Christina Oudakker
Christina Oudakker

"Heidelberg is een prachtige stad om te wonen"

Christina doet de master Unternehmensrestrukturierung aan de Ruprecht-Karls-Universität in Heidelberg. Hiervoor ontving zij in het zomersemester 2020 een DIA-Stipendium.

Hoe is jouw studie en het wonen  in Duitsland bevallen?

Achteraf gezien had ik in deze tijd geen betere studie kunnen kiezen. Je focust op herstructureren van ondernemingen in zwaar weer. Elk onderwerp en elk college was superactueel en had wel een praktijkvoorbeeld. Zo gaf de coronapandemie een extra dimensie aan deze studie. De master laat zich lastig vergelijken met een Nederlandse studie omdat de rechtenopleiding in Duitsland uit een eerste en een tweede Staatsexamen bestaat, anders dan het bachelor- en masterprogramma in Nederland. Daardoor is mijn master hier dus geen onderdeel van een juridische opleiding, maar een verdiepende en beroepsbegeleidende studie.

Heidelberg is een prachtige stad om te wonen, met in de weekenden enorme drukte van dagjesmensen en veel, heel veel toeristen. De lockdown heeft tot één positieve uitkomst geleid: ik kon helemaal in mijn eentje op de Alte Brücke genieten van de schoonheid van een rustige, sprookjesachtige stad!

In hoeverre hebben de coronamaatregelen jouw studie en leven in Duitsland beïnvloed?

Op 12 maart onderbrak de studiecoördinator het college en deelde mee dat de colleges vanaf de 13e niet meer fysiek konden plaatsvinden. Dat zat er natuurlijk al aan te komen, maar was toch wel erg apart. We zijn die dag nog iets langer doorgegaan om zo veel mogelijk stof nog fysiek te bespreken en hebben vanaf toen alleen nog maar online colleges gehad. Dat ging via videoconferentieprogramma’s als Microsoft Teams en Adobe Connect, wat aan het begin soms wat minder soepel verliep. Maar al snel werd iedereen toch zeer ervaren in al die videoconferenties. De communicatie vanuit de studiecoördinatoren ging over de mail gelukkig erg goed. Enkele colleges vielen uit, omdat bijvoorbeeld de docent een curator was die benoemd werd in een hele grote zaak als gevolg van de coronacrisis!

De eenzaamheid als gevolg van de lockdown en andere corona-maatregelen is mij toch wel erg tegengevallen. Oorspronkelijk stond in de planning vaak terug te rijden naar Nederland om familie, vrienden en mijn vriend te bezoeken. Ineens kon dit niet meer, door de strenge reisregels. Andersom konden de geplande bezoeken van hen aan Heidelberg ook niet meer doorgaan. Gelukkig kon ik het erg goed vinden met mijn buurmeisje en hebben we veel gewandeld om niet aan de beeldschermen vast te roesten.

Wat zou je andere studenten aanraden die naar Duitsland willen gaan?

Een tip, die ik zelf in 2017 tijdens mijn Erasmussemester in Heidelberg heb meegekregen en nu zeker wil doorgeven, is om de voorbereidende taalcursus te doen die de maand voorafgaand aan het semester begint. Omdat de Duitse semesters in april of oktober beginnen en die van Nederland in januari of juli eindigen, past dat ook precies. Dit heb ik tijdens mijn Erasmussemester gedaan, waardoor ik veel buitenlandse studenten heb leren kennen voordat het semester begonnen was. Met hen heb je dan een maand de tijd om de stad en de universiteit te ontdekken.

Een tweede tip is om vooral mee te doen met de activiteiten die internationale studentenorganisaties als ESN en AEGEE organiseren voor buitenlandse studenten. Dit gebeurt in vrijwel elke studentenstad. Het is altijd leuk om veel culturen in één stad te zien en daar veel over te leren. Omdat veel studenten van mijn master buiten Heidelberg woonden en werkten, was dat ook voor mij dé manier om mensen te leren kennen. Helaas ging bijna iedereen die ik aan het begin van het zomersemester had leren kennen, wegens het coronavirus terug naar huis.

Blijf je ook in de toekomst in Duitsland?

Mijn masterscriptie-traject loopt nog door tot in het wintersemester 2020/21. Daarna wil ik graag nog hier blijven om een half jaar op een Duits advocatenkantoor te werken. Zo kan ik nog meer ervaring opdoen, voordat ik terugga naar Nederland om daar te beginnen aan de beroepsopleiding. Uiteindelijk wil ik graag bij een advocatenkantoor werken en mij bezighouden met grensoverschrijdende overgangen en herstructureringen van ondernemingen. Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland en allebei de landen hebben soms zulke verschillende regels, dus ik denk dat daar genoeg te adviseren valt.


top