Deelnemers voor de Nederlandse ambassade in Berlijn (mei 2024)
Deelnemers voor de Nederlandse ambassade in Berlijn (mei 2024)

Duitsland+ programma voor Nederlandse studenten in Duitsland

De inschrijving voor 2024-2025 is geopend!

Ga jij in het academisch jaar 2024-2025 in Duitsland studeren, stage lopen of onderzoek doen? En ben je geïnteresseerd in dit programma? Lees onderstaande informatie goed door, vul het formulier in en neem contact met ons op! De deadline voor de aanmelding voor het collegejaar 2024-2025 is 14 juli 2024. In de week van 15 juli hoor je van ons of je geselecteerd bent voor het programma. 

 

Wat is het Duitsland+ programma?

Ben je geïnteresseerd in de Duitse actualiteit, cultuur, maatschappij en in de Duits-Nederlandse betrekkingen? Wil je met andere Nederlandse studenten in Duitsland je ervaringen uitwisselen? Doe dan mee met het Duitsland+ programma van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). 

Het DIA is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Duitsland+ geeft je de mogelijkheid, je verblijf in Duitsland goed voor te bereiden en al voor vertrek andere studenten die naar Duitsland gaan te leren kennen. Samen krijgen jullie tijdens je studie/stage in Duitsland o.a. de kans, Berlijn te verkennen en hier de Nederlandse ambassade bezoeken. Ook na je verblijf blijf je deel uitmaken van het netwerk van het DIA.

Wat is het doel van Duitsland+?

Duitsland+ maakt het voor jou mogelijk het beste uit je verblijf in Duitsland te halen. Je leert het land van je verblijf beter kennen en begrijpen. Met je deelname aan Duitsland+ wordt je onderdeel van een netwerk van Nederlandse studenten in Duitsland en van het netwerk van het DIA en partners (o.a. Nederlandse en Duitse ambassade).

Voor wie is het programma bedoeld?

Duitsland+ is bedoeld voor studenten uit Nederland die in Duitsland gaan studeren, stage lopen of onderzoek doen en die meer willen weten over de Duitse geschiedenis, actualiteit, cultuur en maatschappij. 

 


Bezoek Nederlandse Ambassade Berlijn, januari 2023 en juni 2022

Wat houdt Duitsland+ in?

Duitsland+ bestaat onder meer uit volgende programmapunten:

Voor het verblijf:

 • Kennismakingsdag in Amsterdam in september: Je leert het DIA en de andere deelnemers kennen

Tijdens het verblijf:

 • Online-workshops m.b.t. relevante kennis over Duitsland, interculturaliteit, de Duits-Nederlandse betrekkingen en online-meetings waarin het uitwisselen van jullie ervaringen in Duitsland centraal staat
 • Verblijf in Münster
 • Meerdaagse excursie naar Berlijn met o.a. een bezoek aan de Nederlandse ambassade en het Auswärtiges Amt
 • Delen van jouw ervaringen via onze social mediakanalen (bijvoorbeeld een takeover op Instagram)

Na het verblijf: 

 • Afsluitende evaluatie waarbij gekeken wordt naar een passende mogelijkheid om je ervaring met een breder publiek en de volgende generatie Nederlandse studenten te delen (bijvoorbeeld d.m.v. een verslag voor de website, een schoolbezoek om over je ervaringen in Duitsland te vertellen of tijdens voorlichtingsevenementen van het DIA)
 • Reünie met de studenten van jouw jaar
 • Mogelijkheid om aan verdere workshops en evenementen van het DIA deel te nemen
 • Mogelijkheid om onderdeel te worden van het Duits-Nederlandse netwerk van het DIA

Alle genoemde activiteiten inclusief reis- en verblijfskosten worden door het DIA gefinancierd.

Hoe verloopt de aanmeldings- en selectieprocedure?

Om je voor Duitsland+ aan te melden, doorloop je de volgende stappen:

Je vult het aanmeldformulier in en stuurt de volgende documenten per mail naar duitslanddesk-dia@uva.nl:

 • Motivatiebrief in het Duits of Nederlands (max. 500 woorden), waarin je uitlegt waarom je deelname aan dit begeleidingsprogramma meerwaarde heeft in het kader van je verblijf in Duitsland en je verdere loopbaan. Ook horen we hierin graag wat over jouw persoonlijke interesses
 • Een cv in het Duits of Nederlands
 • Schriftelijke bevestiging van toelating van de betreffende Duitse onderwijsinstelling of een bevestiging van de organisatie waar je stage gaat lopen

 

Ervaringen van studenten

Meike, 23 jaar, studeert Nederland-Duitsland-Studies: "De reis naar Berlijn was naast gezellig ook erg leerzaam! Zo zijn we in het politieke archief van het ministerie van buitenlandse zaken en bij de Nederlandse ambassade geweest. Plekken waar je normaal niet heel snel komt. Door de verschillende studieachtergronden, maar wel de gezamenlijke interesse in Duitsland, ontstonden er leuke gesprekken."

Nick, 21 jaar, studeert Automotive Engineering: "Door het Duitsland+-programma heb ik een hele leuke tijd kunnen hebben tijdens mijn minor. Dit kwam vooral door de leuke (online) evenementen die werden georganiseerd en de leuke nieuwe contacten die ik heb kunnen maken."

Lees hier het verslag van de excursie naar Berlijn in juni 2022.

 


Kenningsmakingsdag in Amsterdam, augustus 2022 

 


top