Stagiair Neal Voorsluijs
Stagiair Neal Voorsluijs

Stage lopen bij de Duitslanddesk

De Duitslanddesk heeft regelmatig stageplekken beschikbaar. Wil jij bij ons stage komen lopen? Neem contact met ons op!

Over ons

Wij zijn een afdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA): het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Het instituut zet zich in voor meer kennis over Duitsland, de positie van de Duitse taal en Nederlands-Duitse uitwisseling.

De afdeling Duitslanddesk is het centrale aanspreekpunt in Nederland voor informatie over studeren in Duitsland. We houden ons bezig met het ondersteunen en begeleiden van scholieren, studenten en jonge onderzoekers voor, tijdens en na hun studie of onderzoek in Duitsland. Dit gebeurt via online communicatie (bijvoorbeeld onze website Studeren in Duitsland), voorlichtingsevenementen en studentenambassadeurs. Daarnaast wordt er persoonlijk advies gegeven via mail, telefoon en tijdens online spreekuren.

Jouw taken

Als stagiair ondersteun je bij voorlichtingsevenementen, maak je content voor social media en onze website en behoren onderzoekswerkzaamheden tot de mogelijkheden.

 • Voorlichting geven aan onze doelgroep via mail, bij (digitale) evenementen en schoolbezoeken
 • Organiseren van voorlichtingsevenementen zoals webinars en alumni-bijeenkomsten
 • Schrijven van teksten voor de website studereninduitsland.nl
 • Verzamelen en ontwerpen van content voor sociale media
 • Coördinatie van onze studentenambassadeurs
 • Meewerken aan het begeleidingsprogramma Duitsland+
 • Onderzoekswerkzaamheden op het gebied van het Nederlandse en Duitse hoger onderwijs (mogelijk in het kader van een afstudeerproject)


Medewerkers en stagiairs van de Duitslanddesk op de Buitenlandbeurs

Wij bieden

 • Werken binnen een enthousiast team met een sterke hands-on mentaliteit
 • Nieuwe kennis van Duitsland en de Duits-Nederlandse betrekkingen
 • Verwerven van (digitale) communicatievaardigheden in het Nederlands en Duits
 • De mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk met zowel Nederlandse als Duitse partners
 • Veel ruimte voor eigen initiatieven en onderzoek
 • Mogelijkheid tot deelname aan de bijeenkomsten van het DIA (onder werktijd)
 • Een werkplek midden in Amsterdam, met de mogelijkheid tot gedeeltelijk thuiswerken
 • Een stagevergoeding van €200 per maand bij 4 dagen, bij minder dagen naar rato berekend
 • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand verlof en krijgt voor studieverplichtingen ook verlof

Jouw profiel

 • Je hebt belangstelling voor studeren in Duitsland en Duitsland in het algemeen, studie-ervaring in Duitsland is een pre
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en je hebt een goede kennis van de Duitse taal: in ieder geval goede leesvaardigheid, goede spreekvaardigheid is een pre
 • Je beleeft plezier in het geven van voorlichtingen
 • Je volgt een relevante opleiding. Ben je al afgestudeerd en wil je werkervaring opdoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden
 • Je bent voor minimaal vier maanden minimaal drie dagen per week beschikbaar

Ben jij enthousiast geworden over deze stage? Twijfel dan niet en neem contact op met Britta Bendieck via duitslanddesk-dia@uva.nl. Ze staat je ook graag te woord als je nog vragen hebt.

 

Stagiairs vertellen

Esther Eumann

Stagiaire in 2021 tijdens haar master European Politics and Society aan de Universiteit Leiden

"Van augustus tot en met december 2021 heb ik met veel plezier stage gelopen bij de Duitslanddesk van het Duitsland Instituut Amsterdam. De variatie aan taken en projecten waaraan ik heb meegewerkt is mij het meest bijgebleven. Zo mocht ik meerijden in de Wahlwagen, heb ik geholpen het lustrummagazine te ontwerpen, stond ik op verschillende buitenlandbeurzen en in klaslokalen en heb ik heel veel Nederlandse studenten kunnen ondersteunen in hun vragen over studeren in Duitsland. Daarnaast heb ik me beziggehouden met het schrijven van artikelen voor op onze website en sociale media-kanalen.

Het leukst was mijn videoproject met negen Nederlandse studenten in Duitsland. Elke maand bespraken wij hun ervaringen, wensen en obstakels in Duitsland en deelden nuttige tips en tricks. Hieruit ontstond later het begeleidingsprogramma ‘Duitsland+’. Het was bijzonder mooi om voor dit programma terug te keren en met z’n allen naar Berlijn te gaan!

Ik kijk positief terug op een geweldige stageperiode, vooral vanwege het superleuke team van de Duitslanddesk en de gezellige sfeer bij het DIA."

 

Neal Voorsluijs

Stagiair in 2019 tijdens zijn bachelor European Studies aan De Haagse Hogeschool

 

"Vijf maanden (februari-juli) heb ik stage gelopen bij de Duitslanddesk. In die periode hield ik mij bezig met het beheren en promoten van het DIA-Stipendium, het onderhouden van de social media-kanalen en onderzoekswerkzaamheden. Tijdens mijn stage was ik ook een aanspreekpunt van de Duitslanddesk voor vragen over studeren in Duitsland. Verder hielp ik met het studentenambassadeursprogramma waarbij studenten scholen bezoeken om hun 'Deutschlanderfahrungen' te delen met scholieren. Ik heb meegeholpen bij het inpakken van de Mach Mit-pakketten voor de Dag van de Duitse taal en was aanwezig  bij de oprichting van het Duitsland Alumni Netwerk. Daarnaast heb ik verschillende activiteiten van het DIA bezocht: Deutsches Kino, Sprachstammtisch, buitenlandbeurzen en Graduiertenkollegs. Ik ben erg blij dat ik mijn stage bij de Duitslanddesk heb kunnen doen, want het was niet alleen leerzaam, maar ook leuk en gezellig. Ik heb veel mensen leren kennen, mijn Duits kunnen verbeteren en mijn ervaringen van mijn uitwisseling in Duitsland goed kunnen gebruiken. Ik kan terugkijken op een succesvolle stageperiode bij de Duitslanddesk."

 

Eline Hakvoort

Stagiaire in 2018 tijdens haar master Nederland-Duitsland-Studies aan de RU Nijmegen en de WWU Münster

"Ik heb van maart t/m juli 2018 stage gelopen bij de Duitslanddesk, dat een ontzettend leuke tijd geweest is. Het team van de Duitslanddesk is open en enthousiast en heeft me vanaf het begin het gevoel gegeven dat ik er helemaal bij hoorde. Zo kreeg ik al snel de volledige verantwoordelijkheid over mijn eigen taken. Ik heb me in deze maanden vooral beziggehouden met de organisatorische zaken rondom het DIA-Stipendium en artikelen geschreven voor op de website van de Duitslanddesk. Daarnaast was een van mijn andere taken het beantwoorden van vragen van scholieren en studenten over studeren in Duitsland, waardoor ik binnen mijn stage veel kennis over studeren in Duitsland heb opgedaan. Wat ik erg leuk vond is dat het team van de Duitslanddesk mij stimuleerde om deel te nemen aan andere algemene activiteiten van het DIA. Zo heb ik bijvoorbeeld mee mogen doen aan een mediatraining, kreeg ik een vrijkaartje voor een Duitse filmpremière en heb ik een Graduiertenkolleg bijgewoond. Super leuk en leerzaam!"

 

Jop van Ravenhorst

Stagiair in 2017 tijdens zijn bachelor European Studies aan De Haagse Hogeschool

"Ik heb mijn stagetijd bij de Duitslanddesk als leuk en leerzaam ervaren. Ik heb me als stagiair voornamelijk beziggehouden met het organiseren van schoolbezoeken om te vertellen over studeren in Duitsland. Ook heb ik het DIA-Stipendium beheerd. Ik heb met beide taken veel verschillende vaardigheden opgedaan, die tijdens mijn studie niet had kunnen leren. Door het organiseren van de schoolbezoeken heb ik veel geleerd over communicatie en planning. Ook heb ik zelf als ambassadeur veel presentaties gegeven op middelbare scholen. Het was elke keer erg leuk om in gesprek te gaan met scholieren, en om te vertellen over mijn eigen ervaringen. Met het beheer van het DIA-Stipendium moest ik erop toezien dat alle aanvragen goed verwerkt werden, waardoor ik weer een heel andere kant van werk te zien kreeg, de meer administratieve. Verder is er bij het DIA veel ruimte om je ook met onderwerpen van andere afdelingen bezig te houden, wat heeft gezorgd voor een afwisselende stagetijd. De organisatie zelf is toegankelijk en bevindt zich in een mooi historisch gebouw in het centrum van Amsterdam."

 

Romy van Stigt

Stagiaire in 2015 tijdens haar bachelor Duitse taal en cultuur aan de UvA

"Mijn stage van 5 maanden bij de Duitslanddesk was ontzettend leuk. Ik heb als volledig lid van het team presentaties gegeven over studeren in Duitsland door het hele land, heb schoolbezoeken over datzelfde thema georganiseerd en verder iedere dag binnenkomende vragen over Duitse universiteiten en het studentenleven daar behandeld. Bovendien heb ik een studiereis naar Jena georganiseerd en ben ik als begeleider op deze reis mee geweest, wat heel leuk en leerzaam was. Door al deze zaken heb ik naast veel feitelijke kennis ook veel organisatorische ervaring opgedaan. Verder was het altijd gezellig."


top