Foto DIA
Foto DIA

"Münster is een echte studentenstad"

Interview met Björn Breij die het studiejaar 2015/2016 in Münster studeert.

 

Waarom ben je naar Münster gegaan?

Ik doe een joint degree-programma tussen Nijmegen en Münster: Nederland-Duitsland-Studies. Bij dit programma kon ik de stad dus niet zelf uitkiezen. De studie heb ik wel erop uitgezocht dat er een jaar in Duitsland bij zou zitten; Münster is een oude stad met een rijke historie en een echte studentenstad. Ik realiseer me nu ook dat het redelijk dicht bij Nederland ligt.

Welke vakken doe je nu precies?

Ik volg vakken in drie overkoepelende thema’s: rechten, cultuur en politiek. Bij rechten gaat het er bijvoorbeeld om hoe een bedrijf dat in Nederland én Duitsland actief is, met de verschillende soorten kooprecht om kan gaan. Een cultuurvak dat ik doe, gaat over onderzoek naar lokale cultuurpolitiek. Dus specifiek in Münster: wat doet de lokale politiek aan cultuur? Ook kijk ik bijvoorbeeld naar verschillen tussen Nederlandse en Duitse start-ups en hun houding ten opzichte van de markt, klanten en wetten. Op het gebied van politiek houd ik me bezig met protestbewegingen: wat voor rol speelden zij in de politieke cultuur van beide landen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan Provo en de Außerparlamentarische Opposition. Interessant is dat bij dit vak de these centraal staat dat Nederland en Duitsland vanaf de jaren zestig steeds meer naar elkaar toe zijn gegroeid.

Klik hier voor een volledig overzicht van het vakkenpakket van Nederland-Duitsland-Studies.

Wat is er anders aan de stad en de universiteit in Münster in vergelijking met Nederland?

Münster is een veel rustigere stad om te wonen dan Amsterdam, waar ik eerst woonde. Nijmegen en Münster lijken wel weer een beetje op elkaar – het verschil hoeft dus niet per se aan de landsgrens te liggen. Op de universiteit merk je dat er zowel Nederlandse als Duitse invloeden zijn. Die hangen met het Duits-Nederlandse karakter van de opleiding samen en zijn daarom ook alleen daar te zien: je mag bijvoorbeeld ‘op z’n Duits’ een kwartiertje later binnenkomen als de les c.t. (cum tempore) is, maar de Nederlandse aanwezigheidsplicht geldt wel.

Fietsen in Münster (foto door Björn Breij)
Fietsen in Münster (foto door Björn Breij)

Had je dat ook verwacht?

Ja, ik wist van te voren al dat Münster een rustige stad was en bovendien katholiek. Ik moest in het begin wel een beetje wennen aan de terughoudendheid van de mensen hier. Ik ben meer openheid gewend. Al is generaliseren natuurlijk problematisch, in Münster wonen ook mensen die weer helemaal anders zijn. Wel zorgt de grote hoeveelheid studenten in de stad voor een goede sfeer.

Zie jij verschillen tussen Nederlandse en Duitse studenten?

De verschillen zijn volgens mij vrij klein. Je hebt eerder in iedere stad verschillende groepjes ingedeeld naar studierichting bijvoorbeeld. Met nationaliteit heeft dat minder te maken. Het vooroordeel bestaat dat Duitsers altijd heel goed zijn voorbereid op hun colleges. Dat is ook zo, maar genoeg Nederlandse studenten zijn dat ook.

Is het makkelijk een kamer te vinden in Münster?

In Münster moet je er voor een kamer heel vroeg bij zijn. Ik heb me zelf al een jaar van tevoren aangemeld bij het Studentenwerk, een organisatie die ondersteunende diensten aanbiedt voor studenten. Ze beheren bijvoorbeeld de Studentenwohnheime en de mensa’s. Nu woon ik met één iemand anders samen op een goede locatie, waarvoor ik 300 euro per maand betaal. Als je niet op tijd bent, kan het duur worden.

Münster (foto door Björn Breij)
Münster (foto door Björn Breij)

Wat voor tips heb je voor Nederlandse studenten die in Duitsland of specifiek Münster gaan studeren?

Heel belangrijk is: zorg ervoor dat je Duits goed is. Mijn tweede tip is: lees je goed in in de verkeersregels. Münster is een prettige stad om in te fietsen, maar je moet je wel wat meer aan de regels houden. Dus: niet roken op de fiets, niet je telefoon vasthouden, geen muziek luisteren, niet fietsen als je ook maar een beetje hebt gedronken, geen losse fietslampjes en geen afgesleten banden! Verder zou ik zeggen dat de cultuurverschillen eigenlijk zo veel mogelijk terzijde geschoven moeten worden. Bij het verhuizen naar het buitenland moet je je er op de eerste plaats bewust van zijn dat de mensen die je tegenkomt anders kunnen zijn dan je misschien denkt. De landsgrens heeft daar niet per se veel mee te maken, de “cultuurshock” zou even groot zijn als je bij wijze van spreken van Amsterdam naar Urk verhuist. Uiteindelijk is Duitsland nog steeds West-Europa, de talen lijken op elkaar, de wereld verandert niet compleet.

Waarom denk je dat studeren in Duitsland belangrijk of leerzaam is, wat heb je er zelf van geleerd?

Ten eerste is het goed erachter te komen dat er ook andere landen zijn waarin je heel normaal kunt wonen. Bovendien leer je op een andere manier denken, je leert verder te kijken dan je eigen stad of land. Confrontatie met iets anders is volgens mij altijd goed, omdat het je scherp houdt. Je leert mensen kennen die niet zo zijn als jij, waardoor je je wereldbeeld kunt aanpassen. Dat gaat niet alleen om het contact tussen Nederlanders en Duitsers. Alle Europeanen zouden elkaar beter moeten leren kennen. Uiteindelijk zullen we het met elkaar moeten doen - nationalisme helpt daarbij niet bepaald. En dan de laatste reden om naar Duitsland te gaan: het brood en het bier zijn veel beter!


top