Foto DIA
Foto DIA

Ervaringsbericht van Edze Algera, die in 2015/2016 een semester in Aken studeerde.

Wind Turbine Test Stand RWTH Aachen (Foto: Edze Algera)
Wind Turbine Test Stand RWTH Aachen (Foto: Edze Algera)

“Achtung.... Achtung...!! Keine Radfahrer hier!” Ik schrok op door de plotse uitbarsting van de Duitse ‘Frau’ op leeftijd. Ze zag er – toen ik snel een blik achterom wierp – allesbehalve blij uit. Haar gezicht stond op onweer en haar aandoenlijke bloemetjesparaplu zwaaide nog demonstratief boven haar hoofd in het rond, terwijl ze langzaam in de verte verdween. Ik zette lichtelijk verontwaardigd, maar goed gemutst mijn fietstocht richting de universiteit voortzette, mijn eerste dag aan de gerenomeerde RWTH Aachen stond voor de boeg!

Vooroordelen over Duitsland

Nog geen week daarvoor had ik mijn spullen bij elkaar gepakt voor het langverwachte verblijf in Duitsland. Eigenlijk was ik vooral nieuwsgierig naar wat de Duitsers te bieden hadden, want zoveel kon het daar, zo’n 5 hele kilometers over de grens, toch niet schelen met ons? We denken bij Nederland graag aan een mentaliteit van onbevangenheid, ondernemersgeest en handelsinstinct. Het beeld van onze oosterburen is daarentegen vaak van een ander kaliber. Een kleine zoektocht op het internet levert koppen als: “Zelfs bij een koekenpan willen Duitsers nog een technische beschrijving.” (NRC 2012) en “Waar komen toch al die hiërarchische, formeel denkende, humorloze Duitsers vandaan?” (Duitslandinstituut.nl 2007). Maar schrik niet, we zien Duitsers evengoed als betrouwbaar, goed presterend, uiterst vriendelijk en altijd (?) stipt op tijd.

Wonen in een 3-er WG

Je begrijpt, met deze informatie in het achterhoofd ga je met een bepaalde gedachte op stap. Ik was echter bijzonder positief verrast door onze oosterburen. Ik begin met het huis waar ik terecht kwam. Ik had het genoegen om met twee Duitse leeftijdgenoten in een 3-er WG (studentenhuis voor 3 man, wat vrij gewoon is in Duitsland) te wonen. Voor 350 euro had ik een gigantische kamer in het hartje van de stad. Wat me meteen opviel, is hoe begaan de jongens zijn met het milieu. Ze scheiden bijvoorbeeld altijd het afval, douchen nooit langer dan nodig en zullen het raam niet langer dan absoluut nodig geopend houden. Daarnaast waren ze altijd vriendelijk en betrouwbaar. Over het algemeen waren ze wel op zichzelf. Het merendeel van de avonden brachten ze op hun kamer door met een gesloten deur (wat in Duitse WG’s betekent dat je niet gestoord wil worden), waar de Nederlandse student toch wat ondernemender is ingesteld.

RWTH Aachen, Hauptgebäude © Hendrik Brixius
RWTH Aachen, Hauptgebäude © Hendrik Brixius

De universiteit

De RWTH Aachen is een zeer gerenommeerde onderzoeksinstelling en heeft, naast 40.000 zeer gemotiveerde studenten, een gigantisch budget voor onderzoek tot haar beschikking. Dat is niet voor niks, want de RWTH Aachen is de centrale technische academische instelling van het Ruhrgebied en haar industrie. De deelstaat Noordrijn-Westfalen huist steden als Keulen, Dortmund, Essen en Düsseldorf. Zowel de economie als het inwonertal van Noordrijn-Westfalen ontstijgen die van Nederland. Je mag dit deel van Duitsland dus gerust een industrieel powerhouse noemen en dat komt de RWTH Aachen ten goede. De universiteit wordt gekenmerkt door industriegericht onderzoek, die zich uit in de talrijke instituten: een soort kleine departementen van een faculteit, die hun eigen gebouwen, professoren en onderzoekers hebben. Sommige daarvan worden gesponseerd door grote concerns als Eon, Siemens en Ford, die onderzoekscentra op de campus hebben. Deze instituten bieden veel mogelijkheden voor studenten in de vorm van onderzoek en bijbaantjes. Het is niet ongewoon om naast je studie 1 of 2 dagen in de week bij zo’n instituut te werken tegen een goed salaris. De RWTH biedt dus talloze mogelijkheden voor de ijverige student. Net als bij de TU Delft liegt de studiedruk er niet om en is studievertraging bij de RWTH Aachen eerder regel dan uitzondering. Ze kennen hier geen collegegeld of studiefinanciering, maar slechts een semestertoeslag van 274 euro waarvoor je onder andere gratis OV hebt in Noordrijn-Westfalen.

 

De stad Aken

De heuvelige stad Aken is met zo’n 250.000 inwoners niet groot en is een toeristische trekpleister voor Belgen, Fransen, Luxemburgers en Nederlanders. Tijdens de Weihnachtsmarkt, de kerstmarkt in december, stroomt de hele omgeving uit om vrijwel dagelijks (!) Glühwein in de rijkelijk opgetuigde oude en klassieke straten te drinken. Het ontbreekt die koude dagen niet aan “deutsche Gemütlichkeit”.

Samenwerking met het bedrijfsleven

Ik had het genoegen om met een aantal Duitse bedrijven kennis te maken. De technische sector in Duitsland is gigantisch en daardoor is de concurrentie tussen bedrijven voor technische studenten groter dan in Nederland. De Duitse chemiegigant Evonik nodigde me bijvoorbeeld uit voor een rondleiding op hun Chemiepark Marl met een aansluitende wedstrijd van Borussia Dortmund, waar ze hoofdsponsor van zijn. Daar moet je als zelfrespecterende voetbalfan een keer geweest zijn, een fenomenale sfeer! Ook kwam ik op de RWTH in contact met de grote Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon. Waar ik voorheen onder de indruk was van Nederlandse bedrijven, sta ik eigenlijk perplex over wat Duitsland te bieden heeft. De Duitse taal heb je zo onder de knie en daarmee ben je al dicht bij een carièrre over de grens. Met die gedachte ga ik vanaf april dan ook stage lopen bij Infineon in München.

Met 82.000 Dortmund fans tegen de hekkensluiter (Foto: Edze Algera)
Met 82.000 Dortmund fans tegen de hekkensluiter (Foto: Edze Algera)

5 kilometer over de grens verschilt het toch écht wezenlijk van Nederland. Het mag gezegd worden: Duitsers weten van wanten. Een kijkje over de grens raad ik elke student aan. Je zult verstelt staan.


top