Foto DIA
Foto DIA

"Aken, mijn tweede thuis!"

Yana Houben studeert Technik-Kommunikation aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken.

Waarom koos je voor een studie aan de RWTH Aachen?

Aan het einde van mijn middelbare schoolperiode dacht ik helemaal niet aan mijn vervolgopleiding. Gelukkig waren er docenten die genoeg informatie verzamelden en voorlichtingen verzorgden. De goede tip was om de Beratungstage in Aken te bezoeken. Dit is een informatiedag voor scholieren en (aankomende) studenten. Toen ik deze informatiedag bezocht, viel me meteen de aangename sfeer op de universiteit op.

Niet alleen vanwege de goede sfeer heb ik gekozen voor de RWTH Aachen. Ik wilde namelijk liever niet op kamers en vanuit mijn ouderlijk huis is Aken maar een kwartiertje met de auto. Dus ook dat was een reden voor mij om naar de RWTH te gaan.

Ook studenten hebben me geholpen in de zoektocht naar een studie. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Studeren in Aken (SiA). Dat is een groep Nederlandse studenten in Aken die hun best doet om nieuwkomers te ondersteunen bij het eerste contact met de universiteit. Zo heeft SiA ook mij weten te overtuigen om naar Aken te gaan. Via hen ben ik lid geworden van Alcuinus, de Nederlandse studentenvereniging in Aken. Maandelijks worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Het is erg fijn om af en toe iets met iemand te delen in je eigen taal, van je eigen cultuur en je eigen vereniging.

Hoe is het om als Nederlander een hele bachelor in Duitsland te volgen? 

Voor mij was de taal totaal geen barrière. Binnen een paar weken was ik er aan gewend. Ik kon in ieder geval de meeste dingen volgen en me verstaanbaar maken bij medestudenten. Ik heb ervaren dat Duitsers enorm veel respect hebben voor buitenlanders. Ze waarderen het dat wij wel hun taal spreken, terwijl zij geen woord Nederlands kunnen. Iedereen is bereid om je iets een tweede, derde of misschien wel achtste keer uit te leggen. Dit geeft natuurlijk een vertrouwd en motiverend gevoel, zeker als je het Duitse onderwijs systeem niet gewend bent. Opeens had ik tentamens terwijl heel Nederland vakantie had. In Nederland kennen we een schooljaar van september tot juli, terwijl Duitsland met twee semesters, een Vorlesungszeit en een Klausurphase, werkt. Ik moet eerlijk toegeven dat dat wel even wennen was, zeker omdat ik voor het eerst niet meer mee kon op vakantie. Maar nadat ik mijn eerste Klausur gehaald had, wist ik niet meer beter.

Hoe zit het met de kosten?

Studeren in Duitsland is financieel gezien erg voordelig. Als student betaal je slechts €250 per semester. Doordat de meeste informatie online terug te vinden is, heb je nauwelijks kosten aan boeken. Daarnaast krijg je een semesterticket, waarmee je in heel Nordrhein-Westfalen gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer. Alsof dat nog niet genoeg financiële voordelen zijn, geeft DUO je een reiskostenvergoeding van €90 per maand. Zelf woon ik niet op kamers, maar via andere Nederlandse studenten weet ik dat het huren van een kamer of appartement in Aken erg voordelig is ten opzichte van Nederland.

Zou je iets meer over je studie Technik-Kommunikation kunnen vertellen?

Ik studeer momenteel in mijn vierde semester Technik-Kommunikation. Dit is een vrij nieuwe studie waarin informatica gecombineerd wordt met communicatiewetenschappen. Wij houden ons bezig met de vraag hoe technische apparaten het beste kunnen communiceren met mensen, maar ook hoe mensen steeds beter de technische apparaten begrijpen. Mijn studie is zeer afwisselend, toekomstgericht en dus zeker niet saai.

Wat is de RWTH Aachen voor universiteit?

De Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule behoort tot de grootste technische universiteiten in Duitsland en Europa. “Zukunft beginnt bei uns” is het motto waarmee de RWTH Aachen hun studenten opleidt tot sterke persoonlijkheden en specialisten. Mede dankzij het feit dat de RWTH zo hoog aangeschreven staat, hoeven hun toekomstige afgestudeerden zich geen zorgen te maken over een baan. Al tijdens je studie kom je in contact met verschillende bedrijven. Zoals de naam Technische Hochschule voorspelt, zijn het voornamelijk technische vakgebieden waarin les gegeven wordt, maar er worden ook docenten, psychologen en bedrijfskundigen opgeleid.

Door mijn vernieuwende studie, de gezelligheid met vrienden en de combinatie tussen hard werken en af en toe relaxen tijdens de Feiertagen, houd ik het heel goed vol.

Bis bald in Aachen!

 

Foto credit: K.A.V. Alcuinis


top