Foto: Danny Wagemans (studeerde in Hamburg)
Foto: Danny Wagemans (studeerde in Hamburg)

Handige links

Wil je in Duitsland gaan studeren of onderzoek doen? Naast onze eigen website zijn er nog meer handige informatiebronnen online te vinden. Hieronder vind je een overzicht.

DAAD

De Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) biedt op hun website ontzettend veel informatie. Zo vind je hier databases van alle studies die in Duitsland worden aanbeboden, een overzicht van alle studiebeurzen en alle taal- en vakcursussen die je kunt volgen.

Link: Volledige website DAAD - Engelstalige website study-in.de

Goethe-Institut 

Over de hele wereld vind je het Goethe-Institut, een initiatief van de Duitse overheid. In Nederland zijn er vestigingen in Amsterdam en Rotterdam (die laatste gaat helaas in 2024 sluiten). Naast taalcursussen volgen kun je hier ook de officiële TestDaF doen en culturele evenementen rondom de Duitse cultuur bezoeken. Bovendien vind je op de website veel handige tools en tips om online Duits te leren.

Link: Algemene website - Goethe-Institut Niederlande

Nuffic

Nuffic is het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs. Via hun platform WilWeg geven zij veel informatie over studeren in het buitenland en via de Beursopener kun je gemakkelijk naar beurzen zoeken voor je buitenlandverblijf. Daarnaast kun je bij Nuffic terecht voor diploma-erkenning en onderwijsvergelijking.

Links: Nuffic - WilWeg - Beursopener

Studying in Germany 

Op deze website vind je veel informatie voor internationale studenten die in Duitsland willen studeren of een PhD willen gaan doen. Handig: de website is beschikbaar in veel verschillende talen, onder andere Frans, Spaans en Pools.

Link: studying-in-germany.org

Hochschulkompass

Op deze pagina vind je naast een zoekmachine voor opleidingen ook een overzicht van alle open dagen die er in Duitsland plaats vinden en een online tool waarmee je kunt testen voor welke studie jij geschikt bent. Handig dus als je jezelf wilt oriënteren op het Duitse studieaanbod. 

Link: hochschulkompass.de

Grensinfo

Wat moet je allemaal regelen wat betreft zorgverzekering, belasting, pensioen, uitkeringen en kinderbijslag als je in Duitsland gaat wonen? Als je alleen gaat studeren of onderzoek doen, hoef je vaak niet zo veel te regelen als dat je ook een baantje erbij neemt of stage gaat lopen. In beide gevallen is het echter handig om dit van tevoren goed uit te zoeken. Alle antwoorden vind je op de website Grensinfo van de Nederlandse overheid. 

Link: grensinfo.nl

Studeren in Oostenrijk?

Kijk dan op de website van de OeAD, de Austauschdienst voor Oostenrijk. Deze organisatie is vergelijkbaar met de hierboven beschreven DAAD. Op de website vind je onder meer praktische informatie, een overzicht van het studieaanbod in Oostenrijk en verschillende studiebeurzen. 

Link: Der OeAD


top