Flavie Rometsch
Flavie Rometsch

"Ik ontwikkelde een tool voor missies naar de Maan"

Flavie deed ter afsluiting van haar Master Ruimtevaarttechniek en BioRobotica aan de TU Delft in het zomersemester 2020 onderzoek aan het Europäische Astronautenzentrum in Keulen. 

Hoe is jouw onderzoek in Duitsland bevallen?

Het onderzoeksproject voor mijn masterscriptie bij het Europäische Astronautenzentrum in Keulen was een geweldige leerervaring, inspirerend en verrijkend. Ik kreeg de kans om veel te leren en vaardigheden te ontwikkelen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling van augmented reality (AR), internet of things (IoT) en geologische veldtraining van astronauten. Ik heb zelf een AR-IoT-tool ontwikkeld, bedoeld om astronauten te helpen tijdens toekomstige missies naar de Maan. Door de coronamaatregelen kon ik helaas geen human subject testing met astronauten uitvoeren in Keulen, zoals in eerste instantie gepland was, maar ik kon de tool evalueren door middel van vragenlijsten en interviews met astronauten en experts op het gebied van geologische veldactiviteiten. Het resulteerde erin dat de tool die ik heb ontwikkeld bruikbaar is en een groot potentieel heeft.

Hoe kreeg je te maken met de coronamaatregelen tijdens jouw onderzoek?

Ik had natuurlijk graag elke dag naar het Astronautencentrum willen gaan in plaats van de helft van mijn verblijf thuis te werken, maar thuiswerken was ook behoorlijk productief en de communicatie met het team via Skype, Zoom en Slack verliep heel goed. Ik heb een geweldige tijd gehad met mijn huisgenoten tijdens de quarantaine, ik kreeg de kans om meer tijd met hen door te brengen dan wanneer ik van 8 tot 19 uur naar mijn werk had moeten gaan.

Wat heb je naast je studie nog meer ondernomen in Keulen?

Mijn tijd in Keulen was erg leuk, ik heb genoten van mijn tijd daar met mijn huisgenoten en mijn collega's. Er is veel te doen in Keulen: vóór covid-19 ging ik samen met mijn vrienden naar leuke bars, restaurants, karaokebars en clubs, naar de bioscoop en naar poetry-slams. We hebben ook vaak gezellig samen bij mij thuis gegeten en houseparty's gehad.

De leukste ervaring die ik hier in Keulen heb gehad, was tijdens carnaval. Dit is namelijk het belangrijkste en sowieso leukste feest van het jaar in Keulen. Iedereen is dan op straat om te feesten, net als in Brabant. Ik heb het eerst in het astronautencentrum gevierd, waar echt iedereen verkleed was, inclusief de astronauten, en dat was erg leuk. Daarna zijn we met de andere stagiaires naar de stad gegaan om verder te feesten. Dit was absoluut het hoogtepunt van mijn verblijf.

Toen de coronamaatregelen ingingen bleef ik thuis en waren de enige mensen die ik zag mijn huisgenoten. Pas in juni ging ik weer met mijn vrienden naar parken en soms ging ik met mijn vrienden ook lunchen of een biertje drinken.

Wat zou je andere onderzoekers die naar Duitsland willen gaan, aanraden?

Ik raad het absoluut aan om onderzoek te doen in het Europäische Astronautenzentrum. Ik was deel van het Spaceship EAC team, dat is een thinktank voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige missies naar de maand. Mijn tijd in dit team was een zeer verrijkende ervaring. Ik heb daar geweldige mensen ontmoet en naast het werken aan mijn onderzoeksproject kreeg ik de kans om deel uit te maken van verschillende opwindende en inspirerende projecten over innovatieve technologieontwikkeling voor toekomstige missies naar de Maan.


top