"Een studie of stage in Duitsland is de perfecte manier om je Duits te verbeteren"

Lisanne volgde in 2020 een onderzoeksstage aan een natuurkundige afdeling van de Universität Regensburg in het kader van haar master Physical Chemistry aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit beviel haar zo goed, dat ze heeft besloten na haar master in Duitsland te blijven om haar onderzoek voort te zetten.

Hoe heb je jouw stage en het leven in Duitsland ervaren?  

De onderzoeksstage die ik aan de Universität Regensburg (Beieren) volgde is mij erg goed bevallen! Het onderzoek bleek erg interessant en uitdagend te zijn en de sfeer op de onderzoeksafdeling waar ik stage liep is erg fijn. Mijn begeleider, de professor en de andere medewerkers stonden altijd klaar voor het beantwoorden van vragen of om te discussiëren over het onderzoek. 

Een buitenlandstage was voor mij ook de uitgelezen kans om een beetje toerist te spelen. Regensburg is echt een mooie stad en zeker een aanrader om een weekendje te bezoeken! Verder zijn er ook veel mooie steden in de omgeving, waar ik er een paar van heb kunnen bezoeken en een aantal die zeker nog op mijn "weekendje weg"-verlanglijstje staan.

Welke verschillen vielen je op ten opzichte van studeren in Nederland? 

Ik heb op onderzoeksgebied weinig gemerkt van verschillen tussen Nederland en Duitsland. De lunch was wel duidelijk anders dan in Nederland. Waar we in Nederland vaak gewoon brood eten tussen de middag, is het in Duitsland veel normaler om warm te eten. Het restaurant van de universiteit, de mensa, biedt veel verschillende maaltijden aan die maar een paar euro kosten voor studenten. Zelf heb ik dit maar af en toe gedaan, omdat de lunchtijd bij ons al om 11 uur begon. Toch even wennen dat je dan al gaat lunchen, terwijl je in Nederland net je koffiepauze zou hebben gehad.

Op welke manier hebben de coronamaatregelen jouw verblijf in Duitsland beïnvloed? 

Toen ik hier half juni aankwam voelde het een beetje als een Corona-cultuurshock. Waar we in Nederland veel waarde hechten aan de anderhalve meter afstand, wordt in Duitsland diezelfde waarde juist gehecht aan mondkapjes. In andere woorden, de meeste mensen hielden niet meer afstand dan voor corona maar droegen dan wel vaak een mondkapje. Je kunt eigenlijk weinig doen als je geen mondkapje bij je hebt. Je moet bijna altijd een mondkapje op als je ergens naar binnen gaat, maar mag hem dan wel vaak weer af doen als je gaat zitten. 

Moest je nog veel regelen na je aankomst in Regensburg? 

Voordat ik naar Regensburg ging had ik gelukkig al online een kamer gevonden. Ik heb goede ervaring met WG-Gesucht, waar veel beschikbare kamers in Regensburg te vinden zijn. Gelukkig hoefde ik mijn kamer niet vooraf fysiek te bezoeken, maar kon ik via een Skype-meeting mijn toekomstige huisgenoten leren kennen en een indruk krijgen van het huis. Het was niet echt makkelijk om een kamer te vinden, maar door veel kamers met een redelijk uitgebreid persoonlijk bericht aan te schrijven, is het zeker wel te doen! Aangezien ik van tevoren al veel formulieren heb moeten invullen en opsturen naar de universiteit, was het meeste verder al geregeld toen ik n Regensburg aankwam. De dingen die nog geregeld moesten worden gingen snel, omdat het international office van de universiteit erg behulpzaam was.

Heb je tips voor andere studenten of onderzoekers die naar Duitsland willen? 

Hoewel corona het niet makkelijker maakte om mensen te leren kennen, heb ik uiteindelijk toch veel nieuwe mensen kunnen ontmoeten via een kerkgemeenschap. Ik zou andere studenten en onderzoekers dan ook willen aanraden om lid te worden van een vereniging of je aan te sluiten bij een kerk. Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid nieuwe contacten op te doen, waardoor je niet opeens op jezelf aangewezen bent als je naar Duitsland gaat, maar het is ook de uitgelezen kans om je Duitse taalvaardigheid te verbeteren. Ik had eigenlijk zeer weinig Duits gesproken de afgelopen 5 jaar, waardoor ik aan het begin toch liever Engels praatte dan Duits. Maar toen ik eenmaal besloot om in mijn vrije tijd altijd Duits te gaan praten, merkte ik dat mijn Duitse kennis heel snel terugkwam kwam en ook snel vooruit ging. Een studie of stage in Duitsland is dus de perfecte manier om je Duits te verbeteren! 

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 

Dit was het laatste semester van mijn master. Omdat onderzoek doen mij erg goed bevalt, wil ik graag beginnen aan een promotieonderzoek. Ik heb altijd al opengestaan om dit eventueel in het buitenland te doen, en dit is versterkt door mijn goede ervaring tijdens deze stage. Ik ben daarom ook erg blij dat ik over een paar maanden weer terug ga naar Regensburg om mijn PhD te beginnen in de onderzoeksgroep waar ik mijn stage heb gelopen. Wie weet ben ik tegen de tijd dat ik klaar ben dan wel zo ingeburgerd in Duitsland dat ik er nog langer blijf wonen. Ik ben benieuwd.


top