Anne Veerman (rechts) © Anne Veerman
Anne Veerman (rechts) © Anne Veerman

"Wonen in Trier vond ik geweldig"

Interview met Anne Veerman, in 2013 student in Trier.

Waarom heb je ervoor gekozen om in Trier te gaan studeren?

In de periode april t/m augustus 2013 heb ik in Trier gewoond om mijn masterscriptie ter afsluiting van mijn studie Duitse Taal & Cultuur te schrijven. Tijdens mijn researchmaster raakte ik gefascineerd door de literatuur van de Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek, die in haar werken vooral kritiek levert op het volgens haar ‘alomvattende’ patriarchaat. Ik besloot om mijn scriptie over haar toneelstukken te schrijven, waarin ze het publiek direct met maatschappelijke kwesties confronteert en haar feministische standpunten op de voorgrond stelt. Uiteindelijk kwam ik met de hulp van mijn scriptiebegeleider prof. dr. Nicole Colin tot het besluit me bij de Universität Trier aan te melden, om daar met prof. dr. Franziska Schößler als begeleider aan mijn scriptie te werken.

Hoe beviel de samenwerking met een Duitse docent?

De samenwerking met Franziska Schößler is mij zeer goed bevallen. Haar expertise en kennis van het onderwerp leidden tot inspirerende gesprekken en bruikbare tips. Ik kreeg zelfs de kans om mijn onderzoek tijdens een seminar met masterstudenten en promovendi te presenteren, hetgeen mij meer inzicht heeft gegeven in Jelineks toneelstukken en me in staat stelde op mijn eigen werkwijze te reflecteren. Alhoewel Duitse professoren een grote inzet van hun studenten verwachten, staat hier veel enthousiasme, aandacht en persoonlijke betrokkenheid van hun kant tegenover.    

Hoe verliep het regelen van alle praktische zaken in Duitsland?

De ontvangst en het inschrijven aan de universiteit verliepen soepel: hoewel je in Duitsland relatief veel praktische zaken moet regelen bij aankomst was er een goede begeleiding vanuit het Akademische Auslandsamt. Dat maakte veel dingen makkelijker voor mij. Het vinden van een woning heb ik zelf geregeld: ik wilde graag in een studentenhuis, een Wohnheim, wonen, omdat ik hoopte met Duitse studenten samen te leven, waardoor ik mijn Duits zou kunnen verbeteren en ik wat afleiding zou hebben naast het studeren. Naar mijn mening is een Wohnheim de beste keuze als je in Duitsland studeert: je verbetert je taalvaardigheden (als er Duitse studenten wonen), je leeft vaak in een soort ‘familie’, waar je samen leuke dingen mee kunt ondernemen, en het is de goedkoopste optie om in de stad waar je studeert te kunnen wonen (denk aan ongeveer €250,- per maand inclusief).

Hoe beviel het leven in Trier?

Wonen in Trier vond ik geweldig: het landschap is mooi, de mensen zijn er aardig en de stad is klein, maar heeft prachtige oude gebouwen en pleinen en een interessante geschiedenis. Verder zijn er in de stad, maar ook aan de universiteit veel mogelijkheden om leuke dingen te ondernemen, zoals feestjes, lezingen, concerten en theatervoorstellingen.

Zou je in de toekomst weer naar Duitsland willen gaan voor studie of werk?

Ja, dat zou ik wel heel graag willen. Het DIA-Stipendium heeft een nieuwe ervaring voor mij mogelijk gemaakt, die mij op academisch en persoonlijk vlak erg heeft gestimuleerd. Ik zou ontzettend graag na het afronden van mijn tweede masterscriptie (voor Literary Studies) in Duitsland willen promoveren, vanwege de grotere hoeveelheid informatie over Duitse literatuur en het directe contact met de taal en cultuur. Het laatste heeft mijn liefde voor Duitsland tijdens mijn verblijf in Trier nog groter gemaakt.


top