Foto DIA
Foto DIA

"Ik vond het heerlijk om in Leipzig te wonen!"

Interview met Sasha van den Bergh die in het zomersemester van 2016 een semester aan de universiteit Leipzig studeerde.

Een gevel in Leipzig (Foto: Sasha van den Bergh)
Een gevel in Leipzig (Foto: Sasha van den Bergh)

Waarom heb je ervoor gekozen om een semester in Leipzig te gaan studeren?

Vanuit mijn lerarenopleiding Duits moeten alle studenten een semester in Duitsland studeren. Fontys gaf ons de keuze uit een aantal universiteiten in Duitsland. Veel lagen net over de grens met Nederland. Gelukkig stond ook de Universität Leipzig in het keuzelijstje want ik wilde graag een semester studeren in een Duitse stad die juist niet zo dicht bij de Nederlandse grens ligt. Dan is de verleiding om terug naar Nederland te gaan een stuk kleiner en zo kan je ook sneller iets opbouwen dan wanneer je vaak naar huis gaat. Daarnaast vond ik Leipzig een erg mooie en interessante stad die ik verder wilde ontdekken.

Hoe heb je een woning in Leipzig gevonden?

Via HC24.de, een bedrijf dat gratis kamers, appartementen en huizen zoekt voor mensen en bedrijven die voor een langere tijd in Duitsland verblijven voor studie of werk.

Street art in Leipzig (Foto: Sasha van den Bergh)
Street art in Leipzig (Foto: Sasha van den Bergh)

Wat vond je ervan om als HBO-student aan een Duitse universiteit te studeren? 

Dat vond ik best wel spannend. Je bent gewend om met je eigen klas colleges te volgen en onze opleiding is niet heel groot waardoor je alle docenten ook goed kent. In het begin vond ik het in Leipzig best pittig om de colleges te volgen omdat er veel wetenschappelijke taal werd gebruikt waar ik lang niet altijd bekend mee was. Ook zat je in ieder college met een totaal andere groep studenten. Dat maakte het wel moeilijk om mensen te leren kennen. Het grootste verschil vond ik dat je je moest inschrijven voor de colleges. Op Fontys hoeven wij dat niet te doen en in Leipzig was het soms ook echt geluk hebben dat er nog een plaatsje vrij was in een college. Daarnaast vond ik het in het begin lastig om de colleges in het Duits te volgen. Op mijn opleiding in Nederland wordt lang niet elk college Duits gesproken en worden er hele andere woorden gebruikt dan in Leipzig. Gelukkig wen je daar snel aan en kon ik na een paar weken alles alsnog goed volgen.

Hoe is het om in Leipzig te leven?

Ik vond het heerlijk om in Leipzig te wonen! De mensen zijn heel aardig en spreken je ook makkelijk aan op straat. Daarnaast is er ook genoeg te doen en te zien, iets wat de stad heel levendig maakt. Naast de vele historische gebouwen, die zeker het bezichtigen waard zijn, worden er ook veel feesten in het centrum georganiseerd. Verder vind ik het heel leuk om naar de opera te gaan. Er worden veel verschillende stukken opgevoerd waardoor er iedere maand wel iets leuks op het programma staat. Wat ik ook heel fijn vind is dat Leipzig ontzettend veel binnen- en buitenzwembaden heeft. Zodra het warmer wordt, kun je daar heerlijk zwemmen en van de zon genieten.

Wat zijn de opvallendste verschillen tussen Duitsland en Nederland?

Dat je in Nederland overal kunt pinnen. Het maakt dan niet uit of het om een klein of groot bedrag gaat. In Duitsland kun je bij ontzettend veel winkels, restaurants en andere plekken niet pinnen of pas vanaf een bepaald bedrag. Daar moest ik in het begin echt aan wennen! Daarnaast heb ik de indruk dat de mensen in Duitsland iedereen accepteren zoals hij of zij is. Alle culturen leven met elkaar samen en veel mensen vinden, dat heb ik in Leipzig in ieder geval gezien, dat alle vluchtelingen opgenomen moeten worden. Ik vind dit mooi om te zien omdat je in Nederland ontzettend veel verhalen hoort van mensen die tegen de opname van vluchtelingen zijn. Het kan gelukkig dus ook anders.

Heb je tips voor andere HBO-studenten die graag in Leipzig willen studeren?

Het studeren in Leipzig is erg leuk maar in het begin moet je ontzettend veel papierwerk doen wat soms erg omslachtig is. Zorg dat je alles wat je kan printen, geprint meeneemt, regel op tijd je zorgverzekering en zorg dat je iets eerder in Leipzig bent om je inschrijving bij de gemeente te regelen. Als je slim bent maak je online een afspraak, anders kun je daar best 1 of 2 uur moeten wachten. Daarnaast kan ik het ook echt aanraden om je in te schrijven bij een sportclub of iets dergelijks. Dan leer je ook meer de mensen uit Leipzig kennen in plaats van alleen de studenten uit de colleges.  


top