Foto DIA
Foto DIA

"In Duitsland wonen was een fijne ervaring"

Michiel Smit studeerde in 2019 een semester aan de Duale Hochschule Baden-Württemberg in Stuttgart.

Hoe heb je wonen in Stuttgart ervaren?

In Duitsland wonen was een fijne ervaring. Ik woonde in de wijk Stöckach en had alles in de buurt. Het dagelijkse leven is erg vergelijkbaar met Nederland, zoals dezelfde school- en werktijden.

Vanuit de universiteit werd ik in contact gebracht met Studierendenwerk Stuttgart. Deze organisatie heeft voor mij een kamer geregeld. Ook werd ik gekoppeld aan een universiteits-buddy, die mij kon helpen als ik vragen had.

Wat deed je in je vrije tijd?

Vanaf mijn voordeur was ik binnen vijf minuten in park Schlossgarten, waar ik vaak in de zon met vrienden te vinden was. Daarnaast zijn in Zuid-Duitsland veel plekken om naar toe te reizen, zoals de stad Freiburg. Met de trein ben je binnen anderhalf uur in leuke steden zoals München en Heidelberg. Maar in de Stuttgart zelf is ook veel te bezoeken: het Mercedes Museum of voetbalclub VfL Stuttgart.

Wat viel je op aan het studeren in Duitsland?

Over het algemeen was het allemaal iets makkelijker dan ik had verwacht. Het niveau verschilde per onderwerp. Voor bepaalde vakken heb ik echt moeite moeten doen, terwijl andere vakken naar mijn idee hartstikke eenvoudig waren, dus dat zorgde voor een goede balans.

Wat mij opviel aan mijn docenten was dat de meeste niet de ‘typische strenge, punctuele Duitser’ waren. Ook spraken de meeste leraren prima Engels, soms ietwat onzeker, maar ik was allang blij dat er Engels gesproken werd, aangezien de meeste Duitsers daar toch echt moeite mee hebben.

Heb je nog tips voor tijdens het studeren in Duitsland?

Gebruik geen telefoon of laptop in de les: in Duitsland wordt dat meer als respectloos gezien. Ook raad ik je aan om alles op tijd te doen. Duitsers zijn erg serieus over deadlines!

En als de universiteit of hogeschool een cursus Duits aanbiedt, is het goed om die te volgen. Voor bepaalde dingen heb je écht Duits nodig, zoals in de supermarkt of bij de huisbaas.

Heb je nog meer tips?

Neem een VVS Studenten-semester ticket: voor 220 euro kun je als student zes maanden lang met alle S-Bahn en U-Bahn reizen. En geloof mij: je gaat er elke dag gebruik van maken. 


top