12 augustus 2016
12 augustus 2016

Interviewreeks: volg HBO'ers Nick en Arno in Duitsland

Deel 3 - De terugblik

12 augustus 2016
 
In deze interviewreeks volgen we Arno Vervloed en Nick Verbraeken die beiden een half jaar in Brühl bij Keulen studeren met het DIA-Stipendium. In het derde deel van de reeks praten we met hen over de terugkomst uit Duitsland en blikken we terug op hun verblijf in Brühl.

Lees hier deel 1 en deel 2 van de interviewreeks met Nick en Arno.

 

Nick en Arno met hun klas in Brühl bij Schloss Augustusburg.
Nick en Arno met hun klas in Brühl bij Schloss Augustusburg.

Jullie zijn nu al een tijdje terug uit Duitsland. Hoe is het om weer in Nederland te zijn?

Arno: Het is aan de ene kant fijn om weer in Nederland te zijn, je bent weer in je bekende omgeving met je familie en vrienden om je heen. Aan de andere kant is het ook ontzettend jammer om Keulen achter je te laten. Na zo’n periode voel je je thuis in de stad en is het vreemd om het weer achter je te laten.

Nick: Ook ik vond het fijn om al mijn vrienden en familie weer te zien. Wel was het aan het begin enorm wennen om weer rekening te houden met mijn ouders en broer. Waar ik voorheen alles zelf kon plannen en inrichten moest ik mij nu ineens houden aan de regels die in het ouderlijk huis gelden. Toen ik eenmaal thuis was had ik gelijk de taak om zo snel mogelijk een uitdagende stage en bijbaan te vinden. Dat was een goede afleiding en beide waren snel gevonden. Maar toch mis ik die mooie tijd in Keulen.

Hoe kijken jullie terug op het verblijf in Brühl?

Arno: Het was echt een groot avontuur! Ik kan dan ook terugkijken op een hele leuke tijd in Duitsland. De studie was erg interessant en ik ben als persoon in deze tijd enorm gegroeid. Daarnaast hebben we veel leuke dingen gedaan, waarvan de trip naar Berlijn een hoogtepunt was.

Nick: Het was een enorm leerzame en vooral een leuke ervaring! Iets wat ik nooit had willen missen en ik denk dat ik door mijn verblijf in Duitsland ook een stuk volwassener ben geworden. Een minor of stage in Duitsland is iets wat ik iedereen kan aanraden. Ik denk er nog vaak aan terug en ik hoop dat ik nog eens zo’n ervaring in het buitenland mag meemaken.

 

Wat zijn de belangrijkste dingen die je geleerd hebt?

Nick: Ik vond het erg belangrijk om de Duitse taal te leren. Ook de kennis die je krijgt van de verschillende culturen door de internationale setting waarmee wij bij de Europäische Fachhochschule (EUFH) te maken hadden, vind ik erg belangrijk. In Duitsland heb ik geleerd dat je vooral een ondernemende instelling moet hebben om veel dingen mee te maken en een open houding moet hebben om veel mensen te ontmoeten. Daarbij moet je zelf vaak de eerste stap zetten.

Arno: Ik ben gegroeid op persoonlijk vlak. Er komen veel verantwoordelijkheden om de hoek kijken als je op jezelf woont in het buitenland. En ook ik heb tijdens mijn studie in Brühl geleerd om met verschillende culturen om te gaan. Hier hoop ik later profijt van te hebben.

De vorige keer vertelden jullie dat je door het DIA-Stipendium extra dingen kunt ondernemen. Wat hebben jullie nog meer gedaan?

Arno: We hebben nog heel veel steden in de omgeving bezocht. Zo zijn we in Frankfurt en Münster geweest. Daarnaast hebben we genoten van onze laatste weken in Keulen door veel te ondernemen met de mensen die we daar hebben leren kennen.

Nick: Ook hebben we nog een bezoek gebracht aan Dortmund, Berlijn en Mönchengladbach en zijn we naar musea en een pretpark geweest. Door het DIA-Stipendium kun je veel meer dingen ondernemen en zie je dus een stuk meer van Duitsland.

Nick en Arno tijdens hun bezoek in Berlijn met het symbool van de stad: de Berlijnse beer.
Nick en Arno tijdens hun bezoek in Berlijn met het symbool van de stad: de Berlijnse beer.

Is er iets wat je mist uit Duitsland?

Arno: Wat ik mis zijn de faciliteiten van de stad. Het was erg fijn om vlakbij het stadscentrum te wonen. Daarnaast ontmoet je tijdens een studie in het buitenland snel nieuwe mensen uit heel de wereld, wat ontzettend leuk is. Dit gebeurt in je bekende omgeving minder snel.

Nick: Het bruisende leven van de stad, de sociale interactie met iedereen uit de klas, het zelfstandig wonen, je eigen leven daar opbouwen en alles wat daarbij komt kijken en het uitgaansleven van Keulen zijn allemaal dingen die ik mis.

In het eerste interview vertelden jullie dat je best veel moest regelen voor het verblijf in Duitsland. Hoe was dit bij vertrek?

Nick: Alles was eigenlijk zo geregeld. De huisbaas kwam langs voor de borg en een laatste controle van het huis. Omdat we een volledig gemeubileerd huis huurden hoefden we niets mee terug te  nemen. Met de EUFH moesten we papierwerk afhandelen en we moesten al onze abonnementen opzeggen.

Heb je nog praktische tips voor Nederlandse studenten die naar Duitsland willen?

Nick: Je moet je goed verdiepen in dingen die je moet regelen voor je verblijf in Duitsland. Wij hadden dit niet voldoende gedaan en kwamen er bij aankomst achter dat er geen internet inbegrepen zat bij de huur. Hierdoor zaten we de eerste 1,5 maand zonder internet. Maak vooraf voor jezelf een soort checklist met dingen die je allemaal nodig denkt te hebben zoals bijvoorbeeld een telefoonabonnement en internet. Vraag ook na of GWL in de huurprijs is inbegrepen. 

Ben je van plan om in de toekomst nog terug te gaan naar Duitsland voor bijvoorbeeld werk?

Nick: Ik houd alle opties open. Het is zeker mogelijk dat ik in de toekomst nog een keer naar Duitsland vertrek.

Arno: Ik ben zeker van plan om nog iets met Duitsland te gaan doen tijdens mijn verdere carrière! Zo ga ik bij mijn volgende stage onderzoek doen naar de Duitse markt. Hier komt mijn kennis van de Duitse taal en cultuur natuurlijk goed van pas. 

 


 

Meer weten over ervaringen van Nederlandse WO'ers? Hier lees je over Steef, Richt, Merel, Paulien en Danny die een semester studeren aan een Duitse universiteit of onderzoek doen in Duitsland.


top