Foto DIA
Foto DIA

''Mijn toekomst ligt in Duitsland''

Durkje Salman studeerde een half jaar aan de Humboldt-Universität in Berlijn tijdens haar bachelor Geschiedenis. Ze heeft besloten langer in Berlijn te blijven zodat ze daar haar scriptie kan schrijven.

Waarin verschilt het studeren in Nederland en Duitsland?

Ik heb gemerkt dat het Duitse onderwijssysteem anders is dan in Nederland. Naar mijn mening is er meer hiërarchie aan de Humboldt-Universität. Doordat er wat meer afstand is tussen docenten en studenten, is het naar mijn idee serieuzer. Dit valt mij vooral op bij mijn medestudenten, die in tegenstelling tot de Nederlandse zesjescultuur echt hun best doen. Hierdoor ligt het niveau van de colleges hoger. Dat maakt de inhoud soms moeilijker, maar ook juist heel interessant

Wat waren je voorbereidingen voor het studeren in Duitsland?

Voordat ik begon met studeren in Berlijn heb ik daar een intensieve taalcursus gevolgd. Deze cursus heeft een maand geduurd en veel oordelen met zich mee gebracht. Zo heb ik mijn Duitse taalkennis enorm verbeterd voordat ik startte met de studie. Ook heb ik naast veel mensen, Berlijn en de universiteit leren kennen. Hierdoor raakte ik snel gewend en kon ik gerust aan mijn semester beginnen.

Hoe bevalt het leven in Berlijn?

Ik vind het leven en wonen in Berlijn fantastisch! Ik heb snel mijn draai kunnen vinden in de stad, mede doordat ik er al vaker was geweest. Nu kan ik overal makkelijk de weg vinden. Ook neem ik overal mijn Rewe-kaart mee naartoe. Dit is een bonuskaart voor de supermarkt Rewe. Deze kaart heb ik aangevraagd toen ik hier net twee weken woonde en elke keer als ik deze kaart laat scannen tijdens de inkopen doen, voel ik me trots. Trots omdat ik erg Duits lijk, maar vooral ook omdat ik mij ingeburgerd voel! Dit is eigenlijk altijd mijn doel geweest.

‘In Berlijn kan je elke dag iets nieuws bezoeken’

Ik merk elke dag weer hoe waar dit is. De afgelopen tijd heb ik al heel erg veel van Berlijn gezien, waaronder veel musea en meren, maar ik heb ook de Teufelsberg beklommen en het voormalig vliegveld bezocht.

Hoe heb je een kamer geregeld in Berlijn?

Ik heb een kamer geregeld via de Humboldt-Universität en dit zou ik iedereen aanraden! Tijdens mijn verblijf heb ik gemerkt hoe moeilijk het is voor sommige studenten om een kamer in Berlijn te vinden. Het enige wat ik hoefde te doen was tijdens mijn inschrijving aangeven dat ik een kamer wilde die door de universiteit werd geregeld. Vervolgens hoefde ik mij alleen in te schrijven bij de gemeente en mijn universitaire zaken te regelen. Dit was een fluitje van een cent!

Tip: Het inschrijven bij de gemeente wordt door velen als lastig ervaren, maak daarom op tijd een afspraak! Dit heb ik gedaan en daardoor ging alles dus eigenlijk zeer gemakkelijk.

Helaas waren de zaken regelen bij de universiteit iets lastiger. Ik vond het soms niet geheel duidelijk hoe ik iets moest regelen, bijvoorbeeld het aanmelden voor een vak. Dat gaat via een complex systeem dat ‘Agnes’ heet. Het is mij uiteindelijk gelukt, maar het heeft wel veel moeite en tijd gekost.

Tip: Houd er rekening mee dat het systeem waar je je mee inschrijft complex kan zijn. Raak hierdoor niet in paniek, maar neem rustig de tijd om alles uit te zoeken. Probeer hier op tijd mee te beginnen, zodat je genoeg tijd hebt.

Daarnaast heb ik gemerkt dat zelfstandigheid erg belangrijk is. Wacht dus niet op de herinnering van de universiteit, maar ga zelf op onderzoek uit. Dit heb ik gedaan. Als je iets echt niet begrijpt, dan is er altijd iemand die je kan helpen.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik ben er ondertussen zeker van dat mijn toekomst in Duitsland ligt en niet in Nederland. Een groot voordeel is ook dat er een grote banenmarkt is voor mensen die zowel Duits als Nederlands spreken. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen, maar stage lopen of werken bij de Nederlandse ambassade in Berlijn spreekt mij in ieder geval heel erg aan. Dat zou ik graag willen doen tijdens of na mijn studie.


top