Foto: Bianca Schrijver (studeerde in Göttingen)
Foto: Bianca Schrijver (studeerde in Göttingen)

Met een Nederlandse mbo-diploma doorstromen in Duitsland

Heb je in Nederland je mbo-opleiding afgerond en wil je verder studeren in Duitsland? Goed plan! Met het grote studieaanbod, uitstekende onderwijskwaliteit en zonder collegegeld is er genoeg reden om je studie in Duitsland voort te zetten. Maar waar in Duitsland kun je studeren met een mbo-diploma?

In een aantal gevallen is een afgeronde Nederlandse mbo-opleiding voldoende om aan een Duitse Fachhochschule (FH) te studeren. De FH is te vergelijken met het Nederlandse HBO, maar legt iets meer nadruk op de theorie. Het voordeel daarvan is onder andere dat je na een studie aan een FH direct een master aan een universiteit kunt gaan doen. Meer informatie over de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse hoger onderwijs vind je hier. Omdat het Duitse onderwijssysteem niet geheel aansluit op het Nederlandse onderwijssysteem, kun je helaas niet met elk mbo-diploma aan een FH studeren. Het is per FH weer verschillend. Gelukkig is er een aantal handige tools om erachter te komen of je met jouw mbo-diploma verder kunt studeren aan een FH.

In de database van Anabin (Anerkennung und Bewertung ausländischer Bildungsnachweise) kun je precies opzoeken hoe een buitenlandse Abschluss (diploma) wordt beoordeeld in het Duitse systeem (de Bewertung van het diploma) en tot welke opleiding je toegang hebt. Dit kan goed van pas komen als je bij de betreffende studie moet beschrijven of aantonen hoe de verhoudingen zijn tussen de onderwijssystemen in Nederland en Duitsland.

Meer informatie over diplomawaardering is ook te vinden via de website van Nuffic, de Nederlandse organisatie die zich onder andere bezig houdt met erkenning en beschrijving van Nederlandse diploma’s voor buitenlandse organisaties.

Nadat je een keuze hebt gemaakt over welke studie aan welke FH je zou willen volgen, is het raadzaam om contact op te nemen met het international office van de desbetreffende opleiding. Via deze DAAD-database kun je gemakkelijk alle Duitse studies opzoeken, met daarbij de contactgegevens van het international office. Zij krijgen elke dag vragen van internationale studenten en kunnen dus concrete informatie geven over bijvoorbeeld de geldigheid van je Nederlandse diploma voor hun opleiding.  

Indien je diploma voldoende is om te starten met een studie, houd er dan ook nog rekening mee dat er taaleisen zijn voor zowel Duitstalige als Engelstalige studies en dat je jouw niveau moet aantonen via een officieel certificaat. Daarnaast kan je cijfergemiddelde een rol spelen. Kijk hier voor meer details over de inschrijving voor een Duitse studie aan een Fachhochschule.

Met een vmbo-diploma een Ausbildung doen in Duitsland

Als je een vmbo-diploma hebt, maar nog geen mbo-diploma kun je kijken naar de mogelijkheden van een Ausbildung. In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen). Dit is een combinatie van theorie, die je in een vakschool leert, en praktisch werk dat je binnen een bedrijf doet. Het grote voordeel van een Ausbildung is dat je de theoretische kennis die je opdoet, meteen in de praktijk kunt toepassen. Bovendien krijg je tijdens zo’n opleiding salaris van het bedrijf waar je jouw vak leert. Wanneer je een vmbo-opleiding hebt afgerond in Nederland is het mogelijk om aan een Duitse Ausbildung te beginnen. Lees meer over de verschillende soorten.


top