"Frankfurt is een hele groene en prettige stad om in te leven"
Tom Boonen studeerde een half jaar aan de Goethe-Universiteit in Frankfurt als onderdeel van zijn Nederlandse master Strategic Management.
Hoe is Frankfurt je bevallen?
De Goethe-Universität heeft een prachtige campus dichtbij het centrum. De campus wordt door bomen omringd en ligt naast een park. Dit maakt het tot een rustgevende, maar inspirerende plek om te studeren. Het mooie van Frankfurt is dat er, naast de talrijke wolkenkrabbers, ook veel parken zijn. Dat maakt het een hele groene en prettige stad om in te leven. De infrastructuur is top, de metro brengt je overal naartoe en je kan fietsen huren. Als student is dat allemaal gratis! Daarnaast kun je in heel de deelstaat Hessen kosteloos reizen, waardoor je vele tripjes naar andere steden kunt organiseren.
Was jouw studie in Duitsland anders dan in Nederland?
Ik wilde in Duitsland finance-gerelateerde vakken doen. Uiteraard kan dit het beste in de financiële hoofdstad van Europa: Frankfurt. Het niveau in Duitsland is vergelijkbaar met dat in Nederland maar de structuur van de studie is in Duitsland anders. Een van de belangrijkste verschillen is dat je kunt kiezen tussen klassieke lessen met een tentamen of een seminar. De klassieke lessen zijn vergelijkbaar met die in Nederland, maar de structuur met seminars was nieuw. Het principe is als volgt: er zijn ongeveer 5-7 bijeenkomsten die een hele dag duren. Ze noemen het ook wel een intensive course. Het voordeel van deze bijeenkomsten is dat je dieper en langer op de materie in kan gaan. De seminars zijn vaak praktischer van aard en je sluit af met een eindopdracht in plaats van een tentamen.
Hoe heb je de coronamaatregelen in Duitsland ervaren?
Het belangrijkste verschil is dat Nederlanders liberaler/vrijer denken dan Duitsers. Terwijl we in Nederland vaker een loopje met de zaken nemen, worden de regels in Duitsland veel strakker nageleefd. Dat heeft natuurlijk een duidelijke impact op je dagelijks leven. Of dat nu een testuitslag is die echt niet ouder dan 24 uur mag zijn om toegang te krijgen tot een restaurant of club of het respecteren van het aantal bezoekers thuis, regels zijn regels in Duitsland.
Wat moest je allemaal regelen?
Via de universiteit heb ik een WG-kamer kunnen regelen (een kamer in een appartement samen met andere studenten). De kosten waren 256 euro per maand, een prima prijs voor een dure stad als Frankfurt!
Verder is mij opgevallen dat administratie belangrijk is in Duitsland. Bij aankomst moest ik me meteen bij het stadhuis melden om mijn verhuizing te bevestigen, wat alleen met een fysieke afspraak kon. Online was geen optie. Dat gebrek aan digitalisering kwam ik ook op andere vlakken tegen. Zo kon ik op veel plekken alleen contant betalen.
Toch blijft Duitsland een fijn land om in te wonen en te studeren. De mensen zijn ontzettend aardig en behulpzaam, de faciliteiten zijn meer dan goed en er zijn genoeg mogelijkheden voor werk en studie.
Wat wil je na dit semester gaan doen?
Na dit semester ben ik klaar met studeren. Vandaar dat ik in de laatste fase van mijn uitwisseling druk bezig ben met solliciteren. Ik solliciteer in zowel Nederland als Duitsland. Zeker in Frankfurt heb je veel mogelijkheden. De stad, bekend om de aanwezigheid van veel grote financiële instellingen zoals de Europese Centrale Bank en de Deutsche Bank heeft een grote aantrekkingskracht op andere bedrijven die zich hier willen vestigen. Tijdens mijn verblijf heb ik mijn Duits naar C1 niveau kunnen tillen, dus ik hoop dat dit voldoende is. Helaas wordt er regelmatig geëist dat je Duits op moedertaalniveau spreekt. De tijd zal het leren.