Webinar: praktische zaken regelen voor jouw buitenlandverblijf

Ben je van plan in het buitenland te gaan studeren, maar weet je nog niet precies wat de mogelijkheden zijn en wat je dan moet regelen? Aan de hand van drie stappen krijg je tips en tricks om je studie of stage in het buitenland zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij hebben de belangrijkste conclusies voor je op een rijtje gezet, inclusief handige links.

Stap 1: Bepaal wat je wilt gaan studeren en waar je dat wilt doen

Wil je graag in het buitenland studeren, maar heb je nog geen flauw idee waar je dat wilt gaan doen? Neem dan eens een kijkje in de Wilwegwijzer. Daar vind je onder andere een keuzetest met een aantal korte vragen, die je inzicht geven in welke buitenlandervaring het beste bij jou past.

Wil je voor een hele studie hele studie naar het buitenland? Als al weet wat je wilt gaan studeren,  kun je voor bacheloropleidingen op de website www.bachelorportal.com en voor masteropleidingen op www.masterportal.com kijken, die je laten zien in welke landen je jouw opleiding kan doen. Alle studies die in Duitsland worden aangeboden vind je via deze database van de DAAD. Als je al weet welke opleiding je wilt gaan doen én waar je graag heen zou willen, is het van belang dat je controleert of het diploma van je opleiding geldig is in Nederland. Dat kun je doen door te kijken op de website van Nuffic, de organisatie die zich in Nederland bezighoudt met internationalisering in het onderwijs. Op de website van de organisatie staat uitgebreide informatie over de geldigheid van buitenlandse diploma’s in Nederland. Ook is het belangrijk om te kijken of het beroep wat je straks wilt uitoefenen beschermd is (denk bijvoorbeeld aan beroepen zoals arts of verpleegkundige). Kijk daarvoor op de website www.beroepserkenning.nl.

Wil je voor een korter verblijf naar het buitenland? Neem contact op met het international office van jouw Nederlandse universiteit of hogeschool. Zij kunnen jou informeren over de mogelijkheden.

Stap 2: Hoe bekostig ik mijn studie?

In Nederland kun je financiering krijgen van de Dienst Uitvoerig Onderwijs (DUO) om je opleiding te bekostigen. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet kun je deze financiering gewoon meenemen naar het buitenland:

  • Je mag geen studiefinanciering ontvangen van de overheid in het land waar je studeert (zoals bijvoorbeeld het Duitse BAföG );
  • Je hebt van de afgelopen zes jaar tenminste drie jaar in Nederland gewoond, of hebt een andere aantoonbare "band met Nederland";
  • De opleiding die je gaat volgen is van voldoende kwaliteit (bekijk alle erkende studies die in Duitsland worden aangeboden).

Op de website van DUO vind je meer informatie over de precieze voorwaarden voor het meenemen van je studiefinanciering.

Naast het maandelijkse bedrag dat je kan lenen, kun je ook een aanvullende beurs krijgen als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding. Daarnaast ontvang je een studentenreisproduct. De aanvullende beurs en het reisproduct zijn een schenking. Let op! Als je in het buitenland studeert moet je zelf je studentenreisproduct stopzetten. Als compensatie ontvang je maandelijks een bedrag van 91,62 euro voor de periode dat je in het buitenland studeert.

Kijk voor meer informatie over wat DUO precies voor jou kan betekenen als je in het buitenland gaat studeren op www.studeermeteenplan.nl.

Hoewel studeren in Duitsland voordelig is (je betaalt bijvoorbeeld geen collegegeld), geldt dat niet voor veel andere landen. Naast DUO zijn er ook nog andere manieren om je studie te bekostigen:

Begin zo vroeg mogelijk met het uitzoeken van je financieringsmogelijkheden. Het papierwerk kan veel tijd in beslag nemen. Hoe eerder je begint, hoe beter!

Stap 3: Goed verzekerd naar het buitenland

In Nederland is het wettelijk verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Maar wat gebeurt er met je zorgverzekering als je in het buitenland gaat studeren? In het webinar worden verschillende situaties besproken met de daarbij behorende regels voor het afsluiten van een zorgverzekering.

Je bent verplicht om je Nederlandse basisverzekering aan te houden als je alleen gaat studeren en daarbij niet gaat werken of stage gaat lopen in een ander Europees land. Maar als je naast je studie gaat werken, ben je juist verplicht je Nederlandse basisverzekering op te zeggen en een verzekering in het buitenland af te sluiten. Als je stage gaat lopen of vrijwilligerswerk gaat doen: kijk goed of het land waar jij heen gaat jouw stage ziet als werk of als studie. Het kan zijn dat jouw werkzaamheden als werk worden gezien, zelfs als je geen vergoeding ontvangt. Daar kun je achterkomen via de daartoe bevoegde instantie in het land waar je heen gaat. Hier vind je een overzicht.

Natuurlijk zijn er nog veel andere situaties die van toepassing kunnen zijn. Raadpleeg daarom de website van de Sociale Verzekeringsbank  voordat je naar het buitenland vertrekt. De SVB is het aanspreekpunt voor alles met de zorgverzekeringen in Nederland te maken heeft.

Niet alles wat er in het webinar wordt besproken staat beschreven in deze samenvatting. Bekijk het hele filmpje voor alle andere tips!


top