13 mei 2016
13 mei 2016

Interviewreeks: volg HBO'ers Nick en Arno in Duitsland

Deel 2 - De tussenstand

13 mei 2016
 
In deze interviewreeks volgen we Arno Vervloed en Nick Verbraeken die beiden een half jaar in Brühl bij Keulen studeren met het DIA-Stipendium. In het tweede deel van de reeks praten we met hen over het eerste deel van hun verblijf in Duitsland.

Lees hier deel 1 van de interviewreeks over de voorbereiding van Nick en Arno.

Lees hier deel 3 van de interviewreeks waarin Nick en Arno terugblikken op hun tijd in Duitsland.

 


 

Jullie zitten ondertussen al een tijdje in Duitsland. De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe bevalt het?

Nick: De tijd vliegt voorbij, we zitten hier nu ongeveer drie maanden en we hebben nog maar een maand te gaan. Het is erg leuk, vooral het leven in de stad, de internationale gemeenschap en de vele activiteiten die we ondernemen, maken deze periode voor mij geweldig.

Arno: Het stadsleven bevalt mij ook heel erg. Alles is dichtbij en er is veel te doen, ik hoef me dus nooit te vervelen. Daarnaast is de Europäische Fachhochschule in Brühl een fijne school, de lessen zijn goed en er heerst een informele sfeer.

Nick: Ondertussen hebben we ook een flinke vriendenkring opgebouwd. Het zal dus wel een domper zijn als we weer terug naar Nederland gaan.

Arno: Ik vind het ook jammer dat het eind mei alweer is afgelopen. Wat mij wel tegenviel was dat we niet veel Duits spreken, vooral omdat onze minor in het Engels is. Dan leer je de taal veel minder snel en heb je weinig contact met Duitse studenten.

Wat hebben jullie de eerste weken gedaan?

Nick: De eerste week dat we hier waren was het carnaval. Dat was heel erg gaaf om mee te maken. Het was heel bijzonder om te zien hoe de hele stad op zijn kop stond: alles was ontregeld. Wij moesten nog een aantal dingen regelen in het centrum vanwege ons huis maar dit was gewoon onmogelijk.

Arno: Ja, het carnaval was boven onze verwachting. Het was een gigantisch evenement waarbij iedereen op straat was. Iedereen van jong tot oud was verkleed en de hele stad is gewoon een week lang  gek aan het doen. Alle winkels waren ook dicht op deze dagen. Dat was voor ons, omdat we net aankwamen, onhandig. Maar het was een goede manier om meteen ondergedompeld te worden in het Keulse nachtleven. De dag na carnaval loopt iedereen weer rond alsof het een dag als alle andere is, dan gaat de knop weer om. Het was ontzettend leuk om mee te maken.

Nick: In de weken daarop hebben we veel internationale mensen leren kennen. Onze hogeschool organiseerde veel uitstapjes waardoor we gemakkelijk in contact kwamen met de andere internationale studenten.

Arno en Nick tijdens het Carnaval in Keulen. De manier om te integreren!
Arno en Nick tijdens het Carnaval in Keulen. De manier om te integreren!

Moesten jullie ter plekke nog veel praktische dingen regelen? 

Nick: Een van de eerste dingen die ik heb gedaan, is een fiets kopen zodat ik snel de stad leerde kennen. Vooraf hadden we gelukkig alles al geregeld wat betreft huur en gas, water en licht. We waren helaas vergeten te vragen of er al een internetabonnement was. Dit bleek niet het geval en hebben we zes weken zonder internet gezeten.

Arno: Helaas was dat niet makkelijk om te regelen, zo moesten we een Duitse bankrekening afsluiten.

Nick: Ook moesten we ons inschrijven bij de gemeente omdat we langer dan drie maanden in Keulen wonen.

Wat doen jullie op de hogeschool?

Nick: Voor onze minor in Brühl volgen we momenteel het vak Technological project management. In de voorgaande weken hadden we vakken als: Presentatietechnieken, Duitse taalvaardigheid en Innovation Management.

Arno: De Duitse taalvaardigheidslessen waren heel erg handig. Ik ben daardoor, vooral op het gebied van spreken, heel erg vooruit gegaan. Bij Innovation Management draait het om hoe bedrijven zich moeten gedragen in de huidige markt en waarom constant innoveren nou eigenlijk zo belangrijk is. En bij Presentatietechnieken kreeg je tips hoe je de ‘beste’ presentatie neer kan zetten, zoals door meer gebruik te maken van non-verbale communicatie.

Nick: Ik had verwacht dat de opleiding hier een stuk lastiger zou zijn dan in Nederland. Dit is niet zo, maar dat is eigenlijk wel fijn. Nu hou ik tijd over voor leuke dingen.

 

Zijn er verschillen tussen het Nederlandse en Duitse studentenleven?

Arno: Ik was in Nederland niet bewust met het studentenleven bezig, ook omdat ik niet in Den Haag woonde waar de hogeschool zit. Omdat ik hier in een grote stad woon, waar ook een druk studentenleven is, is eigenlijk de gehele ervaring heel anders voor mij.

Nick: Hier krijgen we maar één vak, een paar weken lang. In Nederland hebben we meerdere vakken die door elkaar heen lopen. Verder vallen de verschillen wel mee vind ik.

Wat had je niet verwacht om te zien in Keulen? 

Nick: Wat mij vooral verbaasde toen ik hier aankwam was dat veel mensen gewoon met een halve liter bier op straat lopen. Dit zie je in Nederland niet zo snel, maar hier is het de normaalste zaak ter wereld!

Arno: Ik ben verrast door de armoede die op straat te zien is. Er zijn hier in verhouding veel meer zwervers te zien op straat. Dit komt doordat er geen sociale opvang is voor deze mensen. Nederland zorgt op dit gebied beter voor zijn burgers.

 

Heb je tot nu toe veel gehad aan het DIA-Stipendium?

Arno: Ja, het DIA-Stipendium zorgt ervoor dat ik net even wat meer kan ondernemen. Zo hebben wij een tripje naar Berlijn kunnen maken en zijn wij van plan om nog naar Frankfurt en Hamburg te reizen.

Nick: Zeker, de beurs helpt mij om rond te komen elke maand en om dingen te kunnen ondernemen. En in mijn voorbereiding was het fijn om alle verhalen en tips van anderen te kunnen lezen op de website.


 

Benieuwd hoe het Arno en Nick vergaat in Duitsland? Lees hier deel 3 van de reeks waarin ze terugblikken op hun tijd in Duitsland.

Meer weten over ervaringen van Nederlandse WO'ers? Hier lees je over Steef, Richt, Merel, Paulien en Danny die een semester studeren aan een Duitse universiteit of onderzoek doen in Duitsland.


top