Foto DIA
Foto DIA

"Duitsland is mij heel goed bevallen"

Ervaringsbericht van Alicia Suiker, die in het zomersemester 2012 in Dresden studeerde.

Alicia met studiegenoten in Dresden (Foto: Alicia Suiker)
Alicia met studiegenoten in Dresden (Foto: Alicia Suiker)

Waarom Dresden

Een verblijf in Duitsland was een vast onderdeel van mijn Lerarenopleiding Duits. In het derde leerjaar ga je als student in het zomersemester naar een Duitse stad om je Duits te verbeteren en je kennis over de Duitse cultuur en over pedagogiek en didactiek uit te breiden. Ik wilde niet naar een plaats net over de grens, omdat ik daar al best vaak geweest was. Ik was daarom heel blij toen ik hoorde dat ik naar Dresden kon! Dresden leek mij een hele mooie stad en de universiteit bood daar vakken aan die pasten bij mijn lerarenopleiding en waar ik nog veel van kon leren.

In de binnenstad van Dresden (Foto: Alicia Suiker)
In de binnenstad van Dresden (Foto: Alicia Suiker)

Een woning vinden in Dresden 

Ik heb een kamer in een Wohnheim gevonden via Studentenwerk. Het was best makkelijk om een goede en geschikte kamer uit te kiezen. Je kon online een virtuele tour maken door de kamer en keuken zodat je precies zag hoe het eruit ziet. Het voordeel van een kamer huren via Studentenwerk was dat de kamer gemeubileerd was en ik daarom dus niet allemaal meubels mee naar het oosten van Duitsland hoefde te nemen. Ook was mijn Wohnheim in de buurt van de universiteit waardoor ik naar enkele gebouwen op de campus gewoon kon lopen. Een nadeel vond ik dat het datalimiet van het internet dat in de huurprijs inbegrepen zat, heel snel bereikt was en dan alles uitviel. Het is dus handig als je hier een kamer gaat huren om ook te zorgen dat je wifi hebt, of WLAN zoals dat in Duitsland wordt genoemd.

Voor de bekende Frauenkirche in Dresden (Foto: Alicia Suiker)
Voor de bekende Frauenkirche in Dresden (Foto: Alicia Suiker)

Studeren op de universiteit

Aan het begin vond ik het heel spannend om aan de universiteit te gaan studeren omdat ik niet precies wist hoe dit zou gaan en of ik alles goed kon volgen. Gelukkig kan je op de TU Dresden gratis een taalcursus volgen waardoor ik mijn Duits snel kon verbeteren. Een verschil met Nederland was dat ik in Dresden zelf mijn vakken kon kiezen waardoor ik niet met een vaste groep studenten colleges volgde. Ook duurden de colleges langer en zat er steeds 20 minuten tussen zodat je genoeg tijd had om naar een ander gebouw op de campus te gaan. Verder kreeg je de cijfers heel ouderwets terug op een papieren Bescheinigung in plaats van dat ze elektronisch werden ingevoerd. Aan de andere kant werd er wel gebruik gemaakt van een digitale leeromgeving, vergelijkbaar met Blackboard.

 

Tips voor je vrije tijd

In Dresden kan je naast je studie veel leuke dingen doen. Hierdoor heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Als je in de Altstadt bent moet je zeker over de Brühlschen Terrasse lopen en genieten van het mooie uitzicht. Op dat moment sta je ook op de oude vestingmuren van Dresden. Het is interessant om ook de Festung te bezoeken. Zo ervaar je meer over de geschiedenis van Dresden. Ook het hygiëne Museum is interessant. Dit is een interactief museum over het lichaam en de gezondheid van de mens. Verder is er een strand aan de Elbe waar je beachvolleybal kan spelen, maar ook lekker een drankje kunt drinken.

Picknicken met studiegenoten aan de Elbe in Dresden (Foto: Alicia Suiker)
Picknicken met studiegenoten aan de Elbe in Dresden (Foto: Alicia Suiker)

Als je naar de Neustadt gaat moet je de Kunsthofpassage bekijken en gaan eten bij Lila Soße. Hier krijg je jouw eten in een weckpot geserveerd. Na het eten is het leuk om met vrienden naar het Alaunpark te gaan. Op woensdag en vrijdag kun je naar de salsaparty in dansclub Bailamor gaan. Om half tien kan je hier altijd deelnemen aan een introductiecursus zodat je kan leren salsa dansen.  Met je semesterticket kan je ook andere steden zoals Leipzig, Bautzen en Görlitz bezoeken. Ook moet je zeker gaan genieten van het uitzicht in de Sächsische Schweiz, een prachtig natuurgebied tussen Dresden en de Tsjechische grens. 

Een dagje Sächsische Schweiz (Foto: Alicia Suiker)
Een dagje Sächsische Schweiz (Foto: Alicia Suiker)

Toekomstplannen

Ik heb in Dresden een geweldige tijd gehad! Ik heb erover nagedacht om hier te blijven en hier mijn studie af te maken. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om terug te gaan naar Nederland en hier af te studeren. Duitsland is mij heel goed bevallen en daarom ben ik Nederland-Duitsland-Studies gaan studeren. Op deze manier kan ik me later inzetten voor de Duits-Nederlandse betrekkingen. Voor deze studie zal ik aankomend wintersemester gaan studeren op de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster.


top