Kaitlyn
Kaitlyn

"Mocht je overwegen naar Freiburg te gaan, zeg ik "DOEN"!"

Kaitlyn volgt de lerarenopleiding Duits tweedegraads aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens het zomersemester van 2021 deed ze een uitwisseling aan de Pädagogische Fachhochschule Freiburg. Nu ze weer in Nederland is, wil ze na het einde van haar studie graag terug naar Duitsland om een Master Pedagogiek te gaan volgen.

Hoe is jouw studie in Duitsland bevallen?

De vakken die ik hier heb gevolgd, waren heel interessant. Ze sloten goed aan op mijn  studie, maar  waren toch  totaal anders, omdat ze in Duitsland  andersnaar bepaalde thema’s kijken. Deze uitwisseling van kennis vanuit beide landen vond ik zeer interessant en verrijkend.

 

Hoe heb je wonen in Freiburg ervaren?

Het is een zeer sfeervolle, intieme en gezellige, levendige studentenstad. Dus mocht je overwegennaar Freiburg te gaan, zeg ik “DOEN!”. Als je een vegetarisch of veganistische levensstijl hebt, is Freiburg echt de ideale plek om te studeren. Volgens mij is het de groenste en duurzaamste stad van Duitsland op bijna elk vlak. Freiburg ligt in het Zwarte Woud en is dus omgeven door magische natuurplekken: Titisee, Schauinsland, Schlossberg, Rosskopfturm, Rimfinger See, Opfinger See, Triberger Wasserfälle en de Todtnauer Wasserfälle.

 

Ik heb ook heel veel  steden in omgeving verkend.  Freiburg  grenst aan verschillende Duitse buurlanden. Zo ben ik de grens overgegaan naar Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.

 

Wat neem je mee van je buitenlandverblijf?

Ik ben zelfstandiger  geworden. Doordat ik uit mijn veilige comfortzone in Nederland kwam, maakte ik veranderingen door en kon ik  patronen in mijn huidige levensstijl  doorbreken. Ook vond ik het verrijking voor mezelf, om ook mee te nemen naar Nederland, om mijn weekenden meer in de natuur door te brengen, met wandelingen.

 

Daarnaast leer je een land en een stad heel anders kennen wanneer je er als inwoner bent in plaats van als toerist. Dit heeft mijn kijk op reizen veranderd. Ik reis nu om nieuwe culturen en mensen te leren kennen. Niet om al die perfecte instafoto’s te maken en langs alle hotspots te gaan.

 
Heb je nog tips voor andere studenten die in Duitsland gaan studeren?

Ik zou je  aanraden je direct vol over te geven aan alles en iedereen.  Genieten en er vertrouwen in  hebben dat alles allemaal goedkomt. Maak veel contacten, zodat je mensen hebt om op terug te vallen op mindere dagen. Zo kom je daar ook sneller weer  uit. Bereid je wel enigszins voor. Niet alleen met  documenten die je nodig hebt, en je inpaklijst. Bedenk ook van tevoren wat je zou willen halen uit je buitenlandverblijf. En schrijf een brief aan jezelf voordat je aan je verblijf begint. Dat klinkt misschien  zweverig, maar het is voor mij en anderen  dit jaar een grote bijdrage aan ons buitenlandverblijf geweest. Wij kregen deze opdracht in de introductieweek van de hogeschool om deze vervolgens bij treugkomst in Nederland te openen en te herlezen. Je kan hierin schrijven wat je wil. Wellicht hoe jij je voor de reis voelt en hoe jij je graag erna zou willen voelen, wat je graag zou willen ervaren of gewoon een mooi bericht aan jezelf.


top