Begeleidingsprogramma "Duitsland+" voor Nederlandse studenten in Duitsland

Begeleidingsprogramma Duitsland+

De aanmeldingen voor het zomersemester 2023 zijn gesloten. Wil je volgend semester (Wintersemester 2023/2024) meedoen? Laat dan je contactgegevens achter via dit formulier.

-------------

Ga jij in Duitsland studeren of onderzoek doen? Doe dan mee met ons begeleidingsprogramma "Duitsland+" van het Duitsland Instituut Amsterdam! Om je verblijf in Duitsland zo waardevol en leuk mogelijk te maken, organiseren wij verschillende activiteiten waaronder een reis naar een Duitse stad. Bovendien krijg jij de kans, je ervaringen met ons te delen (o.a. via social media). 

Wat houdt dit begeleidingsprogramma in?

  • Kennismakingsdag in Amsterdam. Tijdens de kennismakingsdag leer je andere studenten die komend semester naar Duitsland gaan kennen en krijg je concrete tips van studenten, die al in Duitsland hebben gestudeerd. Tijdens een taalworkshop word je klaargestoomd voor de eerste weken in je Duitse studentenstad.
  • Online training interculturele vaardigheden. Tijdens deze online training leer je wat culturele verschillen eigenlijk precies zijn en krijg je handvaten voor de omgang met deze verschillen.
  • Zoommeetings. Tijdens het semester komen we eens in de vier weken op donderdagavond online bij elkaar. De Zoommeetings hebben ieder een ander inhoudelijk thema (hiervoor worden ook gastsprekers uitgenodigd), maar er is vooral ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen, tips en tricks te delen en gezellig te kletsen. Een meeting duurt 90 minuten.
  • Studiereis naar een Duitse stad. We ontmoeten elkaar in een leuke Duitse stad en hebben hier een interessant dag- en avondprogramma. Bekijk de Instagram-stories van onze vorige Berlijn-excursie om een indruk te krijgen of lees hier het verslag van de reis. Reis- en verblijfkosten worden vergoed door het Duitsland Instituut.
  • Reünie. Na afloop van het semester wordt er een reünie georganiseerd op de Duitse Ambassade in Den Haag (locatie onder voorbehoud)

Welke mogelijkheden heb je nog meer als deelnemer aan Duitsland+?

  • Spreekuren voor praktische vragen (deelname vrijwillig). Tijdens de online-spreekuren kun je al je vragen over het organiseren van je verblijf en het programma kunt stellen (denk aan vragen over het zoeken van een woning, je zorgverzekering, aanmelding bij de gemeente etc.).
  • Taalworkshops (deelname vrijwillig). Tijdens het semester organiseren wij taalworkshops rondom telkens een ander praktisch thema zoals het lezen van wetenschappelijke teksten of het houden van referaten. De bijeenkomsten duren 1,5 uur en er is ruimte voor eigen input en vragen.
  • Deel je ervaringen (vrijwillig). Gedurende het semester krijg je de kans onze sociale mediakanalen over te nemen en jouw ervaringen te delen. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n takeover. Ook is het mogelijk een artikel voor onze website of evtl. ook de website van Duitsland Instituut (Duitslandweb) te schrijven. Na afloop van je semester in Duitsland kun je als studentenambassadeur voorlichtingevenementen of scholen bezoeken. Wij willen met jouw ervaringen andere studenten inspireren en jij vergroot zo je kennis een vaardigheden!

Let op! Bij deelname aan het Duitsland+-programma gaan wij uit van aanwezigheid bij bovenstaande activiteiten. Actieve deelname is een voorwaarde voor deelname aan en vergoeding van de studiereis.


top