"Het was een bijzondere ervaring om hier te wonen"

Een interview met Merel, die een jaar in Berlijn studeerde aan de Hochschule für Wirtschaft und Recht voor haar Double Degree-bachelor Business Administration.

Hoe was het om in Berlijn te wonen?

Het was een bijzondere ervaring om in Duitsland te wonen, aangezien het voor mij de eerste keer op mezelf was. Ik kwam terecht in een grote stad waar ik nog helemaal niemand kende. Dit maakte het een enorme uitdaging, en het gaf me de mogelijkheid om buiten mijn ‘comfortzone’ te stappen. In het begin vond ik het lastig, ik moest erg wennen aan de Duitsers, omdat ze in het begin wat bot over kunnen komen. Toen ik eenmaal aan de studie begon, werd het een stuk makkelijker. Het voordeel is dat er veel uitwisselingsstudenten zijn die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Hierdoor staat iedereen open voor vriendschappen. Ik heb me daardoor enorm welkom gevoeld in deze groep mensen. In de beginperiode moest ik nog erg wennen aan mijn studie in Duitsland waardoor ik vooral daarop focuste, maar toen het eerste semester voorbij was ben ik op zoek gegaan naar een bijbaantje. Ik kon al snel terecht in een koffietentje als barista. Hier heb ik een maand vol enthousiasme gewerkt, totdat corona uitbrak en de koffietent noodgedwongen moest sluiten. Ik moest toen zelf ook terug naar Nederland en toen ik terugkwam kon ik bij de koffietent niet meer terecht. Daarom heb ik in de laatste weken vooral geprobeerd zoveel mogelijk van Berlijn zien.

Hoe heeft het coronavirus invloed gehad op jouw verblijf?

Met de start van de coronamaatregelen ben ik tijdelijk naar Nederland geweest, maar ik miste Berlijn enorm, waardoor ik direct terug ben gegaan toen dat weer kon. Behalve dat je op veel plekken een mondkapje moest dragen en we vanuit huis de studie volgden, leken we verder niet veel last te hebben van de coronamaatregelen. De universiteit bleef dicht, maar we konden bij de nodige plekken terecht. Dit viel me daardoor enorm mee, gelukkig heb ik ook niemand van de universiteit nodig gehad in die periode.


Wat vond je van het (online) onderwijs in Duitsland?

Ik had de mogelijkheid om een deel van mijn vakken zelf te kiezen waardoor ik de kans kreeg me te specialiseren op het gebied van financiën. Naar mijn mening lag het niveau van deze specialisatievakken hoger dan bij mijn hogeschool in Nederland, maar de verplichte vakken vond ik makkelijk. Toen het onderwijs in het zomersemester 2020 online ging, viel dat helaas enorm tegen. De lessen werden een stuk minder interactief en er was weinig ondersteuning, waardoor de motivatie een stuk lager was. Er was een groot verschil tussen de docenten: de één liep de kantjes er van af en zette bijvoorbeeld alleen een powerpoint online. Andere docenten waren erg gemotiveerd en probeerden er het beste van te maken door in kleine groepjes via Zoom af te spreken. Hierdoor had je veel meer de mogelijkheid elkaar te leren kennen, al was het online. Ik had gelukkig wel het voordeel dat ik in Duitsland zat en al veel studenten kende, waardoor ik me niet alleen opgesloten op mijn kamer voelde.

 

Wat moest je regelen voordat je in Berlijn kon gaan wonen?

Zoals in de meeste steden, was het ook in Berlijn lastig om een kamer te vinden. Hierdoor heb ik uiteindelijk relatief gezien meer betaald dan ik van tevoren van plan was. Voor mijn aankomst had ik al een kamer geregeld, maar die voldeed niet aan de verwachting. Gelukkig was mijn moeder met mij mee, waardoor we samen binnen een dag iets anders hadden geregeld. Deze kamer was perfect, ik besloot gelijk voor het hele jaar te tekenen en daar te blijven. Daarom de tip om echt op zoek te gaan als je zelf al in de stad bent en niet vanuit Nederland. Op deze manier kan je makkelijker hospiteren bij huizen of via via aan iets komen. Verder hoefde er niet veel geregeld te worden, school bood alle hulp waar nodig. Zo had de universiteit een ‘international office’, waar de hele dag iemand aanwezig was om je vragen te beantwoorden. Ook kon ik mij via school inschrijven in Berlijn waardoor ik niet langs het Bürgeramt hoefde.


Wat zijn je toekomstplannen?

Na dit semester ga ik eerst mijn studie afronden in Nederland, onder andere met een stage in Rotterdam. Ik ben benieuwd wat ik hier kan toevoegen na mijn ervaringen in Duitsland. Na het behalen van mijn bachelor wil ik graag doorstuderen. Omdat Berlijn mij goed is bevallen zou ik graag nog terug willen, dus wellicht als ik daar een interessante masteropleiding vind, ga ik terug naar Duitsland.

 


top