Foto: Ouafa Dahri
Foto: Ouafa Dahri

"Het onderzoek in Duitsland beviel mij ontzettend goed!"

Ouafa Dahri deed onderzoek aan de universiteit van Würzburg.  

Hoe is jouw onderzoek in Duitsland bevallen?

Het onderzoek in Duitsland beviel me ontzettend goed! Het niveau was hoog en uitdagend, maar ik ben goed begeleid en ik heb veel nieuwe dingen geleerd.

Is er iets opgevallen aan je Duitse collega’s?

Ja, ik merkte dat meerdere collega’s zich niet helemaal op hun gemak voelden als ze Engels moesten praten, daarom werd er voornamelijk Duits gesproken. Dit was wel een verschil met mijn vorige onderzoek in Utrecht, dat was meer internationaal gericht. Verder waren mijn Duitse collega’s erg aardig en behulpzaam!

Hoe beviel het wonen in Duitsland?

Dat beviel me heel goed! Het vinden van een goedkope kamer was lastig, maar ik heb uiteindelijk een leuke studio in een studentencomplex gevonden. Hier woonde ik alleen, maar heb ik wel vaak samen met medebewoners gegeten, dat was erg gezellig!  De weg in de binnenstad was goed te vinden. Ik ging vaak al vroeg op pad, mijn dagen begonnen tussen 8:15 en 8:30 en eindigde rond 17:00/17:30. Verder sportte ik en heb ik veel met mijn Duitse vrienden afgesproken. Zo heb ik meerdere steden in Duitsland bezocht, ben ik bij heel wat cafeetjes langs geweest en heb ik liters thee gedronken met vrienden op mijn kamer, onder het genot van wat nootjes en een goed verhaal. Daarnaast heb ik aan het programma ‘FacetoFace’ meegedaan, waarbij ik iemand Nederlands leerde en zij mij Duits.

Heb je nog tips?

Het is handig voor vertrek je verzekering op de hoogte te stellen van je verhuizing. Ook is het goed om je op tijd in te schrijven in de Duitse gemeente.

Wat je misschien nog niet weet, is dat wanneer je je inschrijft bij de gemeente, je automatisch een brief krijgt voor een financiële bijdrage voor radio en televisie. Iedereen die in Duitsland woont is verplicht daaraan bij te dragen.

Ook zou ik iedereen adviseren om voor aankomst Duits te leren, want ik heb gemerkt dat er vooral Duits wordt gesproken. Ook op plekken die als internationaal worden gezien.

Heb je nog toekomstplannen?

Ja, ik zou na mijn PhD een postdoc aan een Duitse onderzoeksinstelling kunnen doen.


top