Foto DIA
Foto DIA

"Hamburg, een stad die ik in mijn hart gesloten heb"

Jan Jongeneel studeerde tijdens het wintersemester 2016-2017 aan de HAW in Hamburg.

 

Hamburg ontdekken

Mijn verblijf in Duitsland vond in Hamburg plaats, een stad die ik in mijn hart gesloten heb. Ik moet eerlijk toegeven dat ik vooraf niet heel erg veel wist over Hamburg behalve wat welbekende feiten: de haven, de Reeperbahn, HSV, St. Pauli, de Elbe enzovoorts. Hamburg heeft echter veel meer te bieden dan alleen dat: wandelingen rond de Alster, de Hamburger Dom, heel veel Kneipen, en alle mogelijke stadsgezichten. Het nette van Jungfernstieg staat bijvoorbeeld in schril contrast tegenover het rauwe van Sternschanze of St. Pauli.

Nieuw aan de Hochschule

Het afgelopen semester heb ik aan de HAW (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) Hamburg mijn minor gevolgd, met ondersteuning van het DIA-Stipendium. Ik studeer Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Utrecht en heb ervoor gekozen om in Hamburg meer te leren over ‘interaction design’ en ‘type design’. In de eerste week was er een introductieweek. Hierin ontmoette ik veel internationale studenten en de zogenaamde buddy’s. Dat zijn studenten van de HAW die internationale studenten helpen met settelen in de stad. Het deelnemen aan zo’n week raad ik iedereen ten zeerste aan. Zo heb ik snel veel leuke mensen ontmoet waarmee ik inmiddels goed bevriend ben. Ook is het een manier om locals te leren kennen. Ze kunnen je de stad laten zien en je bovendien helpen met het regelen van zaken zoals een bankrekening of inschrijving bij de gemeente. Natuurlijk is het bovenal gezellig om samen wat te drinken en zo de stad te ontdekken.

Jan in winters Hamburg
Jan in winters Hamburg

Anders studeren

Het werktempo van de studenten aan de Hogeschool Utrecht ligt hoger dan aan de HAW. Daarentegen was het werk dat later getoond werd wel van een uitmuntende kwaliteit. Het was  kunstzinniger, wat meer als een kunstacademie dan wat ik ken van mijn hogeschool.

Opvallend vond ik dat de aanvangstijden bij de colleges nogal flexibel waren: vaak kwamen mijn docenten 5-15 minuten te laat. Ik had, misschien cliché, verwacht dat de Duitse docenten en studenten wat punctueler zouden zijn.

De taal leren

De colleges kon ik goed volgen; de docenten spraken Engels maar ook wanneer ze Duits spraken was dat voor mij geen probleem. Omdat de HAW geen taalcursus aanbiedt, heb ik aan de Hamburger Volkshochschule een cursus gevolgd. Als student krijg je hier een korting van 50 procent. Mijn Duits is tijdens mijn verblijf dan ook behoorlijk vooruit gegaan.

Tips voor wonen in Hamburg

Over het algemeen heb ik Duitsland goedkoper dan Nederland ervaren. Huurprijzen voor studenten in Hamburg zijn wel hoger dan in Nederland. Gelukkig kon ik met hulp van de international offices van de HU en de HAW een kamer via Studierendenwerk regelen: de kamer was goedkoop en de locatie top! Ik heb hier prettig gewoond met drie Duitsers, een Oostenrijkse en een Armeniër.

De communicatie was soms wat stroef omdat zij het eng vonden om Engels te spreken, hoewel ze dat prima konden. Dit heeft mij uiteindelijk wel geholpen mijn Duits nog extra te verbeteren.

En dan nog een tip: als alternatief op Studierendenwerk raad ik de facebook groep ‘Nederlanders in Hamburg’ aan. Hierop worden vaak kamers of appartementen aangeboden en zo kun je met andere Nederlanders in de stad in contact komen.

Café
Café

Foto: © Birgit Kulbe via Flickr

Door Duitsland reizen tijdens mijn verblijf

Als student aan de HAW krijg je een semester-ticket. Dit is een studentenkaart die ook fungeert als OV kaart. Hiermee kun je zowel doordeweeks als in het weekend door heel Hamburg vrij reizen.

Ook ben ik tijdens mijn verblijf in Hamburg meerdere malen naar Berlijn gereisd. Mijn vriendin volgde in dezelfde periode een minor in Berlijn. Dit maakte het voor mij natuurlijk een stuk makkelijker om heen en weer te reizen. Ik heb goed het verschil tussen de twee steden kunnen zien: Hamburg is een stuk minder toeristisch. Ook is Hamburg een stuk ‘netter’ dan Berlijn. Toch zie je het  rauwe van Berlijn dan wel weer terug in Sternschanze of St. Pauli.

Ook ben ik naar Lübeck, Bremen, Schwerin en een weekendje naar Neurenberg geweest (we overnachtten in Fürth). Met bijvoorbeeld Flixbus, of DB ben je al snel op heel veel locaties in Duitsland.

Praktische tips

  • Aan het begin moest ik er ontzettend aan wennen dat ik op heel veel plekken helemaal niet- of niet met een buitenlandse bankpas kon pinnen. Ik heb daarom ook een Duitse bankrekening bij Sparkasse geopend (van deze bank vind je in Hamburg de meeste pinautomaten). Wanneer je namelijk bij een vreemde bank pint, kost je dat geld. Daarom raad ik ook zeker aan altijd contant geld bij je hebben!
  • Ik vond het erg prettig om te lunchen in de mensa (het studentenrestaurant) van de HAW. Voor een schappelijk bedrag tussen €2,50 tot maximaal €5 kun je ‘s middags een warme maaltijd eten. Ook zijn de vele bakkerijen erg fijn; voor niet al te veel geld kan je bijna overal heerlijke broodjes kopen.
  • Ik raad aan te kijken naar de tickets die de Lidl zo nu en dan verkoopt: twee ritjes met de trein door heel Duitsland voor €50

Toekomst in Duitsland

Ik hoop in de toekomst nog vaak terug te keren naar Duitsland. Ik wil zeker weer naar Hamburg, maar ik ook naar andere steden en streken. Er zijn nog ontzettend veel plekken die ik graag nog zou willen ontdekken. Een baan in Duitsland zou ik heel interessant vinden, maar in dat geval zou ik mijn Duits nog meer moeten verbeteren. Dit is overigens iets wat ik met plezier zou doen en ik ook zeker van plan ben. Ook denk ik dat er in mijn vakgebied genoeg werk te vinden is in Duitsland. Steden als Hamburg en Berlijn zitten vol met start-ups die ‘user experience designers’ kunnen gebruiken.


top