Onze "stedenkaarten"
Onze "stedenkaarten"

Lesmateriaal over studeren in Duitsland

Nu kun je gemakkelijk aandacht besteden aan het thema 'studeren in Duitsland' in de Duitse les. Samen met onze onderwijs-collega's van het Duitsland Instituut Amsterdam zijn er lesmaterialen voor verschillende klassen (3-6) ontwikkeld. Handig voor docenten die hun leerlingen willen laten kennismaken met het Duitse studentenleven. Al het lesmateriaal is gratis te downloaden.

Nederlandse studenten vertellen over hun ervaringen in Duitstalig lesmateriaal

Hoe is het nou echt om in Duitsland te studeren? In dit lesmateriaal vertellen Nederlandse studenten die in steden als Berlijn, München, Heidelberg, Münster, Leipzig of Keulen hebben gestudeerd over hun leven daar - in het Duits natuurlijk! Wat was anders of toch wel hetzelfde? Waar liepen ze tegenaan en wat was juist het leukste wat ze hebben meegemaakt? Inclusief "Wortschatz", "Redemittel" en opdrachten voor klas 3/4 en voor klas 5/6. 

Download het materiaal hier als pdf's.

 

Stedenkaarten

Een alternatief zijn onze Duitstalige stedenkaarten waarbij leerlingen van alles leren over diverse Duitse (studenten)steden. Met op de voorkant interessante feitjes over de betreffende stad en op de achterkant praktische opdrachten (vanaf niveau A2). Zo ontdekken leerlingen welke opties er allemaal zijn om in Duitsland te studeren en ze leren dat Duitsland meer is dan Berlijn of Beieren. Tip: gebruik de kaarten om leerlingen in groepjes of tweetallen een stad te laten uitwerken en laat ze daarna presenteren in de klas.

Download de stedenkaarten.

 

Wonen in Duitsland

Met het lesmateriaal "In Deutschland wohnen" kunnen de leerlingen met verschillende individuele, partner- en groepsopdrachten erachter komen hoe het is om in Duitsland te wonen. Wat zijn de verschillen met Nederland? Wat zijn de voordelen van wonen in Duitsland? En wat is een WG eigenlijk? Met oefeningen op het gebied van luisteren, lezen, schrijven en spreken leren ze over de Duitse wooncultuur.

 

Postkaarten met Duitse uitrdukkingen rondom het studentenleven

"Über den Tellerrand blicken", "Etwas auf dem Kasten haben", maar ook "Ich versteh' nur Bahnhof!" of "Blau machen" - de Duitslanddesk heeft postkaarten gemaakt met Duitse uitdrukkingen die het Duitse studentenleven typeren. Op de achterkant staan 10 redenen om in Duitsland te studeren. Hiermee wordt Duitse taalverwerving gecombineerd met informatie over studeren in Duitsland. Weten jouw leerlingen wat deze zes uitdrukkingen zouden kunnen betekenen? Download de postkaarten hier (pdf) of bestel ze gratis via dia@uva.nl

 


top