de supermarkt kan een groot avontuur zijn. Ik wil ook ontzettend graag nieuwe mensen leren kennen.

Richt: Ik kijk vooral heel erg uit naar het leven in Duitsland. Ik hou erg van de Duitse taal en van het land. Het leven is er minder duur en als student krijg je ook nog eens op veel plekken korting.

Merel: Ik ben erg benieuwd naar mijn vakken: ik denk dat ik in Berlijn veel meer de diepte inga, en dat is precies wat ik wilde.

 


 

Benieuwd hoe het Steef, Richt, Merel, Paulien en Danny vergaat? Lees deel 2 over hun eerste weken in Duitsland,  deel 3 over de tussenstand na een paar maanden en deel 4 over de laatste weken.

Meer weten over ervaringen van Nederlandse HBO'ers? Hier lees je de interviewreeks met HBO-studenten Nick en Arno die een half jaar een minor volgen in Brühl bij Keulen.


top