Claartje
Claartje

"Freiburg is een ongelofelijk mooie plek om te wonen!"

Claartje Boerhout studeerde tijdens haar uitwisseling aan de Pädagogische Hochschule in Freiburg.

Hoe was het om in coronatijd naar Freiburg te verhuizen?

Bij aankomst in Freiburg moest ik eerst vijf dagen in quarantaine en daarna een test doen volgens de toen geldende coronamaatregelen. Gelukkig had het International Office een soort overlevingspakket voor de buitenlandse studenten samengesteld, waardoor ik niets heb gemist tijdens de quarantaine. In mijn postvakje lag het contract voor mijn kamer. Dit bevatte ook alle informatie die ik nodig had om mij aan te melden bij de gemeente. Na twee weken in Duitsland begonnen de eerste colleges aan de Pädagogische Hochschule. Alles was gemakkelijk te bereiken met het ov en wanneer ik een lokaal niet kon vinden, waren er altijd mensen die mij konden helpen.

Hoe is het Duitse onderwijs je bevallen?

Ik doe de lerarenopleiding Duits en heb een zomersemester in Duitsland gestudeerd om mijn kennis van de taal en de cultuur te verbeteren. Ik heb gedurende het semester vijf vakken gevolgd. De taalcursussen waren net beneden mijn niveau, maar toch leerzaam. De andere vakken waren in vergelijking met de Nederlandse vakken een stuk breder, maar je hebt er dan ook een heel semester voor in plaats van één periode. Verder vond ik dat het niveau van de vakken in Duitsland best hoog ligt. Ook wordt er van de studenten een actievere houding verwacht. Waar veel mensen in mijn omgeving in Nederland hun huiswerk niet erg secuur maken, deed bijna iedereen in Duitsland dat erg zorgvuldig.

Het grootste verschil dat mij opviel is hoe formeel alles is. Het Siezen bijvoorbeeld. Mijn docenten in Nederland spreek ik veelal bij de voornaam aan, en vaak wordt er ook ‘jij’ gezegd in plaats van ‘u’. In Duitsland worden echt alle docenten met u aangesproken. Ook in de e-mails is iedereen erg formeel.

 

Stereotype afvalscheiding in Duitsland (foto van de Hochschule)

Hoe was het dagelijks leven in Freiburg?

Het wonen in Freiburg is mij goed bevallen. Ik merkte wel meteen dat het hier veel gebruikelijker is dan in Nederland om veel met je WG (studentenhuis) te doen. Bijvoorbeeld om samen te eten, of ergens wat te drinken, maar ook om samen te sporten. In de studentenhuizen waar ik in Nederland heb gewoond, werd er alleen af en toe samen gegeten en wat gedronken, maar dat was het dan ook wel.

Ik wil iedereen ook aanraden om actief aan activiteiten deel te nemen om nieuwe mensen te leren kennen! Er worden veel activiteiten georganiseerd voor studenten en soms ook specifiek voor internationale studenten. In Freiburg organiseert het Studierendewerk Freiburg veel toffe events. Ook het Erasmus Student Network heeft een breed aanbod.

 

Een straat in de binnenstad van Freiburg. In de binnenstad zijn er veel gekleurde huizen met prachtige oude geveltjes. Het is echt de moeite waard om af en toe ook omhoog te kijken.

Freiburg is een ongelofelijk mooie plek om in te wonen. De stad heeft veel leuke kroegjes, leuke verschillende wijken, een prachtig oud centrum en natuur (de stad ligt midden in het Zwarte Woud). Verder heeft Freiburg een ‘huisberg’, de Schauinsland. Deze ligt maar een klein half uurtje vanaf het centraal station. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht op de Vogezen en zelfs op Zwitserland. Ook kan je er erg mooi wandelen. Ik heb een jaarkaart gekocht waarmee je gedurende het semester met het liftje naar boven kan. Een van de grootste voordelen van de Freiburg is dat de stad zo dicht bij Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk ligt. Dagtripjes zijn dan zo gemaakt.

Wat wil je na dit semester gaan doen?

Na dit buitenlandsemester ga ik aan mijn laatste jaar van de lerarenopleiding Duits beginnen en daarbij parttime als docent Duits aan de slag. Ik heb enorm veel geleerd en genoten gedurende dit semester. Ik overweeg het zeker om nog een master in Duitsland te gaan doen en ik kan me ook wel voorstellen dat ik ergens in de toekomst in Duitsland ga werken, want de cultuur, de mensen en de natuur hier bevallen mij goed.


top