Foto DIA
Foto DIA

Studeren in het Saarland

De Universiteit van het Saarland in Saarbrücken is een moderne universiteit gelegen in het grensgebied van Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Het internationale profiel van de universiteit is onmiskenbaar en verankerd in haar ontstaansgeschiedenis. De universiteit werd in 1948 met de steun van Frankrijk en de Universiteit van Nancy opgericht als tweetalige universiteit. Zij was daarmee de eerste universiteit die ten westen van de Rijn werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Destijds was het Saarland deels autonoom, een gebied dat via een economische en monetaire unie aan Frankrijk was gelinkt. Vandaar ook de Franse steun aan de oprichting van de universiteit. Op 1 januari 1957 voegde het Saarland zich weer bij de Bondsrepubliek Duitsland. Het overstijgen van grenzen op allerlei vlakken is, naar eigen zeggen, hét leidmotief van de universiteit.

De meest in het oog springende exponenten van dit leidmotief zijn de bachelor- en masterstudie ‘Deutsch-Französische Studien: Grenzüberschreitende Kommunikation und Kooperation’, bedoeld om de Duits-Franse betrekkingen nog verder te verbeteren en de Europese integratie te bevorderen; het project ‘Universität der Großregion’, waarbij meerdere hogescholen in Duitsland, Frankrijk en België samenwerken en studentenmobiliteit tussen de instellingen in de verschillende landen vanzelfsprekend is geworden; en het Europa-Institut dat aan de Universität des Saarlandes is verbonden. Europa is dus belangrijk voor het Saarland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze universiteit als enige Duitse hogeronderwijsinstelling een certificaat uitgeeft dat de Europa-competenties van haar studenten officieel onderschrijft, het zogenaamde Europaicum. Ieder jaar is er een Europaicum-gasthoogleraarschap, gekoppeld aan een Europees gastland. In 2013/2014 was dat Nederland. De Nederlandse historicus en Duitslandexpert Jacco Pekelder (Universiteit Utrecht) had toen een Gastprofessur.

De meest gerenommeerde studies van deze universiteit, die studenten uit de hele wereld aantrekken, zijn Informatik – welke als exzellent is beoordeeld – en verwante studies zoals Materialwissenschaft und Werkstofftechnik, Bio- und Lebenswissenschaften en de eerder genoemde Duits-Franse Studies. Verder biedt deze universiteit opleidingen in het Frans aan en zijn de meeste masters Engelstalig. Als je aan deze Duitse universiteit studeert, sla je dus meerdere vliegen in één klap: je verwerft Duitslandcompetenties en komt daarnaast in aanraking met Engelstalig onderwijs en kennis over de Franse cultuur.

 

 

Ervaring: “De onderwijskwaliteit van de opleiding is heel hoog”

Maarten Hamberg vertelde ons over de redenen om de master Bio-informatica aan de Universität des Saarlandes in Saarbrücken te studeren en over zijn ervaringen daar.

Waarom heb je ervoor gekozen om in Saarbrücken te gaan studeren?

Ik deed eerst een MBO-opleiding Labtechniek, daarna de HBO-opleiding Bio-informatica en toen dacht ik: ik ben nou toch lekker bezig en als ik er nog twee jaar aan vastplak, kan ik ook mijn master halen. Toen besloot ik naar Duitsland te gaan om daar mijn master te halen. Ik koos daarvoor omdat studeren in Duitsland veel goedkoper is en omdat het Saarland een van de betere opleidingen op dit gebied in Duitsland aanbiedt. Bovendien is mijn vriendin Duits, dus Duitsland ligt dan ook voor de hand, en nu studeren we samen Bio-informatica in Saarbrücken.

Was je Duits voor aanvang van je studie dan ook al goed?

Het was wel redelijk, je went eraan als je een Duitse ‘schoonfamilie’ hebt. Toch heb ik nog een taalcursus op B2-niveau gedaan en nu ik er wat langer ben, merk ik ook dat mijn Duits in korte tijd is verbeterd. De opleiding is overigens Engelstalig, maar buiten de opleiding heb je het Duits toch echt wel nodig.

Is het lastig om woonruimte te vinden in Saarbrücken?

Nee, je kunt een bericht op de site van de universiteit plaatsen dat je op zoek bent naar woonruimte en dan reageert er vaak wel iemand in korte tijd. Ik zocht naar een appartement samen met mijn vriendin en binnen twee weken werd er al op gereageerd. Nu wonen we samen voor 300 euro per maand (exclusief gas, water en licht) in een appartement.

Wat vind je van de studie in Saarbrücken?

De onderwijskwaliteit van de opleiding is heel hoog. Het was wel even aanpoten in het begin. Toen merkte ik dat ik heel erg achterliep op het gebied van wiskunde. In de Duitse bacheloropleiding krijgen ze een veel betere basisopleiding –  ze zijn wat serieuzer bezig met educatie dan in Nederland. Het was achteraf wel handiger geweest om van tevoren mijn wiskunde wat op te frissen. Je hebt wel veel keuzevrijheid binnen je studie in Duitsland. Het enige wat vaststaat is het aantal ECTS dat je per gebied moet halen, maar hoe je dat invult, mag je zelf bepalen.

Hoe verloopt het contact met je studiegenoten?

Prima. Tijdens de studie moet je regelmatig met elkaar samenwerken en als het dan met zo’n groep klikt dan ga je daar ook buiten de studie mee om, dat is wel heel erg leuk.

En wat ga je dan het liefst doen met studiegenoten?

Ik ga graag naar de Tempelier in Saarbrücken. Dat is een Belgisch biercafé, daar is het wel heel gezellig. Voor de rest is het hier vrij rustig in de omgeving. Wat dat betreft lijkt het wel op Groningen. Veel kroegjes in de stad en daarbuiten veel natuur.

Blijf je na je studie in Duitsland?

Ik wil misschien nog promoveren en daarvoor zou ik graag teruggaan naar Groningen. Het is in Saarbrücken allemaal wat formeler en bureaucratischer dan in Nederland, dus dat trekt wat minder. Maar als ik hier een leuke baan of een promotieplek in de buurt kan vinden, blijf ik misschien wel langer.


top